Cvetoči balkoni: Tukaj so predlogi, kako ustvariti barvit in sproščujoč prostor pod soncem

J. M.
26.04.2024 05:00

Balkonsko cvetje je več kot le dekoracija; predstavlja način, kako hiši ali stanovanju dodati barve, živahnost in naravno svežino. Zdaj je pravi čas, da ga posadimo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pelargonium For Europe

Cvetje vpliva na naše počutje in prispeva k privlačnejši vizualni podobi našega doma. Številne raziskave namreč kažejo, da ima stik z rastlinami pozitiven vpliv na naše duševno zdravje. Cvetlice na balkonu prinašajo občutek miru in sprostitve, saj nam omogočajo, da se za trenutek odmaknemo od vsakodnevnega vrveža in uživamo v lepoti rastlin. Opazovanje cvetlic, skrb za njih in njihov vonj lahko zmanjšajo stres ter izboljša naše razpoloženje.

Izbira pravega cvetja

Pri izbiri balkonskega cvetja je treba upoštevati lego balkona, količino sončne svetlobe, ki jo prejema, in čas, ki ga imamo na voljo za vzdrževanje. Med priljubljenimi balkonskimi rastlinami so pelargonije, geranije, begonije, petunije, surfinije, fuksije. Te rastline so raznolike po barvi in obliki, hkrati pa so dovolj odporne, da uspevajo v različnih pogojih.

Pelargonium For Europe

Kaj je primerno za sonce?

Večina cvetočih balkonskih rastlin uspeva na sončnih legah, kjer pa je potrebno več zalivanja in dognojevanja. Pelargonije so priljubljene že desetletja zaradi svoje trpežnosti in odpornosti, kar so dobro vedele že naše babice. Pelargonije so lahko različnih barv in oblik, zato se lahko odločimo za različne kombinacije ali pa jih popestrimo s sajenjem novih vrst balkonskega cvetja, visečim zelenjem, travami ali dišavnicami. Na primer, k pelargonijam lahko dodamo milijonske zvončke, viseči alisum v beli barvi, žlahtno bakopo, rumeni brkač (Bidens), beli mleček ali viseče zelenje, kot so smilj, moljevka ali dihondra.

Poleg pelargonij so zelo priljubljene tudi petunije in surfinije, ki so na voljo v raznih odtenkih. Te rastline prinašajo svežino in živahnost na balkone in terase.

Ena izmed sončnih favoritk je tudi vinca ali sončni vihar, ki je prava kraljica sonca. Potrebuje le malo zalivanja in je na voljo v različnih barvah, vključno z belo, rožnato, rdečo in lila.

Na sončnih legah uspeva tudi precej nezahtevna sončna begonija, ki je izjemna, ker kljub bogatemu cvetenju ne privablja polžev. Zmajevo krilo, ki prav tako spada med begonije, je znano po bujnem rastišču in uspeva tako na sončnih kot polsenčnih legah. Na voljo je z različnimi barvami cvetov in listov, kar omogoča različne kombinacije.

Begonija Megawatt je križanec med begonijama big in zmajevo krilo. Odlikuje jo bistveno bujnejša rast. Je enostavna za gojenje, prija ji vlažna prst in toplota.V višino zraste 30-60 cm, uspeva na sončni kot tudi polsenčni legi.
Panamerican Seed

Rastline za senčno lego

Na senčnih balkonih rastline običajno potrebujejo manj zalivanja, vendar je pomembno izbrati primerne vrste, ki bodo uspevale v teh pogojih. Za polsenco so odlične fuksije, vodenke ali lizike (Impatiens), Impatiens Nova Gvineja, gomoljne begonije in viseči alisum, ki lahko raste tudi na sončnih mestih. Streptokarpus v modrih odtenkih je klasična rastlina, ki jo včasih pozabimo, a njeni čudoviti modri cvetovi bodo vašo polsenco krasili skozi celotno sezono. Okrasna detelja (Oxalis) z rožnatimi in rumenimi cvetovi prav tako doda svežino in barvo v senčnih predelih.

Fuksija, poletno cvetje
Pixabay


Ko posadite rastline, jih lahko postavite na želena mesta, na primer na terase ali balkone. Pazite, da jih ne premikate nazaj v zavetrje ali garaže, saj lahko to povzroči stres za rastline in celo poškodbe. Hladni in temni prostori lahko povzročijo, da listi začnejo rumeneti, kar ni dobro za rastline.

Velikokrat ljudje po napaki preveč zalivajo rastline, ki še niso razvile močnega koreninskega sistema. To lahko privede do gnitja in bolezni. Preden zalijete, je pametno s prstom preveriti, ali je substrat suh in potrebuje vodo. Bolje je, da rastline prej malo trpijo zaradi pomanjkanja vode, kot pa da jih zalijemo preveč, saj bo prekomerna vlaga povzročila več škode kot koristi.

Za ohranitev zdravih rastlin v senčnih prostorih je ključno zagotoviti pravilno nego in skrbno izbrati vrste, ki bodo uspevale v teh pogojih. Z dobrim načrtovanjem in pravilno nego lahko tudi senčne lege postanejo čudovito in bujno rastišče za številne vrste cvetlic in rastlin.

Garten.de



Pelargonium For Europe

Skrb za balkonsko cvetje

Balkonsko cvetje potrebuje redno zalivanje, gnojenje in občasno obrezovanje. Pomembno je, da izberemo primerna korita ali posode in zagotovimo ustrezno drenažo, da se rastline ne utopijo zaradi prevelike količine vode. Z rednim vzdrževanjem bo cvetje na balkonu ostalo zdravo in lepo skozi vse leto.

Pelargonium For Europe
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta