(FOTO) Z dobro zasnovano letno kuhinjo se lahko vrtna sezona podaljša tudi v zimo

Jasna Marin Jasna Marin
18.12.2022 03:00

Za zahtevnejše kuharje naj bi letna kuhinja povsem nadomestila tisto v hiši. Zato je dobro, če po velikosti in napeljavah ponuja to, kar notranja kuhinja, le materiali naj bodo odporni in preprosti za čiščenje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Abimis

Vsak vrt je treba premišljeno načrtovati. Kaj vse želite imeti na njem? Poleg trate, igralne površine, terase, okrasnih gred, sadnega vrta, dovoza, bazena si marsikdo želi tudi letno kuhinjo. Pri oblikovanju okolice je vselej treba sprva začeti z zemeljskimi in gradbenim ideli oziroma elementi, kot so terasa, oporni zidovi, bazen in letna kuhinja.

Za ureditev letne kuhinje potrebujete vodo, elektriko in napeljavo za odtok odpadne vode. Najbolje je, da o tem razmišljate že pri gradnji hiše in takrat pripravite napeljavo.
Dukin



Priporočljivo je, da imamo v kuhinji na prostem pet območij: vroče, mrzlo, mokro, suho in prostor za druženje.
Gervi

Letna kuhinja naj ima prej urejeno vse inštalacije

Za ureditev letne kuhinje potrebujete vodo, elektriko in napeljavo za odtok odpadne vode. Najbolje je, da o tem razmišljate že pri gradnji hiše in takrat pripravite napeljavo, da kasneje ne bo treba razbijati in vrtati v steno hiše ali prekopavati zemljišča.

Vsaka kuhinja, ki bo umeščena na vrt, potrebuje za postavitev pripravljeno trdno podlago, na kateri bo stala. "Za postavitev kovinske letne kuhinje podlage ni treba tako ojačati kot denimo pri betonski kuhinji. Kovinske kuhinje so zato primerne tudi za postavitev na terasah in balkonih," razlaga Tomaž Rakuša iz podjetja Dukin. "Je pa priporočljivo, da še pred pripravo podlage razmislite, kje želite imeti pipo in korito ter morebitno dodatno opremo, ki jo je treba priklopiti na inštalacijo, saj je inštalacije treba pripraviti že pred postavitvijo kuhinje," poudarja sogovornik. Od umestitve kuhinje je tudi odvisno, kje bo inštalacija postavljena. Če bo kuhinja umeščena ob steno, je najlažje, da so inštalacije speljane po steni. Če bo postavljena kot otok, pa morajo biti inštalacije pripravljene iz tal. Kakovostna letna kuhinja je lahko postavljena čisto na prostem, a jo večina raje postavi pod streho, da je zaščitena pred dežjem ali močnim soncem, hkrati pa tako lažje ohranjajo kuhinjo čisto.

Dukin

Najtrpežnejši materiali za kuhinjo na prostem

Le najboljši materiali so zagotovilo, da vam bo kuhinja služila dolgo in ne bo potrebovala večjega vzdrževanja. Najtrpežnejše kuhinje so narejene iz kamna ali kovine, medtem ko imajo lesene kuhinje ali kuhinje, zidane iz porobetona, običajno krajšo uporabno dobo, še zlasti na bolj odprtih območjih. Pomemben del kuhinje je tudi kuhinjski pult. "Med najboljše materiale za uporabo v letnih kuhinjah spada umetni kamen, ki ga uporabljamo tudi mi. Tak pult je namreč temperaturno odporen in neobčutljiv za UV-žarke, zato je primeren za uporabo na odprtem, nanj lahko odložimo tudi vročo posodo. Ker ni porozen in je odporen proti različnim kemikalijam, ne vpija umazanije in ga z lahkoto očistimo," še naštevajo pri Dukinu.

Kulinarični navdušenci si ne bodo odpustili, če bo vrt s teraso zgolj za posedanje. V njihovih očeh letna kuhinja preprosto mora biti zraven.
Shutterstock

Pri izbiri opreme za letno kuhinjo je treba dobro premisliti, kaj boste zunaj res potrebovali. Pomivalni stroji, pečice in podobni aparati niso narejeni za uporabo zunaj, zato jih večinoma ne priporočamo. Tudi glede vgradnje aparatov v pult je treba dobro premisliti. Če kuhinja ne bo v celoti pokrita, odsvetujemo uporabo vgradnih aparatov. Tudi če ima stranka prostor le za manjšo letno kuhinjo, je smiselno razmisliti o nabavi prenosnih aparatov namesto vgradnih, saj vgradni aparat vedno zaseda delovno površino, medtem ko prenosnega preprosto pospravimo, hkrati pa ga čez zimo lažje odnesemo na varno.

Shutterstock



Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta