Lenart: Do energetskega trgovanja s pomočjo umetne inteligence

Jasna Marin Jasna Marin
31.03.2022 02:00

V Domu Lenart so skupaj s konzorcijskimi partnerji, visokotehnološkimi in socialno naprednimi podjetji, zaključili projektne aktivnosti v sklopu projekta Blockchain - energetsko trgovanje z umetno inteligenco (BETAi).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Doma Lenart

V sklopu projekta BETAi, ki ga je Rok Capl iz agencije Spirit opisal kot "prebojni mejnik na globalno povezanem energetskem področju", je dom starejših občanov v Lenartu dobil sončno elektrarno, toplotni črpalki in električno polnilnico, s presežkom proizvedene elektrike pa bodo lahko trgovali na energetski tržnici. Na ta način se bo izboljšala energetska samozadostnost, povečala se bo raba obnovljivih virov energije, nižji bodo stroški upravljanja.

Avtomatsko trgovanje z elektriko

Cilj projekta je bil za Dom Lenart razviti skupno platformo, ki omogoča neposredno avtomatsko trgovanje z električno energijo po sistemu peer-to-peer (P2P). Upravljavec platforme je podjetje Sonce energija, ključno logiko in metode umetne inteligence je razvilo podjetje Comcom, za kibernetsko varnost je poskrbelo podjetje Viris, razvoj krmiljenja naprav pa je prevzelo podjetje Eudom. Projekt je vključeval razvoj več izdelkov oziroma rešitev in storitev ter prenos tehnologij, povezanih v celoto tehnoloških, socialnih in ekoloških inovativnih rešitev. "Domu Lenart je s projektom BETAi omogočeno pametno upravljanje. To pomeni, da avtomatizirano in učinkoviteje izkoriščamo obstoječe in nove vire energije, tudi s pomočjo umetne inteligence. Vsi sodelujoči partnerji so iskali in našli pametne rešitve, da oskrbovancem doma zagotovimo najboljše bivanjsko ugodje, kar smo dosegli tudi z vzpostavitvijo ustreznega prezračevanja v objektu. S povečano uporabo obnovljivih virov energije je dom tudi bistveno prijaznejši do okolja," je ob uspešnem zaključku večletnega projekta poudaril Zlatko Grčnik, direktor Doma Lenart.

Partnerji so v sklopu projekta izmenjali mnogo znanj in primerov dobrih praks.
Arhiv Doma Lenart

Sledljivost in preglednost poslovanja

Projekt je novost na področju povečane energetske učinkovitosti in samozadostnosti ter povečanega deleža obnovljivih virov energije, pripomore k decentralizaciji sistema, trajnostni naravnanosti in lokalni samooskrbi. Andrej Čuš z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je o projektu dejal, da "neposredno rešuje izzive digitalne transformacije, vsaj na treh nivojih. Z uvedbo strojnega učenja energetskega sistema prispeva k zniževanju stroškov in učinkovitemu ravnanju z energentom. Tehnologija veriženja blokov v trgovanje uvaja sledljivost in preglednost poslovanja. Ureditev poslovanja s pametnimi pogodbami pa olajša dostopnost in varnost pri oskrbi z električno energijo." Partnerji so v sklopu projekta izmenjali mnogo znanj in primerov dobrih praks. S komplementarnim znanjem in razvito tehnologijo lahko objekte nadgradijo do te mere, da izkoristijo lastne potenciale samooskrbnosti, se povežejo z drugimi proizvajalci čiste električne energije preko P2P-tržnice, optimizirajo porabo električne in toplotne energije ter ustvarijo dodatne prihranke. Prihranki imajo pozitiven ekonomski učinek za uporabnike objekta in stranke v bilančni skupini, zmanjšana poraba energije pa pomembno prispeva k čistejšemu okolju. Naložbo sta delno sofinancirala Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta