(FOTO) Opremljanje po boemsko: Potopite se v morje veselosti

Jasna Marin Jasna Marin
18.04.2022 04:00

Se v vas skriva kanček boemskega duha? Potem se osvobodite spon in kak prostor v stanovanju ali kotiček na vrtu opremite tako, da bo prekipeval od barv in veselja do življenja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mindthegap

Boemski slog odseva vedrino, individualnost in drugačnost. Boemi so bili slikarji, pisatelji, pesniki, ki so v velikih mestih v 19. stoletju razvili model zasebnega življenja, ki je nasprotoval meščanskim življenjskim obrazcem. Čas so preživljali v salonih, kavarnah, pisali v gostilnah, čitalnicah. Tako so svoje zasebno delo svobodnjaško opravljali v javnih prostorih.

Od 19. stoletja dalje je vsaka generacija na novo odkrivala in dodala svoj miniaturni pečat k boemskemu slogu z detajli etna, hipijevskega in orientalskega pridiha. Vseskozi pa je slog ostal neformalen in poln vedrine.

Shutterstock

Svobodno opremljanje

Če vam je boemski slog blizu, potem imate najbrž že v omari kakšno obleko ali torbico, ki izraža vaš boemski temperament. V stanovanju pa si za dobrodošlico temu slogu lahko omislite velike in udobne zofe sproščenih oblik in z zaobljenimi, mehkobnimi robovi. Okrogle oblike in barvite tkanine so sinonim za boemskost.

Razmišljate, kako stanovanje opremiti v boemskem slogu? Priljubljen del notranje opreme so pufi ali okrogli tabureji, ki služijo kot pohištvo in dekoracija obenem. V boemskem stanovanju se boste počutili, kot bi se potopili v morje najrazličnejših barv, kjer vsak detajl izstopa in se bahavo razkazuje kot prefinjene korale v morski plitvini. Seveda pa je treba ohraniti barvno ravnotežje in odtenke med seboj spretno kombinirati, da je učinek pravi.

V boemskem stanovanju se boste počutili, kot bi se potopili v morje radožive veselosti, kjer vsak detajl izstopa in se bahavo razkazuje. Seveda pa je treba ohraniti barvno ravnotežje in odtenke med seboj spretno kombinirati, da je učinek pravi. Za trdni temelj vselej uporabite les in tople barve.

Mindthegap



Shutterstock

Z bolšjaka v dom

Čar boemskega opremljanja je tudi v tem, da boste marsikateri dodatek našli na bolšjem trgu in v trgovinah z rabljeno opremo. Morda tudi pri sorodnikih in znancih, ko se odločijo, da se poslovijo od starega potolčenega svečnika, razparanega tabureja, razpokanega stola. Če jih malce obnovite in jim s poliranjem, na novo prišito vzorčasto tkanino ali barvo za les vdahnete svežino, bo to spremenilo nepopolni slog v popolnega. Imenitne so lahko tudi blazine v batik stilu, zavese s cvetličnimi okraski, odeje in preproge z živalskimi odtisi in krpanke. Boemski slog nima omejitev, vanj lahko združite etno vzorce s čudovitim eksotičnim vzdušjem in z detajli obudite še hipijevsko obdobje, v katerem so morda živeli vaši starši.

Shutterstock

Tudi babičin steklen čajnik, stara srebrna žlička in ujemajoči se posrebreni ali medeninasti pladnji, odštekana barvasta zavesa v orientalskem slogu so imenitne za boemsko vzdušje. Pazite le, da stanovanje ne postane prenatrpano.

Mindthegap



Mindthegap
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta