Brez oprašitve ni plodov

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
23.07.2024 14:13

Poskrbite za vrtnine in privabite žuželke opraševalke

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

Tekom poletja vzgajamo na domačem vrtu številne vrtnine v katere vložimo zelo veliko truda in dela. V zameno pričakujemo slastne in sočne paradižnike, kumare, bučke… A za dobro oprašitev moramo poskrbeti s pravilno prehrano vrtnin in privabiti v vrt žuželke opraševalce.

Z ali brez opraševalcev

Številne vrtnine na našem vrtu, s poudarkom na plodovkah, potrebujejo opraševalce za nastanek plodu. Tu sodelujejo različne žuželke – čebele, čmrlji, samotarske čebele, osice, muhe,… Če pa teh opraševalcev ni ali jih je malo, pride do slabše oploditve celotne rastline, kar pa pomeni manjši pridelek. To je pogosto predvsem v rastlinjakih. Zato je zračnost in odprt rastlinjak zelo pomemben v poletnem času.

Arhiv Naročnika

V primeru da opazimo slabo oplodnjo. Enostavno cvetovi so, a plodov ni. Takrat vzemimo opraševanje dobesedno v svoje roke. Oborožimo se z mirno roko in zelo mehkim čopičem (za slikanje ali čopič za nanos ličil). Nato nežno z enega cveta prenašamo pelod na drugega, s prašnikov na pestič. Pomembno je, da so prašniki in pestiči zreli. Če uporabimo temen čopič, bomo razločno videli pelod.

Arhiv Naročnika

Še eno dejstvo je zelo pomembno. Če ni opraševalcev, je ročno opraševanje zelo pomembno pri rastlinah, kjer so ločeni moški in ženski cvetovi, kot je to pri bučah in bučkah. Enostavno odtrgamo moški cvet in podrgnemo po ženskih cvetov in jih tako oprašimo. Dobro je uporabiti na istem ženskem cvetu več različnih moških, da zagotovimo čim boljšo oplodnjo.

Hranila so pomembna

Tudi kumare poleti škropimo.
Arhiv Večera

Pri tvorjenju plodov, stabilnosti rastline in boljši oplodnji sodeluje pomembno hranilo, kalcij (Ca).

Najbolj pogoste so odpadanje cvetov, nepravilni razvoj in sušenje plodov bučnic ter gniloba plodov okoli muhe (paradižnik, paprika, jajčevec).

Zato je poletno dognojevanjem s kalcijem obvezno delo na vrtu. Uporabljamo kristalno gnojilo Rasti Plod. Da rastlina lahko počrpa in prenaša kalcij po vseh listih, poganjkih in seveda plodovih, mora ta biti v pravem razmerju z dušikom. Zato uporabljamo popolno gnojilo za vse plodovke Rasti Plod.

Najbolj učinkovito bo foliarno dognojevanje – škropljenje preko listov. S škropljenjem začnemo pred prvim cvetenjem in ponovimo vsaj 4 x v sezoni z razmakom 7 - 10 dni. Pomembno je, da škropimo v večernem času, brez direktnega sonca. Takrat morajo biti rastline ohlajene. V veliko pomoč nam bo tudi večja zračna vlaga, saj se bodo hranila učinkovito vpila v rastlino. Za najboljši pridelek kombiniramo gnojilo Rasti Plod tako, da gnojimo preko korenin in listov hkrati. Upoštevamo navodila in pravilno gnojimo tekom celotne rastne sezone in pridelamo veliko slastnih plodov vse do jeseni. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.