Bela barva stene daje občutek svežine in čistosti

Ba. V.
13.09.2024 06:00

Poleg tega je nevtralne stene najlažje kombinirati s kakršnimkoli pohištvom, talnimi oblogami in drugimi dekorativnimi elementi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bele stene je preprosto kombinirati s pohištvom in talnimi oblogami.
Djd/schoener-wohnen_farbe

Pred kakim desetletjem so opremljevalski trendi narekovali, da vsaj eno steno v prostoru pobarvamo z živahnim barvnim odtenkom, ki naj bi dal prostoru značaj in zanimiv videz. Dandanes so se smernice spremenile in večina notranjih oblikovalcev se strinja, da je najbolj ekonomično pustiti stene v stanovanju ali hiši bele. Za to je več razlogov, med najpomembnejšimi je ta, da je mogoče z belimi stenami uskladiti vse sloge opremljanja, vsako pohištvo in talne obloge. Poleg tega svetla barva prostor na videz poveča, v njem se počutimo umirjeno in prijetno. Bela daje občutek svežine, čistosti in urejenosti. Poleg tega se lahko pleskanja sten z navadno belo zidno barvo lotimo tudi sami, upoštevati je dobro le nekaj pravil in nasvetov.

Naj bo pleskanje družinski podvig

Ker pleskanje ni zahtevno ali nevarno opravilo, se ga lahko skupaj loti vsa družina. Mogoče bodo mlajši družinski člani celo raje pazili na čistočo sten v svoji sobi, če jim dovolimo, da sami primejo za čopič. Seveda jim moramo biti pri tem zgled in jim dati natančna navodila, pa tudi sicer je za optimalen uspeh dobro narediti natančen načrt. Po korakih se dela lotimo tako:

- sobo, ki jo bomo pleskali, čim bolj spraznimo;

- večje in težje kose pohištva, torej postelje in omare, postavimo na sredino in prekrijemo s plastično folijo;

- odstranimo zaključne letve, podboje oken in vrat oblepimo s pokrivnim trakom;

- zakitamo morebitne luknje in špranje v zidu;

- stene očistimo in odstranimo prah, da se bo barva dobro prijela;

Za nanašanje barve izberemo kakovosten pleskarski valjček, ki zagotavlja preprosto in enakomerno pleskanje brez odvečnega škropljenja. Na kakovost moramo biti pozorni tudi pri izbiri emulzijske barve, najpomembnejši lastnosti, ki ju moramo upoštevati, sta visoka pokrivnost in izdatnost. Nenazadnje nam bolj kakovostna barva olajša delo in zmanjša stroške, saj je večinoma dovolj že en nanos. Visoka prekrivnost je zelo pomembna tudi pri pleskanju sten, ki so bile prej obarvane intenzivneje. Ko kupujemo barvo, se pri količini orientiramo po navedbah proizvajalca, napisanih na embalaži. Namig: če imamo hrapavo steno, bomo potrebovali skoraj dvakrat toliko barve kot za gladko steno.

Pleskanje ni zahtevno opravilo, vseeno pa je treba narediti načrt. 
Photographee.eu

Poleg videza pomembna tudi trajnost

Poleg videza je marsikomu pri opremljanju doma pomembna tudi trajnost, zato raje izbere barve, ki ne vsebujejo konzervansov, topil in sintetičnih polnil. Take barve so posebno primerne za alergike, saj ne dražijo dihal ter imunskega sistema. Tudi posode za barve so pri nekaterih ponudnikih izdelane iz 100-odstotno reciklirane plastike.

Ko končamo pleskanje, moramo prostore dobro prezračiti, najbolje pri odprtih oknih, če le niso zunanje temperature pod lediščem ali vreme ni deževno. Suh zrak namreč zagotavlja dobro sušenje in še poveča občutek svežine v stanovanju.

Svetli prostori so na videz večji in prijaznejši.
Djd/schoener-wohnen_farbe
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta