(FOTO) Kako poustvariti delček narave v stanovanju in na delovnem mestu

Jasna Marin Jasna Marin
29.07.2022 05:00

Ljudje imamo prirojeno težnjo po iskanju vezi z naravo in drugimi oblikami življenja, kar imenujemo biofilija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Flower Council Of Holland

Prvi je izraz biofilija uporabil nemško-ameriški psihoanalitik Erich Fromm v knjigi Anatomija človeške uničevalnosti (1973), kjer je opisal biofilijo kot "strastno ljubezen do življenja in vsega, kar je živo". Izraz je kasneje uporabil ameriški biolog Edward O. Wilson v delu Biophilia (1984), kjer je razkril, da je težnja ljudi, da se osredotočamo in povezujemo z naravo in drugimi oblikami življenja, prisotna tudi v našem genskem zapisu.

Blumenbüro Holland
Wallsauce.com
Wallsauce.com

Za večjo produktivnost

Parki, drevoredi, zeleni nasadi, ozelenjene stene in urejene trate očem prinašajo prepotrebno sprostitev, počitek in v nas zmanjšujejo napetost ter v mestnem okolju znatno zvišujejo kakovost bivanja. Tudi stopnja kriminala se v urbanem okolju, ki je zasnovano po principih biofilije, zmanjša. Vrednost nepremičnine, obdane s parkom in zelenimi površinami, pa je opazno višja in smo zanjo pripravljeni plačati več, kot če nam pogled skozi okno kazijo togotne stene sosednjih stavb.

Wallsauce.com
Lime Lace

Zgolj lončnica ali šopek cvetlic v prostoru lahko prinese številne prednosti. Raziskava, ki jo je izvedel avstralski profesor psihologije Alex Haslam, je pokazala, da se v delovnem okolju, v katerem "sobivamo" z lončnicami, produktivnost poveča za okoli 15 odstotkov.

Flower Council of Holland
Woodchip and Magnolia

Prizori na stenah, pohištvu in tleh

A ne le žive rastline, tudi tapete, slike in tkanine z motivi rastlin ter dekoracija, ki ponazarjajo del narave, prinašajo pozitivne vibracije v stanovanje.

Traumteppich.com
Traumteppich.com

Je v vašem domu prostor, v katerem bi se radi bolje počutili, a vam tam nekaj manjka? Poskusite spremeniti vtis prostora s sliko drevesa, fotografijo deževnega gozda, fototapeto, preprogo z motivi listov. Kaj hitro boste zaznali spremembo.

Wallsauce.com
Wallsauce.com
Ginger Ray
Wallsauce.com
The Curious Department
Folksy
The Curious Department
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta