(FOTO) Senčenje terase: Ste dobro pripravljeni na vroče poletne dni?

Jasna Marin Jasna Marin
07.07.2023 06:30

Podobno kot z okenskimi senčili v bivalnih prostorih lahko tudi na terasi ali balkonu z ustrezno tendo poskrbimo za nižjo temperaturo in bolj udobno življenje v dnevni sobi na prostem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Djd/weinor.de

Senčenje oken in teras je med najučinkovitejšimi načini za ohranjanje hladu na prostem in tudi v notranjosti doma. Tekstilne tende so zelo primerne za ta namen. Preprečujejo sevanje, ne da bi popolnoma zatemnile prostore. Vertikalne tende je mogoče diskretno in neopazno pritrditi neposredno na okna ali strehe teras in jih izbrati v barvi, ki se ujema s hišo. Tanka kaseta, v katero je tkanina navita, je lahko oblikovana v klasični okrogli ali sodobni kvadratni obliki. 

Djd/weinor.de

Res pa je, da ima vsak svoje predstave o tem, kako naj bi bilo videti njegovo zasebno bivalno okolje. Kakšen slog je najprimernejši za vas in katera rešitev je najbolj skladna z vašo hišo in zunanjim prostorom?

Djd/lewens-markisen

Minimalizem: omejite se na najnujnejše

Minimalistični slog je trend, za katerega so značilne preproste, jasne linije in omejena barvna paleta. Tenda z oglatimi profili z gladko prevleko v zadržanih odtenkih bele, sive ali modre barve se dobro ujema s funkcionalnim in praktičnim pohištvom na terasi ali hišo, ki jo navdihuje arhitektura.

DJD/Lewens-Markisen/Adobe Stock/2mmedia

Skandinavski slog: narava je glavni adut

Za ta slog je značilna svetla barvna paleta in preproste, minimalistične oblike. Zanj je značilno načelo "hygge", ki pomeni prijetnost in dobro počutje. Na terasi se skandinavski slog lahko izvede z naravnimi materiali, kot so lesena tla ali ploščice v videzu lesa, ter s preprostim lesenim vrtnim pohištvom. Ujemajoča se tenda nosi močno enotno barvo, npr. rdečo, modro ali zeleno. Navdih za barvne odtenke so tipične švedske hiše. Primerna izbira so tudi klasične črte v obliki blokov.

Djd/lewens-markisen/adobe Stock/zhu Difeng

Industrijski slog: materiali z izrazitejšim karakterjem

Če vam je blizu urbano navdihnjen industrijski dizajn, boste osnovno zasnovo za svojo teraso pričarali s ploščicami v betonskem videzu. Opečnati elementi in kovinsko pohištvo naj dopolnjujejo opremo. Tenda z oglatimi profili, sivi odtenki in tekstil v istem barvnem spektru izpopolnjujejo videz tega sloga.

Djd/lewens-markisen/fotolia/alexandre Zveiger

Boho slog: mešanica vzorcev in barv

Ta vsestranski slog združuje elemente različnih kultur in slogov. Zanj so značilni pisani vzorci in prav takšen tekstil, rastline in nenavadni dodatki, kot so pohištveni kosi z bolšjih trgov. Ker je poudarek na prijetnem in sproščenem vzdušju, se k temu slogu prilegajo tende s precej okroglimi, mehkimi oblikami okvirjev, toplimi barvami in slikovitimi vzorci.

Shutterstock


Djd/weinor.de
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta