Ojoj, vrtni škodljivci! S temi naravnimi pripravki jih morda odpravite

J. M.
05.05.2023 05:00

V obdobju vegetacije vse kipi od življenja. Takrat se tudi škodljivci radi posladkajo z rastlinskimi sokovi in se prikradejo v vrt. Kaj narediti, da jih bo čim manj?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Podobno kot v naravi je tudi v domačem vrtu življenje vseskozi pestro in velikokrat nepredvidljivo. Rastline na zelenjavnem vrtu od pomladi do jeseni napadejo bolezni in škodljivci. Nekateri so značilni za suho, drugi za deževno vreme.


Shutterstock

Polži

Med škodljivci, ki naredijo ogromno škode na vrtovih in marsikje že tudi na njivah, so najbolj problematični rdeči polži.

Shutterstock


Ko gre za zatiranje polžev na domačem vrtu, so race izjemno učinkovite pri svojem delu. Še posebej indijske tekačice in muškatne race so zelo primerne za eliminiranje polžev, saj jih lahko spustimo na vrt zgodaj zjutraj ali proti večeru, ko se sluzasti škodljivci najbolj razmnožujejo. Kljub temu moramo biti previdni, da krilate živali mimogrede ne pojedo še vrtnega pridelka. Kokoši so tudi lahko naše pomočnice pri zatiranju škodljivcev, saj pozobajo jajčeca polžev, še preden se iz njih izležejo škodljivci. 

Shutterstock

 
Pri zalivanju gred in zelenice se je priporočljivo držati jutranjega časa, da se lahko vlaga na tleh in listih čez dan posuši. Prav tako je nujna redna košenja trate in negovanje živih mej. Za preprečevanje prehajanja rdečih polžev na vrt lahko poskusimo tudi z mehansko oviro, kot je na primer pločevina z zavitimi in nazobčanimi robovi. V podjetju Metrob razlagajo, da lahko polžem poskušamo preprečiti dostop do naših vrtnin in cvetlic tako, da po tleh nasujemo žagovino, kremenčev pesek, kameno ali apneno moko. "S temi materiali obkrožimo gredice kakor obrambni zid. Trak okoli gredic naj bo širok vsaj za debelino dlani, najbolje pa je, da imamo s temi materiali nasute kar vse poti in seveda tudi pot okoli vrta. Polži se bodo težko prebiti čezenj, saj jih bo material dražil, zasluzili se bodo in izločali veliko sline," poudarjajo v Metrobu.

Shutterstock

 
Vsekakor pa obstaja tudi vrsta profesionalnih sredstev za zatiranje polžev lazarjev in slinarjev, tudi takšnih, ki so primerna za bio vrtove in niso nenevarna za hišne ljubljenčke. Pri uporabi vab, ki se običajno potresejo na grede, je treba natančno upoštevati navodila na embalaži in ustrezno ponoviti postopek nastavljanja vabe, zlasti potem, ko dež spere vabo, razlagajo strokovnjaki iz Metroba.

Mravlje

Na vrtu se mravlje pogosto pojavijo tam, kjer so rastline napadle uši ali kaparji. Ti škodljivci izločajo medeno roso, ki je hrana za mravlje, hkrati pa mravlje ščitijo uši. Pravzaprav boste marsikdaj opazili, da se mravlje pojaviljo in napadejo šibke sadike zelenjave, ki rastejo v suhih in z organsko snovjo revnih tleh. Če se želite znebiti mravelj, lahko pripravite pelinovo brozgo iz 300 g svežih listov pelina, ki jih 24 ur namakate v 10 litrov vode, in nato s to nerazredčeno tekočino škropite okužene dele rastlin. Poleg tega pa lahko na vrt postavite tudi vabe za mravlje.

Shutterstock

Kapusov belin

Gosenice metulja obžrejo kapusnice pa tudi repo in hren. Priporočljivo je, da sadimo rastline v kombinaciji s paradižnikom, zeleno in špinačo. Škropimo z izvlečkom iz paradižnikovih listov. Recept: 2 pesti stranskih paradižnikovih poganjkov za 3 ure namočimo v 2 l vode. V obdobju, ko leta kapusov belin, izvleček z zalivalko vsak drugi dan zlijemo po kapusnicah.

Gosenice kapusovega belina naredijo veliko škode
Shutterstock

Korenjeva muha

Ličinke muhe v korenje zvrtajo rove in napadeno korenje nima več dobrega okusa in videza. Korenjevo muho bo pregnal vonj čebule, drobnjaka, pora, vratiča, sivke. Korenje lahko škropimo s česnovim izvlečkom: 2 sesekljana stroka česna 24 ur namakamo v 1 l vode, tekočino precedimo in z nerazredčeno dvakrat tedensko škropimo.

Škoda, ki jo povzroči korenjeva muha
Shutterstock

Pršica

Pršice so zelo drobni škodljivci, ki jih s prostim očesom komaj zaznamo, vendar opazimo fino pajčevino, ki jo ustvarijo. Pogosto napadejo kumare, papriko, paradižnik, fižol in tudi vrtnice. Škropimo s preslično (1 kg sveže njivske preslice 24 ur namakamo v 10 l vode) in vratičevo brozgo (pripravimo iz 300 g svežih ali 30 g posušenih rastlin, ki jih 24 ur namakamo v 10 l vode in z nerazredčeno brozgo škropimo) ali s česnovim čajem.

Pršice
Shutterstock

Listne uši

Listne uši spiramo z močnim vodnim curkom, sicer pa pripravimo brozgo iz kopriv: 1 kg svežih mladih kopriv namočimo v 10 l vode v plastični posodi in pustimo stati 12 do 24 ur ter z nerazredčeno brozgo škropimo. Primeren za zatiranje je tudi čaj iz čebulnih lupin. Proti ušem so učinkoviti tudi specialni naravni insekticidi, ki vsebujejo izvlečke iz neema, kupimo pa jih lahko v vrtnih centrih ali kmetijskih apotekah.

Uši
Shutterstock


Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta