Že deseti Festival kratkega filma - to res ni faza

kr
20.08.2024 05:50

V Ljubljani se je včeraj začel Festival kratkega filma - FeKK. Ob deseti izdaji so si izbrali slogan To ni faza. Res se je festival iz skromnih začetkov razvil v prepoznaven kulturni dogodek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na ogeld bo tudi retrospektiva kratkih filmov sodobnega romunskega režiserja Raduja Judeja.
Heidrun Henke/viennale

Letošnja edicija bo do konca tedna na različnih ljubljanskih lokacijah, v letnem kinu Slovenske kinoteke na muzejski ploščadi Metelkova, v dvorani Slovenske kinoteke, v Kinodvoru, v Trubarjevi hiši literature in drugod.

Osrednji del festivala je mednarodni tekmovalni program FeKK BAL s sodobnimi kratkimi filmi iz držav balkanskega polotoka ter tekmovalni program FeKK SLO, v katerega uvrstijo cvetober domače produkcije. Med številnimi prijavami so selektorske ekipe izbrale 23 filmov v letošnji mednarodni in 19 filmov v domač program.

Tekmovalne filme spremljajo kurirani avtorski in tematski programi, med njimi bo retrospektiva kratkih filmov sodobnega romunskega režiserja Raduja Judeja. Ob 100. obletnici rojstva pa se bodo s triptihom nedavno restavriranih in redko videnih kratkometražcev poklonili režiserju iz časa Sovjetske zveze Sergeju Paradžanovu.

Iz Slovenskega filmskega arhiva so sestavili program slovenskih kratkometražnih filmov prepoznavnih domačih avtorjev, kot so Jože Bevc, Marjan Ciglič in Karpo Godina. Pripravili so tudi pregled evropske kratkometražne produkcije v dveh sklopih. V enega so uvrstili filme, ki so na različnih festivalih prejeli nagrado občinstva, v drugega pa filme, ki so bili lanski nominiranci Evropske filmske akademije za najboljši kratki film leta. Mladini so namenili filme v programu FeKKIDS: Dolgo vroče poletje.

Na sinočnjem odprtju je bila tudi otvoritev razstave, posvečene letošnjemu jubileju festivala. Danes bodo v prostorih zavoda SCCA odprli še razstavo Dethrone umetniškega tandema Lealudvik, v katerem delujeta Lea Jelenko in Matjaž Komel. 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta