Na domačem stopnišču ne pomagajo oči, če ni ustrezne luči

J. M.
05.02.2023 03:00

Varnost na stopnicah zagotavljajo predvsem trije elementi: protizdrsna površina stopnic, zanesljiv oprijem za roko in dobra vidljivost oziroma pravilna osvetlitev. Kakšna naj bo slednja?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Pri osvetlitvi stopnic imamo na voljo tri različice, ki pa jih lahko med seboj kombiniramo.

Stropna luč

Stopnišče lahko osvetlite klasično, tako da osvetlite prostor v celoti, torej na stropu bodisi s preprosto plafonjero bodisi z lestencem.

Shutterstock

Točkovna osvetlitev od strani

Druga možnost, ki jo je pametno predvideti že med gradnjo stopnic, je točkovna osvetlitev površine stopnic iz stene, nekje 15 do 30 cm nad pohodno površino. Pri tej osvetlitvi pada svetloba na stopnice od strani. Razume pa se, da je ta različica dražja od klasične osvetlitve in ima odlično dekorativno vlogo, a z eno pomanjkljivostjo: ne samo da je površina stopnic bolje vidna, običajno je bolj viden tudi prah na stopnicah.

Shutterstock

Luč v stopnih ploskvah

Tretja možnost je, da je osvetlitev stopnic vgrajena v stopnice same, torej v pohodne ali čelne ploskve stopnic, če pa si boste omislili prosojne stopnice, lahko svetloba prihaja tudi izpod njih. Jasno je, da je tudi ta osvetlitev del celostnega projekta gradnje stopnic, tako kot je jasno, da obe zadnji rešitvi ne omogočata le dobre vidljivosti in posledično varnosti na stopnišču, ampak tudi pomenljivo estetsko nadgradnjo. Stroški razsvetljave pri razkošnejši osvetlitvi niso nujno visoki; sodobne LED-svetilke porabijo malo, bolj omembe vredna je začetna investicija.

Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta