Nega sobnih rastlin jeseni in pozimi: Brišemo liste in zmerno zalivamo

Ba. V.
07.10.2024 06:00

Zaradi manj dnevne svetlobe se upočasni fotosinteza, zato rastline ne potrebujejo toliko vode in hranil, pomagati pa jim moramo, da lahko skopo odmerjeno svetlobo dobro izkoristijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sobne rastline čistijo in vlažijo zrak.
Shutterstock

S hladnejšimi in krajšimi dnevi se konča tudi večina opravil na vrtu. Toda pravi ljubitelji rastlin, ljudje, ki jim pravimo, da imajo "zelene prste", se niti tedaj ne odpovejo svojemu priljubljenemu konjičku. Rastline in opravke z njimi pač preselijo v notranjost, v zimski vrt, če ga imajo, oziroma v druge prostore v stanovanju. Znano je, da lončnice vlažijo in čistijo zrak, zato je gojenje sobnih rastlin tudi iz tega razloga koristno za zdravje.

V krajših dnevih z manj sonca dobijo rastline tudi manj naravne svetlobe, zato se upočasni fotosinteza, s tem pa se zmanjša potreba po vodi in hranilih. Zato rastline v tem času le zmerno zalivamo in gnojimo. Zagotovimo jim dovolj dnevne svetlobe, saj hitro pokažejo, če jim je pretemno: njihovi listi postanejo svetlejši ali začnejo celo odpadati. Nekatere tudi ne prenesejo suhega ogrevanega zraka, zato najbolj občutljive lončnice prestavimo v bolj vlažno območje. Zmerno zalivanje je, kot rečeno, pomembno zato, da se v lončkih ne začne nabirati voda. Ne zalijemo torej preveč, pomembno pa je, da rastline zalivamo redno enkrat na teden. Da jim omogočimo dovolj fotosinteze tudi v omejenih svetlobnih razmerah, jim redno odstranjujemo prah z listov, ki tvori pregrado za sončne žarke. To najlaže storimo tako, da vsak list posebej nežno obrišemo z mehko, čisto krpo.

Jeseni in pozimi lončnice zalivamo zmerno, vendar redno.
Profimedia

Prav tako je pomembno, da lončnicam zagotovimo kakovosten specialni substrat za sobne rastline. V nasprotju z vrtnimi gredami zemljo za lončnice kupimo v vrtnariji ali specializirani trgovini. Substrat za sobne rastline je mešanica zemlje ali komposta, šote, kokosovih vlaken, perlita. Mešanica v substratu zagotavlja zračnost, drenažo in zadrževanje vlage, to pa omogoča optimalno rast rastlin. Šota je naravna snov, ki nastane z razpadom rastlinskih ostankov v močvirjih. Odlična je za zadrževanje vlage in zračnost, zato je pogosto sestavni del substratov za sobne rastline. Vendar pa je pridobivanje šote sporno, ker uničuje redka naravna šotišča. Sobnih rastlin nikoli ne sadimo direktno v šoto. Primerna je le za tiste vrtne rastline, ki potrebujejo kisla tla, kot so ameriške borovnice, rododendroni in podobne. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta