Naj vam gladka tla v stanovanju ali hiši ne povzročajo preglavic

Ba. V.
14.09.2024 06:00

Keramične ploščice in številne druge vrste gladkih talnih oblog je mogoče prevleči s protizdrsnim premazom, ki poveča varnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ne le za starejše, gladke površine so lahko nevarne tudi pri prvih korakih.
Djd/stockadobe

Doma se običajno počutimo najbolj varne, pa vendar tudi med domačimi štirimi stenami na nas lahko prežijo številne nevarnosti. Ena takih je nevarnost padca, nanjo smo, sodeč po podatkih NIJZ, vse premalo pozorni. Raziskava iz leta 2019 navaja, da so v Sloveniji zaradi staranja prebivalstva poškodbe, ki se zgodijo doma in v prostem času, že postale najpogostejši vzrok smrti zaradi nezgod, saj se starejši ljudje največkrat smrtno poškodujejo ravno zaradi padcev doma in v bližnji okolici. Starejši odrasli najpogosteje padejo doma na isti ravni (takih je 82 odstotkov padcev), ker jim zdrsne ali se zapletejo, medtem ko so druge vrste padcev, na primer padci po stopnicah, s postelje, lestve in podobni, precej redkejši vzrok za zdravljenje v bolnišnici. Pogostost padcev pa se s starostjo premakne iz zunanjih delov bivališča v notranje prostore doma in domove za starejše.

Padci so vzrok za večino poškodb pri starejših.
Djd/fotolia

Trenutek nepazljivosti lahko ima torej tragične posledice, k varnosti pa precej prispevajo materiali, s katerimi je opremljeno stanovanje. Ploščice in druge talne obloge z zelo gladko površino povečujejo tveganje nezgode in možnost zdrsa ali padca. To še posebno velja za zunanje površine, kjer nevarnost povečujejo umazanija, vlaga, pozimi pa sneg in led. Zdaj je ravno še pravi čas, da preprečimo, da bi nam gladke površine povzročale težave.

Pohodne površine, obložene s keramičnimi ploščicami, granitom, marmorjem, lomljenim kamnom, skrilavcem, glaziranimi ploščami, kamnom ali drugimi oblogami na mineralni osnovi, lahko preprosto obdelamo s protizdrsnim premazom. Ker je brezbarven, ne spremeni videza obdelane površine, pač pa ji zagotovi primerno hrapavost za bolj varen korak. Pred uporabo premaza moramo površino temeljito očistiti in osušiti. Ko nanjo nanesemo premaz, ga pustimo delovati 10 do 20 minut, nato pa ostanke odstranimo s čisto vodo. Površina je takoj pripravljena za varno uporabo. Uporabljamo ga lahko zunaj in znotraj, litrska plastenka pa zadošča za premaz okvirno 10 kvadratnih metrov površine. Nanos zadostuje za približno pet let.

Če torej že pri opremljanju stanovanja ali hiše nismo bili pozorni na nevarnost padcev in nismo izbrali oblog s protizdrsno površino, lahko to napako popravimo tudi kasneje. Najpomembneje je zavarovati površine na stopnicah ter v kopalnici, kjer dodatno nevarnost povzročajo poškropljena tla po umivanju ali povsem gladka površina breznivojske prhe.

Zunaj hiše so med najbolj izpostavljenimi pohodnimi površinami stopnice, še posebno jeseni in pozimi.
Djd/stockadobe
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta