Čar narave: Material, s katerim lahko občutno izboljšate kakovost bivanja

Jasna Marin Jasna Marin
16.02.2024 04:25

Tokrat ne bomo govorili o mahu na vlažnih zidovih stavb, ki ga je treba odstraniti in sanirati stene, temveč o dekorativnem mahu, ki pomirja, izboljša akustiko prostora in mu podarja eleganco.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Blaž Jamšek/livingwalls.si

Jelenov lišaj z latinskim imenom Cladonia rangiferina je znan tudi kot dekorativni mah, ki lahko vidno polepša stene prostorov in jim podarja bolj pristen, naraven videz. O tem, kakšno vlogo ima v ambientu, smo se pogovarjali s Sandro Pirš iz podjetja Living Walls s sedežem v Slovenski Bistrici.

Sandra Pirš: "Vsak projekt je nekaj posebnega in neprecenljivega, saj z dekorativnim mahom v prostor prinesemo košček narave."
Livingwalls.si

Izboljša akustiko in počutje v prostoru

"Uporabo jelenovega lišaja kot dekorativnega elementa smo vpeljali kot alternativo rastlinskim živim stenam, ki zahtevajo nego in vzdrževanje, kar zahteva voljo, čas in znanje. Iskali smo rešitve za ljudi, ki želijo nekaj naravnega, svežega, zelenega, kar pa ne zahteva vzdrževanja, zalivanja, obrezovanja, dnevne svetlobe ali konstantnega temperaturnega območja. Tako smo prišli do ideje o stenah iz dekorativnega mahu," razlaga Pirševa, ki se je v jelenov lišaj zaljubila na prvi pogled in dotik ter v njem prepoznala poslovno priložnost. "V primerjavi s številnimi drugimi oblogami za stene je dekoracija iz jelenovega lišaja popolnoma naravna, trajna, ne povzroča negativnega odtisa na okolje, v prostoru izboljša akustiko in uravnava vlago. Poleg tega ima na človeka izjemno pozitiven vpliv, saj dotik ali pogled na površino, ki je obložena z dekorativnim mahom, pomirja in sprošča, v takšnem prostoru se izboljšajo tudi kognitivne sposobnosti," je prepričana.

Livingwalls.si


Pobiranje v skladu s strogimi predpisi

Jelenov lišaj v naravi uspeva v severno ležečih predelih sveta, na območjih tundre, kjer raste v velikih zaplatah. "Pobiranje lišaja poteka v skladu s strogimi predpisi, spodreže se lahko le naravni prirast, pustiti pa je treba zadostni delež lišaja za severne jelene, ki jim predstavlja pomemben vir prehrane. Ko lišaj v naravi spodrežejo, ga očistijo, izsušijo na minimalno vsebnost vlage, nato ga potopijo v kopeli z naravnimi barvili in stabilizatorjem. S tem postopkom dekorativni mah po 15 let in več ohrani svojo estetsko vrednost, mehkobo in svežino," zagotavlja Sandra Pirš. Njeno podjetje dekorativni mah v želenem barvnem odtenku uvozi iz Norveške, nato iz njega ročno izdelajo najrazličnejše izdelke, za vsakega naročnika posebej. "Skupek za skupkom, včasih tudi vršiček za vršičkom združimo v zadano celoto," pojasnjuje sogovornica.

Blaž Jamšek/livingwalls.si

Sprejema in oddaja vlago

V ogrevalni sezoni v nekaterih prostorih vlaga upade pod optimalno vrednost (40-60 %). Takrat se mah nekolik izsuši in postane trd na otip. V tem času ga ne tipamo. Lahko ga sicer rahlo popršimo z nežno meglico vode iz ročne pršilke, vendar je učinek le kratkotrajen. "Dekorativni mah 'diha' s prostorom. Če je v izjemno suhem prostoru, bo svojo vlago oddal v prostor. Ko se v prostoru raven vlage poveča, jo bo vsrkal vase. Tudi presežke vlage v prostoru bo potegnil nase in posledično preprečil nastanek plesni v prostoru," razkrije Sandra Pirš.

Livingwalls.si


Po izkušnjah Sandre Pirš, ki je s svojo ekipo v šestih letih z dekorativnim mahom oplemenitila že kakšnih 900 sten, je dekorativni mah primeren za vse vrste prostorov, v kopalnici pa je zanj morda celo najprimernejše mesto, saj lišaj obožuje vlago. "Imeniten je tudi za spalnice, delovne sobe, dnevne sobe, hodnike in druge prostore, ki so manj osvetljeni in kjer rastline praviloma ne uspevajo." Tudi v podjetjih se vse pogosteje odločajo za namestitev dekorativnega mahu na stenah, tako je v delovnih prostorih več ugodja in občutka povezanosti z naravo.

Kako pa se naravni material obnese v kuhinji? "Tam se izogibamo nameščanju dekorativnih komponent iz mahu v neposredno bližino mesta, kjer nastaja in uhaja maščoba. V primeru namestitve v kuhinji, je ključno zagotoviti ustrezno odzračevanje," opozarja sogovornica.

Livingwalls.si



Rok Breznik/livingwalls.si

Velike površine zahtevajo strokovno ekipo

Pirševa pojasni, da je namestitev dekorativnega mahu na steno odvisna od velikosti elementov. "Manjši stenski dekor je opremljen s kovinskimi obešali ali obojestranskim lepilnim trakom, kar omogoča, da jih vsak enostavno namesti sam. Za večje površine, kjer sestavljamo celoto iz manjših segmentov, pa je priporočljivo, da jo montira strokovna ekipa. Tako lahko kar najbolje prilagodimo spoje in stike med segmenti ter zabrišemo morebitne vrzeli," še dodaja Sandra Pirš, ki priznava, da je prav vsak projekt opremljanja interjerja z dekorativnim mahom zanjo nekaj posebnega in neprecenljivega, saj se s tem čudovitim materialom prinese košček narave v notranji prostor in tako izboljša kakovost bivanja.

Livingwalls.si
Livingwalls.si
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.