(FOTO) Presenečeni boste, kako lahko z vzorci na tapetah spremenite prostor

Jasna Marin Jasna Marin
28.11.2022 04:00

Tapete so danes iz drugačnih, plemenitejših materialov kot nekoč in omogočajo enostavnejše oblaganje ter odstranjevanje s sten, poleg tega jih krasijo tako raznovrstni vzorci. Kakšne izbrati za prostore doma?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arte

Prostori z belimi stenami lahko delujejo preveč izpraznjeni in hladni. Odlična rešitev so tapete, s katerimi lahko prostor preprosto razgibamo in mu damo osebni pečat. Po klasičnih papirnatih tapetah, ki so sorazmerno hitro izgubile prvotni čar in so se obenem težko odstranile s sten – velikokrat je skupaj s tapeto na lepilu ostala tudi zaplata ometa –, so se proizvajalci tapet proti koncu 20. stoletja domislili novih tapet, ki so iz različnih materialov, med najbolj priljubljenimi pa so tiste iz netkanega tekstila s kakovostnimi reliefi, ki omogočajo enostavno lepljenje in prav tako preprosto odstranjevanje s sten, zaradi česar tapete danes doživljajo renesanso.

Mindthegap

Nadomestek tapiserij

Po pričevanjih zgodovinarjev so se tapete prvič pojavile v Angliji v začetku 15. stoletja, ko so ljudje iskali poceni nadomestek za tapiserije, s katerimi so zgolj premožni krasili svoje domove in z njimi delno poskrbeli za toplotno izolacijo prostorov. Takrat je izdelava papirja bila še v domeni rokodelcev, odtise vzorcev pa so na papir odtisnili z rezljanimi lesenimi kockami, na katere so ročno nanašali barvo. Šele s pojavom tiska v drugi polovici 15. stoletja se je začelo razmišljati o serijski proizvodnji predhodnic tapet, ki so bile po dimenziji veliko manjše (kot listi papirja) in po obstojnosti svetlobna leta daleč od današnjih tapet.

Proti koncu 17. stoletja so v Angliji izdelali tapete, ki so v enem pasu segale od stropa do tal; šlo je za prvi tapetni zvitek, ki je bil zlepljen iz več kosov potiskanega papirja.

Leta 1830 so izumili prvi stroj za ploski tisk, 30 let kasneje je sledil še stroj za rotacijski tisk, kar je omogočilo povečano proizvodnjo tapet iz papirja. Cenovno so postale dosegljive malodane vsakomur.

Arte

Tekstil namesto papirja

Na področju dekorativnih tapet se je v zadnjih tridesetih letih zgodila korenita sprememba v tehnologiji proizvodnje. Pri modernih tapetah papir ni več pogosta osnova, nadomestila ga je tako imenovana netkana tekstilija (ang. non-woven). To je papirju podoben material, ki pa je zaradi uporabe tekstilnih vlaken močnejši in ima boljše mehanske lastnosti. Pri polaganju takih tapet namreč ni več treba močiti zadnje strani tapete. Z lepilom namažemo samo steno in tapeto nato kar suho položimo. Ker se tapeta ne razteza in krči, bodo stiki ostali tako, kot smo jih nastavili. Tudi odstranjevanje tapet iz netkanih tekstilij je veliko lažje.

Arte

Močna prostorska prisotnost

V oblikovanju tapet je že nekaj časa opaziti tudi takšne s kovinskim sijajem, pa tapete sijajnih barv, kombiniranih s posebnimi materiali, kot so kristali, pesek, trsje, tekstil ... Take tapete imajo zelo močno prostorsko prisotnost, saj se odvisno od zornega kota spreminjajo in naredijo prostor dinamičen, spremenljiv. Vzorci so lahko popolnoma moderni, abstraktni, vendar so prav tako močno prisotne predelave klasičnih, neobaročnih vzorcev ali retro vzorcev iz sedemdesetih let. Absolutno najnovejši trend pa so tako imenovane hologramske tapete, ki uporabljajo najnovejše napredne tehnike tiska na hologramske folije za doseganje neverjetnih učinkov prostorske globine.

Arte

Učinek tapetnih vzorcev

S tapetami prostori dobijo poseben karakter, res pa jih je treba previdno izbrati. Pri tem je dobro, če upoštevamo naslednja pravila:

• Veliki vzorci in temne tapete navidezno pomanjšajo prostor. Za majhen prostor raje uporabimo tapete v svetli barvi in z majhnimi vzorci.

• Velik prostor lahko popestrimo in razločimo tako, da uporabimo denimo dvojne tapete z različnimi vzorci, vendar skupno barvno komponento.

• Če bomo na stene obešali slike, je dobro vedeti, da se majhne slike na velikih tapetnih vzorcih hitro zgubijo.

• Nizek prostor bo deloval višji, če stene oblepimo s tapetami, ki jih krasijo navpične črte. Strop naj ostane bel, na zgornji rob tapete pa ne dajemo bodrure.

• Visoke stene bodo videti nižje, če uporabimo tapete s prečnimi črtami oziroma če stene vizualno razrežemo na dva dela. Tudi tapete z vodoravnimi črtami poskrbijo za optično znižanje sten, tik pod strop pa lahko nalepimo še borduro.

• Ozek prostor bo videti globlji, če eno steno oblepimo s tapetami v temnejšem barvnem tonu, vse druge stene pa tapeciramo s tapetami v svetli barvi.

Arte

Po prostorih

Stanovanje je naš osebni prostor, v katerem se moramo počutiti varno, udobno in domače. Izberimo torej tapeto, ki se sklada z nami in našim načinom življenja.

Tudi namen oziroma uporabnost prostora, kjer želimo imeti tapete, vpliva na odločitev pri izbiri. Če izbiramo tapete za hodnik, je bolje, da so te bolj trpežne. V kopalnici je dobro, da so tapete vsaj delno 'pralne', za spalnico ali dnevno sobo pa lahko uporabimo tapete iz občutljivejših materialov, blaga ali celo svile.

Caffe Latte
Tecnografica
Circu
Lime Lace
Wall&decò
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta