Vse o Josipu Jurčiču v Mariboru

Kulturne institucije in organizacije v mestu so združile moči in pripravile program Jurčič v Mariboru ob
140. obletnici pisateljeve smrti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Plakat mariborskih prireditev ob Jurčičevem jubileju

MK

Pogosto smo ob kulturnih jubilejih jadikovali, da se nič ne dogaja, da se institucije ne povezujejo. Ta čas pa so ob 140. obletnici smrti pisatelja, novinarja, dramatika Josipa Jurčiča stopili skupaj Zavod Razvoj Maribor, Mariborska knjižnica, Mladinski kulturni center Maribor, Univerzitetna knjižnica Maribor, Umetnostna galerija Maribor in Radio Maribor ter ob podpori Mestne občine Maribor zasnovali program Jurčič v Mariboru. Do konca novembra se bo zvrstilo blizu šestnajst dogodkov.

Pobudnik skupnega praznovanja, Zavod Razvoj Maribor, je pripravil tri uprizoritve avtorskega projekta po motivih zgodbe Kozlovska sodba. Predstava Lutkovnega paragledališča Zvitorepec, ki zaposluje invalide za delo na področju kulture, se je včeraj prvič predstavila učencem OŠ Rače in OŠ Kamnica (v sodelovanju z Mariborsko knjižnico). Na ta veseli dan kulture, 3. decembra, pa bo v prostorih GT22. V sodelovanju z Radiem Maribor – RTV SLO so uprizoritve nadgrajene z radijsko delavnico iz cikla Živeti drugačnost, živeti z drugačnostjo, ki bo na sporedu Radia Maribor 22. novembra. V Izložbi UKM bo do konca leta na ogled videoprojekcija z naslovom 37: življenjska zgodba Josipa Jurčiča. Prikazuje kratko življenje pisatelja in novinarja, ki je preminil pri 37 letih. Avtorica videoprojekcije je Nina Lončar, video je uredil Borut Gaber, oblikoval pa Dejan Štampar. Življenjska pot Josipa Jurčiča je nanizana v obliki slikovnega gradiva iz fondov UKM, ki jih dopolnjujejo ključne besede. Biografiji sledijo slike spomenika iz fonda PAM in aktualni posnetki spomenika po čiščenju zaradi oskrunitve. Med 22. novembrom in 12. decembrom bo na Maistrovem trgu na ogled razstava Jurčič v Mariboru, ki nam odkriva pisateljevo življenje skozi pripovedi iz njegovih knjig. Pripravlja jo Mariborska knjižnica v sodelovanju z Zavodom Razvoj Maribor in MKC, avtorica razstave je Zdenka Gaiser, oblikovalka vizualne podobe je Monika Pocrnjić. Umetnostna galerija Maribor 27. novembra vabi na Zmenek z Jurčičem. Pod drobnogledom bo spomenik Josipa Jurčiča, in to (skoraj) natanko na dan, ko so ga pred 64 leti odkrili. Mariborčane vabijo na srečanje z Jurčičem v družbi s kustosinjo UGM Simono Vidmar in gostjo Metko Zupanič, kiparko in soavtorico nedavno odkritega Spomenika braniteljem Ljubljane. Mariborska knjižnica se pridružuje praznovanju tudi z Rotovškim bralnim klubom 30. novembra v Vetrinjskem dvoru. Tema bo Deseti brat, ki velja tudi za prvi slovenski roman. Pogovor bo usmerjala Jasna Mlakar.

Na ta veseli dan kulture, 3. decembra, bo MKC v sodelovanju s Prvo gimnazijo Maribor in Zavodom Razvoj Maribor izvedel dva literarna performansa Tipkajmo z Jurčičem. Performerka Miša Gams bo dijake Prve gimnazije in skupino ljudi s posebnimi potrebami povabila k nadaljevanju pisanja besedil Jurčičevih del Rokovnjači, Deseti brat, Lepa Vida in Kozlovska sodba v Višnji Gori. Na razpolago bo pisalni stroj, s katerim bo mogoče izbrani odlomek nadaljevati na podlagi lastne domišljije. Razstavljena besedila bo mogoče prebrati na družbenih omrežjih organizatorjev, najbolj uspeli pisateljski dosežki pa bodo prebrani v oddaji Radia Maribor 20. decembra.

Tretjega decembra bo v GT22 okrogla miza Josip Jurčič - pisatelj, pesnik, časnikar. Sodelovali bodo: Polona Račič, Stane Kocutar in Zoran Petrovič. Predstavili bodo Jurčiča v različnih družbenih vlogah. Okrogla miza bo v obliki radijske oddaje na sporedu Radia Maribor 13. decembra. (mh)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta