Bivanje pod milim nebom: Dnevna soba se preseli na vrt

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
24.05.2022 02:00

Svež zrak, vonj po cvetju in zelena barva sprostijo misli, telo in dušo, hkrati pa so razlog, zaradi katerega komaj čakamo, da se ob prvih toplih dneh preselimo na vrt z urejenimi kotički za sproščanje in športne aktivnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eric Piasecki Photography Llc/ASLA

Vrtni prostor si lahko uredimo z enako skrbnostjo kot notranje prostore. S tem si razširimo kvaliteto bivanja in udobja iz notranjosti v zunanjost. Terasa in z njim vrt sta namreč vse pogosteje podaljšek doma, poudari krajinska arhitektka Sara Peternel. Ko se lotimo načrtovanja zunanjega bivalnega prostora, potrebujemo najprej natančno analizo prostora in aktivnosti v njem. To pomeni, da moramo razmisliti, kaj od vrta pričakujemo in kaj bi na njem radi počeli. Pri analizi se po besedah krajinske arhitektke ovrednotijo posamezni deli vrta, pri čemer ima pomembno vlogo predvsem to, čemu bo določen del vrta namenjen. Nekje v vrtu je namreč treba predvideti mesto za posedanje in sproščanje, nedaleč stran od mize in stolov pa prostor za peko in pripravo jedi. In medtem ko se bodo na drugem koncu vrta igrali otroci, bodo lahko starši nemoteno ustvarjali v domači pisarni na prostem, čez poletje preseljeni v denimo vrtno uto ali pod nadstrešek.

Vrtna hišica, ki ponuja prostor za najljubše konjičke ali celo domačo pisarno, je rešitev, ki si jo zaželi marsikateri lastnik vrta. Hiška mora biti dovolj izolirana in morda umeščena v senco drevesa, da se poleti ne pregreva preveč.
Green Retreats

Natančni analizi sledi načrt

Sara Peternel, krajinska arhitektka: "Vse aktivnosti na vrtu morajo biti med seboj povezane."
Osebni arhiv

Ko načrtujemo prostor na vrtu, moramo upoštevati tako smeri neba kot vpliv okolice, saj je lahko hrup, ki prihaja s ceste, moteč, če želimo na vrtu brati ali celo delati. Prav tako neprijeten je lahko pogled na zanemarjeno sosednjo zgradbo, opozori Peternelova. "Zaradi vsega naštetega je natančna analiza nepogrešljiva," je prepričana, pri čemer opozori, da je to, koliko možnosti za dejavnosti imamo na vrtu, odvisno predvsem od velikosti zunanjega prostora. Če je ta velik, imamo na voljo več mest za aktivnosti, medtem ko se bo pri manjšem prostoru treba omejiti na najbolj pomembne. Vse dejavnosti, ki bodo potekale na vrtu, morajo biti med seboj povezane, poudari sogovornica. Zato se z lastniki pogovori tudi o vseh mogočih scenarijih uporabe njihovega vrta: od tega, kako se z avtomobilom zapeljati na dvorišče in odpeljati z njega, do tega, kam bo obrnjen nadstrešek, pod katerim bo parkiran jekleni konjiček. Prav tako se je treba dogovoriti o tem, kam umestiti teraso, pri čemer je najboljše, da je kar podaljšek dnevne sobe, hkrati pa ne sme biti preveč oddaljena od stranišča. Prav tako ni vseeno, kje na dvorišču bodo stali smetnjaki, da ne bi vonjave iz njih uhajale vse do terase, kjer bomo posedali in jedli. Odločiti se je treba tudi glede savne in bazena, ki morata biti prav tako smiselno umeščena v prostor, hkrati pa funkcionalno povezana s hišo in smiselno vpeta v okolico. Šele ko natančno analiziramo vse, se izdela načrt. Zasnove vrta se lahko med seboj razlikujejo po obliki. "Če je analiza ustrezno pripravljena, bosta gibanje in bivanje na vrtu prijetna ne glede na izbrano zasnovo," opozori Peternelova.

Guardi Slovenija

Dobra priprava je polovica izvedbe

Kaj vse imeti na vrtu, da bi si zagotovili maksimalno udobje? Vsak od nas ima drugačne želje, zahteve in pričakovanja. "Nekateri ljudje imajo radi zgolj izčiščene travne površine, spet drugi imajo radi veliko rastlin, tudi takšnih, ki se po velikosti razlikujejo od drugih. Nekje bo imela osrednjo mesto letna kuhinja, poleg nje bodo stali vrtna garnitura, ležalniki, gugalniki, v bližini pa bazen in otroško igrišče, drugje pa bosta dovolj zgolj trata in babičina klop, ki se prenaša iz generacijo v generacijo," razmišlja krajinska arhitektka, ki je prepričana, da vsak zase najbolje ve, kaj potrebuje. Vsekakor pa je zasnova zunanjega prostora lahko s pomočjo krajinskega arhitekta funkcionalnejša, še zlasti v primeru, ko ne vemo, kaj bi z vrtom: "Pogosto ljudje potrebujejo nasvet glede manjših posegov, ti so jim lahko prav tako trn v peti kot nekomu, ki se sooča z ureditvijo višinskega vrta. Načeloma po nasvet pridejo predvsem tisti, ki imajo težje dostopne parcele in so zanje značilne brežine. Prav tako je nasvet strokovnjaka dobrodošel pri vrtovih, kjer bo vključenih veliko dejavnosti, saj je pomembno, kako se te med seboj povezujejo." Prepričana je, da je največja napaka uporabnikov ta, da zunanjega prostora sploh ne načrtujejo, ne razmišljajo, kaj bi si želeli na njem in kako bodo ta prostor uporabljali. "Dobra priprava je polovica izvedbe," opozori Peternelova.

Pri modernih terasah je meja med zunanjostjo in notranjostjo zgradbe zabrisana.
Shutterstock

Več svetlobe pred vrati

K prijetnemu bivanju bodo svoje dodali številni dodatki, na katere pri individualnem načrtovanju sploh ne pomislimo ali pa si jih zgolj površno zastavimo. Eni od njih so svetila. Osvetlitev na vrtu lahko vidno obogati kakovost bivanja na prostem in zagotavlja večjo varnost. Bodite pozorni, da svetila niso premočna, izberite jih premišljeno, da ne bosta vrt in terasa osvetljena kot prometnica. Več svetlobe potrebujete pri vhodu v hišo, da bo ta viden, ko se v temi vrnete domov ali vas bodo obiskali gostje. Stopnišče pred vhodom lahko osvetlite tudi z vgrajenimi LED-diodami, ki so majhni porabniki energije, vendar kljub vsemu zagotovijo dovolj svetlobe za orientacijo, preden se pri vhodu prižge glavna svetilka na senzor. Vrtne poti je mogoče osvetliti z nežno svetlobo, pri čemur so solarne svetilke dobra rešitev. Tudi za terase, kjer lahko romantično vzdušje pričaramo s svetlobnimi verigami.

Dukin

Zelenica pred hišo še ni vrt

Da bo bivanje v vrtu prijetno od jutra do večera, je treba redno vzdrževati okolico hiše, še opozori Sara Peternel. Pravi, da bo vsak vrt lep, če se bo nekdo z njim ukvarjal: "Tudi če bo na njem zgolj trava in nič drugega, jo je treba redno kositi. Lahko si omislimo robotsko kosilnico in potem dela s košnjo sami ne bomo imeli. Vendar iskreno – le zelenici pred hišo težko rečemo vrt, saj nima nobene vsebine." Več rastlin po besedah sogovornice ne pomeni nujno več dela, bolj je odvisno, katere so te rastline in da so sajene na pravo lego. "Včasih imajo ljudje veliko dela z rastlinami zgolj zato, ker jim ne ustreza lokacija zasaditve. Bodo pa vse rastline potrebovale vsaj enkrat na leto gnojenje in striženje, za kar nam bodo izkazale hvaležnost z bujnim cvetenjem, kar bo vrtu dodalo posebno vrednost," še sklene Sara Peternel.

Vsak vrt bo lep, če bo negovan. Z izbiro dobrih in kakovostnih materialov si lahko prihranite marsikateri strošek in čas pri vzdrževanju okolice.
Scott Frances/Asla
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta