Da vam gosenice na vrtu ne uničijo pridelka, naredite to ...

J. M.
27.06.2023 06:35

V zelenjavnem vrtu poleti zasledimo gosenice kapusovega in repnega belina, raznih sovk in kapusovega molja. Kaj narediti, da ne bo preveč škode na vrtninah?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Škodljive gosenice objedajo liste in druge dele rastlin, nekatere se lahko zavrtajo tudi v notranjost glav zelja ali drugih kapusnic in poleg objedanja rastline tudi onesnažijo z iztrebki. Zato je treba nasade kapusnic redno pregledovati.

Kapusova sovka

Kapusova sovka (Mamestra brassicae)
Shutterstock

Kapusova sovka je med več vrstami sovk najbolj nevarna. Sovke so nočni metulji rjave barve. Gosenice so mesnatega videza, zrastejo do štiri centimetre in s starostjo spreminjajo barvo, od sivozelenkaste in rjave do črne. Gosenice prvega rodu junija in julija objedajo listje, gosenice drugega rodu pa se od avgusta naprej zavrtajo v glave. Proti sovkam pomaga, če tla okrog rastlin škropimo s pelinovim ali vratičevim čajem. Pomagajo tudi mešani posevki. Jajčeca pobiramo redno s spodnje strani listov. Za preprečevanje odlaganja jajčec je dobro, da preko nasada kapusnic napnemo mrežo proti insektom.

Shutterstock

Kapusov belin

Kapusov belin (Pieris brassicae)
Shutterstock

Metulji kapusovega belina prvega rodu letajo v aprilu in maju, julija in avgusta pa metulji drugega rodu. Gosenice obžrejo liste do listnih žil. Uporabimo enak način varstva kot pri sovkah. Sicer pa velja, da ko boste sadili zelje, je koristno, če v bližino posadite ali tla zastrete z zelišči, ki odganjajo kapusovega belina. Mednje spadajo: koper, žajbelj, rožmarin, timijan, poprova meta, listi paradižnika.

Gosenica kapusovega belina
Shutterstock

Kapusov molj

Kapusov molj (Plutella xylostella)
Shutterstock

Kapusov molj prvič leta maja, drugič julija in tretjič avgusta. Gosenice so velike do 1,2 cm, so zelene barve, v začetku s črno glavo, kasneje pa z rjavo. Gosenice obžirajo listje s spodnje strani, gornja povrhnjica vsaj na začetku ostane. Največ škode povzročijo v obdobju, ko ima zelje že oblikovane glave, in sicer zaradi poškodb in iztrebkov gosenic, ki znižajo tržno vrednost zelja. Pomagamo si tako, da kapusnice sadimo bolj zgodaj, redno odstranjujemo plevele.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta