Zahteva po odstopu direktorja Moderne galerije

P. V.
08.03.2022 12:36

Zaposleni v Moderni galeriji so na vlado in ministra za kulturo Vaska Simonitija naslovili zahtevo po odstopu oziroma razrešitvi direktorja galerije Aleša Vaupotiča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Moderna galerija 
Tit Košir

Zahtevo utemeljuje 27 podpisnikov (od 34 zaposlenih, muzejska stroka je zastopana 100-odstotno) z argumentom, da "direktor s svojim nevestnim in nepravilnim delom osrednjemu in edinemu državnemu zavodu za moderno in sodobno umetnost povzroča večjo škodo ter hujše motnje pri opravljanju njegove dejavnosti, poleg tega pa s svojimi neustreznimi ravnanji deluje tudi v škodo zaposlenih." Vse točke podrobneje utemeljijo.

Aleš Vaupotič.
Wikipedija

"Direktor s povsem neizdelano programsko vizijo in nepoznavanjem delovanja muzeja kot javnega zavoda, nepoznavanjem osnov tudi mednarodnih muzejskih standardov, s svojo zelo ozko vizijo vodenja in strokovno spornimi odločitvami, odsotnostjo vodstvenih in komunikacijskih sposobnosti ne zagotavlja primernih pogojev za opravljanje javne muzejske službe, so zapisali in našteli primere nepravilnega dela in krnjenja pogojev dela zaposlenim, med njimi ignoriranje strokovnih mnenj, poseganje v avtorska dela zaposlenih, samovoljno zaposlitev pomočnika direktorja za strokovno področje in nekritično favoriziranje zunanjih razstav.

Direktorju očitajo tudi nepoznavanje upravnega vodenja in finančnega poslovanja ter neprimeren odnos do zaposlenih, zapisali so, da "direktor redno in demotivacijsko posega v osebno dostojanstvo zaposlenih." Omenjajo nekompetentno ocenjevanje zaposlenih, žaljivo komunikacijo in pomanjkanje komunikacije v ključnih zadevah, prelaganje vodstvenih odgovornosti na zaposlene in nižanje ravni dela.

"Pogosto neupoštevanje strokovnih argumentov zaposlenih in predvsem direktorjev odnos do zaposlenih pri krepki večini zaposlenih v Moderni galeriji povzroča izjemno nezadovoljstvo, nezaupanje in stres, pri nekaterih celo apatičnost, pregorelost ter nepripadnost ustanovi. To stanje je ponekod že težko prekoračljiva ovira za uspešno izvajanje vsakodnevnih delovnih procesov. Zaposleni smo na podlagi dosedanje izkušnje prepričani, da dr. Aleš Vaupotič ni zmožen voditi Moderne galerije, ne da bi povzročal škode njenemu ugledu, položaju njenih strokovnih delavcev in ostalih zaposlenih ter nenazadnje tudi javnemu interesu na področju javne muzejske službe. Zato zahtevamo bodisi direktorjev nepreklicni odstop bodisi njegovo razrešitev s strani pristojnega ministra," so sklenili podpisniki. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta