10 nasvetov za popolno mini džunglo v kuhinji

J. M.
31.03.2023 04:00

Če opremite dom z rastlinami, ambient v trenutku dobi nov značaj in lepši videz. Ali veste, katere rastline so najprimernejše za vašo kuhinjo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
ixina

V času pomladnega gradbenega sejma Batibouw v Belgiji so specialisti za kuhinje ixina in Thomas Goyvaerts - na družbenih omrežjih bolj znan kot @planttrekker - združili moči in priredili delavnico, kjer so pokazali, kako lahko rastline lepo uspevajo v kuhinji.

Za tiste, ki se niso rodili z zelenimi prsti, sta Goyvaerts in ixina pripravila deset nasvetov in trikov, s katerimi boste v kuhinji pričarali pravcato džunglo.

ixina

Spoznajte svojo kuhinjo

Ste pripravljeni, da svojo kuhinjo popestrite z novimi zelenimi sostanovalci? Potem poiščite primerno mesto, kjer bodo lahko rastline uživale v najboljših pogojih. Je v vaši kuhinji veliko sončne svetlobe ali je prostor čez dan precej temen? Lahko rastline stojijo le ob oknu ali imate dovolj prostora tudi globlje v prostoru?

Za zdravo urbano džunglo je najbolje izbrati rastline, ki jim ustrezajo značilnosti prostora. Rastlinske vrste, kot so juka, dracena, strelicija, Dracaena, slonova noga, se zelo dobro obnesejo v sončni kuhinji ali blizu oken, medtem ko potosu in opičjemu listu (Monstera adansonii) bolj prija nekoliko več sence. Vsestranske rastline, kot sta taščin jezik in zamija, se dobro obnesejo povsod.

Shutterstock

Izberite pravo rastlino

Ko poznate in razumete svojo kuhinjo, je čas, da začnete iskati rastlino, ki najbolj ustreza vam in vaši kuhinji. V vrtnem centru ali cvetličarni pozorno preberite etiketo in kadar ste v dvomih, povprašajte za nasvet.

Upoštevajte tudi hitrost rasti rastline in ali imate zanjo dovolj prostora. Morda iščete počasi rastočo rastlino ali manjšo, kompaktno lončnico. Potem vam bo zadostovala večina sukulent in nekoliko manjših vrst rastlin, kot so poprovka, taščin jezik in aloe vera.

ixina

Ne otežujte si dela

Bi si želeli razkošno, zeleno kuhinjo, vendar vam natrpan urnik ali življenjski slog tega ne dopušča? Potem izberite rastline, ki jih je enostavno vzdrževati in ne potrebujejo veliko vode ali dodatne nege.

Kaktusi in sukulente so absolutna klasika v tej kategoriji, zelo dobro pa se obnesejo tudi bolj zelene vrste, kot so zamija, sansevieria, aloa, juka in dracena. Zanje pogosto zadostuje eno samo zalivanje na mesec.

ixina

Izognite se strupenim sobnim rastlinam

Si kuhinjo delite z otroškimi ročicami ali igrivimi pustolovskimi hišnimi ljubljenčki? Izognite se nesrečam tako, da izberete varne sobne rastline, ki vsebujejo malo ali nič strupov.

Zlata palma (Arekapalma), slonova noga, Polyscias, kosmuljka, pileja, poprovka in bananovec so sobne rastline, ki so prijazne do otrok in hišnih ljubljenčkov.

Shutterstock

Določite pravo količino vode

Rumenenje listov je ena najpogostejših težav s sobnimi rastlinami v kuhinji. Vzrok? Običajno preveč vlažna zemlja. Zato je izjemno pomembno, da upoštevate ustaljen urnik zalivanja, pri katerem vsakič do naslednjega zalivanja pustite, da se zemlja nekoliko posuši. Poleg tega se listi večine sobnih rastlin povesijo, ko so žejne, kar je priročen opomnik za zalivanje.

Shutterstock

Pršenje za rast

Za pravilen razvoj je najbolje, da so listi vaše rastline brez prahu. S tedenskim pršenjem z vodo jih ohranite sijoče, poleg tega pa povečate vlažnost. Zato naj postane nova navada, da med kuhanjem ali pomivanjem posode svoje rastline oprhate. Morda pri tem uporabite stojalo za zelišča.

Dodatna hrana, dodatni listi

V toplih spomladanskih in poletnih mesecih lahko rastline običajno dobro rastejo. Pri tem jim lahko pomagate tako, da vodi za zalivanje občasno dodate nekaj organskega gnojila za zelene rastline. To počnite od marca do septembra, v hladnejših obdobjih pa jim omogočite kratek počitek brez gnojenja.

ixina

Pravočasno presadite rastline

Če dosledno upoštevate vse nasvete za pravilno vzgojo rastlin, obstaja verjetnost, da se bodo rastline močno razraščale. Da ne bi zavirali njihove rasti, jih približno vsaki dve leti presadite v nov in večji lonček. Za presajanje poskrbite na začetku pomladi in vedno dodajte novo zemljo: po možnosti organsko in prilagojeno rastlini.

ixina

Obrezovanje po potrebi

Se je vaša rastlina preveč razrasla? Ima poškodovane ali razbarvane liste? Potem jo previdno obrežite z ostrimi škarjami. Obrezovanje rastline spodbuja tudi rast novih listov in poganjkov. Pri večjih rastlinskih vrstah je najbolje, da rez opravite tik pred rastno sezono ali po njej, torej na začetku pomladi ali takoj po poletnih mesecih.

Rastlinski čistilci zraka

Pri kuhanju ali čiščenju se sprošča veliko snovi, ki niso vedno najbolj prijetne za vdihavanje. Na srečo lahko naši zeleni sostanovalci pomagajo očistiti zrak v kuhinji in domu. Nekatere vrste, ki so za to izjemno primerne, so filodendron, praproti, spatifil, monstra, dracena in fikus.

ixina
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta