Dunajski Seestadt že desetletje postavlja standarde pametnih mest

Ba. V.
20.09.2024 06:00

Pametno mesto združuje inovativno arhitekturo, napredno infrastrukturo ter poudarja ekološke in socialne rešitve urbanega bivanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Panorama dunajske soseske Seestadt Aspern
Wien3420

Seestadt Aspern, eden največjih projektov mestnega razvoja v Evropi, letos praznuje deset let. Na območju nekdanjega letališča Aspern danes leži urbano razvojno območje, ki Dunaj že od leta 2014 postavlja na sam vrh trajnostnega mestnega razvoja. Pametno mesto združuje inovativno arhitekturo, napredno infrastrukturo ter poudarja ekološke in socialne rešitve urbanega bivanja.

V središču Seestadta so leta 2010 ustvarili umetno jezero, okoli katerega so zrasle stanovanjske in poslovne soseske. Štiri leta kasneje so se v 18 stanovanjskih blokov vselili prvi stanovalci, danes pa se je območje razvilo v celovito urbano območje s številnimi trgovinami, izobraževalnimi ustanovami, zdravniškimi ordinacijami in subvencioniranimi stanovanjskimi projekti.

Stolpnica »HoHo Wien« in železniška postaja
Luiza Puiu

Pametno mesto se odlikuje po uporabi naprednih tehnologij, kot so pametne mreže, e-mobilnost in nizki izpusti CO2, ter po inovativnih strategijah za učinkovito upravljanje virov in mobilnosti. Seestadt s svojo inovativnostjo prav tako postavlja nove standarde trajnostne gradnje, kar se odraža v izjemnih dosežkih, kot sta HoHo Wien, tretja najvišja lesena stolpnica na svetu, in kompleks Robin, ki zaradi napredne toplotne izolacije ne potrebuje ogrevanja, kar predstavlja prelomni dosežek v trajnostni arhitekturi.

Ključno vlogo v razvoju pametnih mest pa igra tudi mobilnost, zato avstrijska prestolnica veliko vlaga v učinkovite prometne povezave med Seestadtom in drugimi deli mesta. Leta 2017 so tako uvedli avtonomne e-avtobuse, ki prebivalce brezplačno prevažajo do desetih postajališč v okolici postaje podzemne železnice U2. Jeseni 2025 bodo dostopnost izboljšali še z novo tramvajsko progo, ki bo dodatno prispevala k privlačnosti območja za nova podjetja. Do leta 2030 naj bi v Seestadtu zgradili stanovanja za 20.000 ljudi in ustvarili tudi toliko delovnih mest.

Seestadt Aspern ni zgolj največji urbanistični projekt na Dunaju, temveč tudi pionirski primer trajnostnega razvoja v Evropi. Z ambicioznimi načrti, ki vključujejo nova delovna mesta, stanovanjske enote in nadaljnje infrastrukturne izboljšave, že danes odraža prihodnost mestnega življenja ter tako krepi Dunaj kot mesto, ki sledi naprednim rešitvam za prihodnost.

Avtonomni e-avtobus za 10 oseb
Kfv/apa-fotoservice/tesarek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta