Čiščenje jesenskega listja: Je za vrt primernejši pihalnik ali sesalnik?

Jasna Marin Jasna Marin
28.10.2022 02:00

Kolebate med pihalnikom in sesalnikom? Če imate manj dreves in listja je primernejši eden, če boste želeli očistiti tudi strešne žlebove, pa drugi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Djd/Stihl

Tam, kjer je manj dreves, sesalnik za listje zlahka opravi svoje delo. Pihalniki pa so pripravni za večje površine in zelo primerni za čiščenje strešnih žlebov, ki se jeseni pogosto zamašijo. Sesalniki imajo pred pihalniki to prednost, da z njimi listje spravimo v vrečo. Pogosto so opremljeni tudi z rezilom oziroma s funkcijo drobljenja, ki zdrobi listje (denimo v razmerju 10:1). Tako v vrečo spravimo več listja, ki se bo zdrobljeno lažje in hitreje kompostiralo.

Težava se lahko pojavi, če v rezilo sesalnika priletijo kamenčki, saj ga lahko poškodujejo, zato je pri delu potrebna previdnost. Prav tako ni najbolj priporočljivo sesati, ko je listje mokro, saj se zlepi na cev, zbiralna vreča je z enako količino mokrega listja precej težja, kot če bi sesali suho listje. Tudi praznjenje vreče, napolnjene z mokrim listjem, je mnogokrat nekoliko oteženo.

Sesalnik za listje
Djd/Stihl

Baterija, elektrika, bencin

Med pihalniki in sesalniki za listje so kupcem na voljo naprave na električni, akumulatorski ali bencinski pogon.

Akumulatorski pihalniki in sesalniki imajo to prednost, da so praviloma tihi in lahki, prav tako omogočajo nemoteno gibanje. Zelo primerni so za urbana naselja ter okolico šol in vrtcev, kjer se izogibamo hrupu in izpuhu plinov. Pomanjkljivost je morda ta, da je njihovo delovanje pred naslednjim polnjenjem akumulatorja časovno precej omejeno (variante za hobi delujejo po deset ali 15 minut, profesionalne tudi 40 minut), prav tako pa je treba sorazmerno dolgo čakati, da se akumulator napolni.

Električni pihalniki in sesalniki listja podobno kot akumulatorski spadajo med ekološko sprejemljivejše rešitve. Dokler po kablu teče električni tok, lahko neprekinjeno delamo, vendar marsikomu ni pogodu opletanje s kablom in podaljškom.

Bencinski pihalniki in sesalniki imajo običajno med vsemi največjo moč in jih uporabljajo zlasti na velikih zemljiščih, kjer je veliko listja. Njihova pomanjkljivost je, da se pri delu izločajo izpušni plini in da je motor precej hrupen v primerjavi z električnimi in akumulatorskimi izvedbami. Dodatna pomanjkljivost je lahko večja teža aparata.

Pihalnik za listje
Stihl
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta