Živi spomenik Slavi Klavori

Ana Lah
17.12.2021 15:00

Z gledališko predstavo so se spomnili narodne herojinje Slave Klavore. "Vzeli smo dokumentarno gradivo in ga skušali povezati s pripovedno in igrano formo," pravi režiser in gledališki mentor Viktor Hrvatin Meglič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Predstava Slava Klavora - Spomenik
na Malem odru Narodnega doma
 

Gregor Salobir

Letos je minilo 80 let od smrti prvih talcev, ustreljenih pred mariborskimi zapori. Med njimi je bila tudi mlada Slava Klavora. V spomin njej in drugim narodnim herojem, ki so aktivno sodelovali v boju za svobodo, je Viktor Hrvatin Meglič (sicer član igralskega ansambla Drame SNG Maribor) na podlagi informacij iz knjige Milice Ostrovške Kljub vsemu odpor zrežiral predstavo Slava Klavora - Spomenik. Uprizorili so jo Nina Slanič, Tina Podbevšek, Davorin Juhart, Tomaž Podbevšek in Anastazija Leščak. Nastala je v produkciji Pekarne Magdalenske mreže.

"Vzeli smo dokumentarno gradivo in ga skušali povezati s pripovedno in igrano formo, ki na gledalcu pusti umetniški vtis, spodbudi razmislek, vzbudi čustva. Dogajanje je postavljeno na začetek druge svetovne vojne in sprašujemo se, ali lahko tudi danes govorimo o herojih, kot so bili v tistem času - mladi ljudje, ki so svoje življenje žrtvovali za idejo in svobodo," pove Hrvatin Meglič. "Danes si peščica ljudi lasti večino kapitala. Živimo v pozlačeni kletki ugodja: hkrati imamo svobodo in dostop do nekaterih stvari, po drugi strani pa ravno kapitalistično blagostanje zavira pogum, da bi si upali žrtvovati ugodje," aktualizira režiser.

Osnovna pripoved je postavljena v Maribor, predstavljeni so zadnji meseci življenja Slave Klavore in drugih herojev, ki so sodelovali z njo; to so bili Slavko Šlander, Bojan Ilich, Lizika Jančar, Mara Čepič in Marija Štampar. V uvodnem delu igralci orišejo zgodovinski trenutek, opišejo zgodovinske pojme, ki so pomembni za razumevanje dogajanja. "Kaj je bil Skoj, kaj Komunistična partija, kaj je komunizem - vse to smo se učili pri zgodovini, a smo že malo pozabili, zato se mi je zdelo pomembno, da publiko najprej izobrazimo," razlaga Hrvatin Meglič. V nadaljevanju se dogajanje premakne v prostor, začne se razvijati zgodba, v katero so vpletene tudi notranje dileme in občutki herojev, ki so živeli in se borili v ilegali. Kljub temu da gre za amatersko igralsko zasedbo, sta igra in celotna izvedba predstave dovršeni. Ogled predstave v lokalnem okolju, ki je tudi dogajalni kraj, navajanje imen resničnih oseb iz preteklosti ter opisi resničnih dogodkov dosežejo prvotni namen predstave - pričaranje živega spomina na narodne heroje in ideologijo ter razmislek o sedanjosti. Zadnja letošnja ponovitev predstave bo na Malem odru Narodnega doma Maribor jutri, v soboto, a kot je dejal režiser, načrtujejo več izvedb še v prihodnjem letu. "Radi bi dosegli tudi mladino, saj gre za dober prikaz zgodovinskih dejstev, ki spodbuja tudi nadaljnjo razpravo," je dejal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta