Predstavljamo vam tri grmovnice za privlačno in gosto živo mejo

J. M.
18.05.2022 04:00

Bi radi imeli lepo živo mejo iz grmovnic, ki bodo z gostim listjem zastirala pogled na cesto in nekoliko utišala zvok z druge strani zelene pregrade? Predstavljamo vam tri rastline, ki se na slovenski vrtovih dobro obnesejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Gaber

Navadni gaber (Carpinus betulus) je listopadna rastlina, primerna za sončno in polsenčno lego. Poleti navdušuje z živostjo zelenih listov, suhe liste nato ohrani na vejah skoraj vso zimo in tako zagotavlja boljši zastor kot številni drugi listopadni grmi. Spomladi gaber ozeleni in se ogrne v lepe svetlo zelene liste, ki se jeseni obarvajo zlato rumeno. Vejice gabra so gosto prepletene in zagotavljajo pticam prostor za gnezdenje.

Shutterstock


Letni prirast gabra je 20-40 centimetrov. Na tekoči meter sadimo 2-3 sadike, obrezujemo 1- do 2-krat letno, pozno poleti in po potrebi v poznem zimskem času, zaradi močnejše rezi in pomlajevanja poganjkov. Optimalna višina: 1-4 metre.

Shutterstock

Fotinija

Photinia x fraseri 'Red Robin' razkošno zasije zlasti jeseni, ko se njeni vrhnji poganjki obarvajo rdeče. Rastlina prenese mraz do minus 16 stopinj Celzija, zato je bolj kot za kontinentalno podnebje primerna za Primorsko in kraje z milo zimo. Dobro prenaša sušo in vročino, ni zahtevna glede prsti. Prija ji sončna do polsenčna lega.

Shutterstock


Letni prirast fotinije je 20-30 centimetrov. Na tekoči meter sadimo 2-3 sadike (idealna velikost sadike 60-80 centimetrov), obrezujemo pa 1-krat letno, spomladi. Optimalna višina žive meje: 1-2 metra.

Shutterstock

Maklen

Poljski javor ali maklen (Acer campestre) je domače drevo, ki se ga da zelo lepo rezati, dobro prenaša vročino in tudi polsenčno lego. Ni zahteven, v gozdovih ga najdemo na rahlih, globokih in s humusom bogatih apnenčastih tleh. Dobro prenaša sušo, slano, senco in zimski mraz, dobro uspeva tudi v vlažnejši prsti. Je izjemno raščav, zato ga je treba rezati spomladi in ob koncu poletja. Ker je listopadna rastlina, ne ponuja celoletne vizualne pregrade, temveč zgolj v času, ko je zelena. Pomanjkljivost: lahko ga napade pepelasta plesen.

Shutterstock


Letni prirast je 30-40 centimetrov. Na tekoči meter potrebujete 3-4 rastline (velikost 80-100 centimetrov). Optimalna višina žive meje je 1,5-4 metre.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta