(ZALOŽNIŠKI PROGRAMI) Mladinska knjiga - še bolj mladinska

P. V.
28.02.2022 21:10

V epidemiji več zanimanja za otroško literaturo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob 60. obletnici rojstva Aleša Debeljaka je založba ponatisnila njegove pesniške zbirke Zamenjave zamenjave, Imena smrti in Slovar tišine.
Mk

Založba Mladinska knjiga je knjižni program za letošnje leto predstavila na tiskovni konferenci. Z novo glavno urednico Alenko Kepic Mohar so ga pripravili tudi ob upoštevanju kazalnikov preteklega leta, ko se je izkazalo, da se je v času epidemije povečalo zanimanje za otroško literaturo.

Zato bodo krepili otroško in mladinsko leposlovje, spodbujali izvirne avtorje ter skušali razviti digitalna orodja, s katerimi bodo pospeševali prodajo klasičnih knjig, ob tem pa tudi zvočnic in e-knjig, je povedala.

Ele Peroci so se ob letošnji 100. obletnici njenega rojstva spomnili z novo zbirko pravljic Med pravljice. Ob 20. obletnici izida slikanice Zakaj?, s katero je Lila Prap zaslovela v tujini, bodo izdali razširjeno izdajo z dodatnimi podobami, ki so jih našli v avtoričinem predalu, ob 70-letnici najstarejše knjižne zbirke Sinji galeb pa so skupaj s knjižničarji sestavili paket desetih knjig s klasičnimi deli za mladino in dvema novitetama. Izdali bodo tudi prvo knjigo za otroke Gorana Vojnovića z naslovom Sinička in taščica ter dvodelno zbirko italijanskih pravljic Itala Calvina z ilustracijami Ane Zavadlav. Ponovno bodo izšle Štiri črne mravljice Anje Štefan, tokrat s podobami Tomaža Lavriča, v stripu Jurija Devetaka bo zaživel roman Nekropola Borisa Pahorja.

Med novostmi domačih avtorjev za odrasle so na predstavitvi izpostavili kriminalko Greh Metoda Pevca, biografijo o partizanski plesalki Brini in gledališke eseje Saše Pavček. Manca Košir bo objavila dopisovanje z umetniki na temo tišine, Tomaž Grušovnik eseje o teorijah zarot, Renata Salecl svoje razmišljanje o otopelosti, Mitja Velikonja pa svoje raziskovanje političnih grafitov in street arta.

Vodja uredništva leposlovja Andrej Ilc je iz programa izpostavil Antologijo slovenskega soneta, ki jo je pripravil Peter Svetina, in ponatise treh pesniških zbirk Aleša Debeljaka, ki so pravkar izšli. V prevodnem delu bodo izšli med drugim dobitnika nagrad Booker in Goncourt, romana Shuggie Bain Douglasa Stuarta in Anomalija Herveja le Tellierja, ter romani Patrick Melrose 2 Edwarda St Aubyna, Dežela drugih Leile Slimani, Slepar Javierja Cercasa in Spomini antisemita Gregorja Rezzorija.

Fantazijsko literaturo bo zastopal Andrzej Sapkowski z Zadnjo željo, ljubitelji kriminalk pa bodo lahko brali Moža, ki je umrl dvakrat Richarda Osmana, Otroke zla Miodraga Majića in knjigo W Igorja Šiksa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta