(FOTO) Iz propadajoče kamnite stavbe je nastal brezčasni dom

Jasna Marin Jasna Marin
20.03.2024 05:00

Na samotnem pobočju severozahodne Škotske je kamnita hiša Kyle, ki s svojo pristnostjo in po prenovi tudi energetsko učinkovitostjo ponuja domovanje za več generacij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alex Macleod

Hiša je namenjena ljudem, ki želijo živeti v sozvočju z naravo ter uživati v osupljivih razgledih. Zgrajena je bila v 19. stoletju iz kamnov, ki naj bi bili relikvije železnodobnega naselja Dun Mhaigh, kar ji daje dodaten zgodovinski pomen. Nahaja se ob južnem robu plitvega morskega zaliva Kyle of Tongue, v zahodnem delu pokrajine Sutherland na Škotskem.

Alex Macleod

S prenovo do sobivanja z naravo

Prenova hiše Kyle je del vizionarskega projekta Wildland, ki ga soustvarjata danski par Anne in Anders Holch Povlsen, namenjenega ohranjanju in obnovi obsežnih delov škotskega višavja. Njuna zavezanost natančnemu varstvu narave in procesu oživljanja divjine je vodilna sila tega ambicioznega podviga.

Iz zapuščene kamnite razvaline, ki je zaradi dotrajanosti bila že brez oken in prekrita s staro azbestno kritino, se je rodil izjemno lep in brezčasen dom. Oblikovalski studio GRAS iz Edinburga, ki ga vodi arhitekt Gunnar Groves-Raines, je bil odgovoren za načrtovanje in izvedbo prenove hiše. Zgodovinska preobrazba ni samo arhitekturni podvig, ampak tudi simbol trajnostnega sobivanja z očarljivo divjino. Skrbno načrtovana prenova časti škotsko in skandinavsko arhitekturo in omogoča izkušnjo čutnega in harmoničnega bivanja v naravi.

Alex Macleod

Pogled iz daljave

S ceste so vidna le tradicionalna okna, ki ohranjajo prvotni značaj stavbe in kažejo na temeljito obnovo v skladu z dediščino. Ko pa se ji približate, hitro opazite tudi nekatere sodobne elemente, kot so velika brezokvirna okna v pritličju, ki dopolnjujejo kamnito fasado s sodobnim pridihom.

Vstop v prefinjeno notranjost

Vhodna vrata iz masivnega hrasta označujejo prehod iz skromne zunanje podobe v prefinjeno, a minimalistično notranjost. V nadstropni hiši so harmonično razporejeni spalni, prehranjevalni in bivalni prostori ter kopalnica, ki razvaja telo in duha. Vse je oblikovano s preprosto paleto naravnih materialov, kot so kamen, les, apneni omet, medenina, usnje in steklo, kar zagotavlja, da hiša ohranja svoj minimalističen in eleganten značaj.

Alex Macleod
Alex Macleod


Alex Macleod


Ker izvirne notranjosti skoraj ni bilo več, je bil načrt prenove poenostavljen v serijo enako zasnovanih bivalnih prostorov. Ti so ločeni z natančno oblikovanimi hrastovimi pregradami, ki so vgrajene v ometano kamnito strukturo in opredeljujejo bivalna območja znotraj celote.

Alex Macleod
Alex Macleod
Alex Macleod

Detajli v lesu

Hrastov les toplo sprejema stanovalce in obiskovalce. Tako stene kot tla so prekriti s hrastovimi deskami iz Dinesena, ob tem pa hiša ponuja tudi kuhinjo in kopalnico z opremo po meri. Lesene talne obloge prefinjeno poudarjajo bistvo narave. Vsaka naravna razpoka je skrbno ohranjena in utrjena z metuljastimi hrastovimi spoji, kar daje prostoru izrazit karakter in prikaže naravno popolnost v nepopolnosti.

Uporaba sodobne tehnologije je diskretna, prisotna je le tam, kjer omogoča bolj učinkovito življenje. Tako se vsak trenutek, preživet v hiši, spremeni v nepozabno doživetje, povezano s pristno naravo in notranjim mirom.

Alex Macleod
Alex Macleod
Alex Macleod
Alex Macleod
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta