Z rastlinami do svežine in čistejšega zraka v zaprtih prostorih

Matic Sever
14.01.2024 04:00

Rastline lahko odstranijo nekatere škodljive snovi iz zraka v zaprtih prostorih. Nekaj med njimi je dobro poznanih in enostavnih za gojenje, zato ni izgovora, da ne bi živeli v bolj zelenem okolju tudi doma in na delovnem mestu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Več sobnih rastlin pomeni boljše in lepše bivalno okolje.
Wilfried Overwater

V hladnem obdobju leta smo veliko v zaprtih prostorih ne le zaradi narave dela, ampak tudi zaradi mrzlega in pogosto slabega vremena. Že tako smo vsakodnevno izpostavljeni vse večjemu število kemikalij zaradi številnih umetnih materialov, ki nas obdajajo, v času kurilne sezone pa se v zrak primeša še več prahu, kot običajno. Vse te negativne vplive nam pomagajo blažiti številne sobne rastline.

Koliko je dovolj?

To je odvisno od velikosti in zračnosti prostora, vrste in števila rastlin ter količine in vrste hlapnih organskih spojin v zraku. Nekatere študije priporočajo vsaj dve rastlini večje velikosti na približno vsakih devet kvadratnih metrov prostora. Druge študije pa pravijo, da bi potrebovali veliko več rastlin, da bi opazili razliko v kakovosti zraka. Najbolje je, da izberete rastline, ki so znane po svoji sposobnosti čiščenja zraka, kot so bršljan, fikus, dracena, spatifil, zlati potos, nefrolepis, aloe vera, bambus in taščin jezik. Te rastline lahko odstranijo različne hlapne organske spojine, kot so formaldehid, benzen, trikloretilen, ksilen, toluen in amoniak. Poleg tega lahko rastline izboljšajo tudi vlago, temperaturo in estetiko prostora.

Da bodo res optimalno delovale

Rastlinam, ki čistijo zrak, je potrebno redno brisati prah z listov. Prašni listi namreč ovirajo proces fotosinteze, zaradi katerega rastline proizvajajo kisik in absorbirajo ogljikov dioksid in druge škodljive snovi iz zraka. Prašni listi tudi zmanjšujejo učinkovitost rastlin pri vlaženju zraka in preprečujejo njihovo dihanje. Za brisanje prahu lahko uporabite vlažno krpo, gobico ali pršilko z vodo. Pri tem pazite, da ne poškodujete listov in da ne uporabljate čistilnih sredstev.

Katere so najboljše?

Bršljan je plezava rastlina, ki ima zelene ali pisane liste. Bršljan lahko odstrani formaldehid, benzen in ogljikov monoksid iz zraka. Za uspešno rast potrebuje svetlo mesto, a ne neposredno sonce, in zmerno zalivanje.

Fikus je drevesna vrsta, ki jo pogosto gojimo kot manjši grmiček ali manjše drevesce. Ima usnjate, ovalne do zašiljene liste. Fikus lahko odstrani formaldehid, benzen in trikloretilen iz zraka. Potrebuje svetlo mesto, a ne neposredno sonce, zalivamo pa ga bolj redko, vsakič preverimo, da je substrat že nekoliko suh.

Dracena je rastlina, ki ima dolge, ozke, trakaste liste, zbrane v šopih na koncu poganjkov. Dracena lahko odstrani formaldehid, benzen, trikloretilen in ksilen iz zraka. Je zelo nezahtevna za gojenje, potrebuje svetlo mesto in zmerno zalivanje.

Spatifil je poznan predvsem po večjih zašiljenih zelenih listih in belih cvetov. Od škodljivih snovi v zraku lahko odstrani formaldehid, benzen, trikloretilen in amoniak. Spatifil potrebuje senčno mesto in zmerno zalivanje.

Zlati potos je rastlina, ki ima srčaste, zelene liste z rumenimi lisami. Zlati potos lahko odstrani formaldehid, benzen, trikloretilen, ksilen in toluen. Gojimo ga na čim bolj svetlih mestih, kjer nanj dalj časa ne sije sonce, pri zalivanju pa bodimo zmerni.

Praprot nefrolepis je ena od sobnih rastlin, ki čistijo zrak in med drugim odstranijo formaldehid, benzen, trikloretilen in ksilen. Nefrolepis je tudi lepa in nezahtevna rastlina, ki ima pernate liste. Kot večina sobnih praproti potrebuje svetlo mesto brez direktne sončne svetlobe. Pri zalivanju bodimo malce bolj pozorni, saj ima rad stalno vlažen substrat.

Taščin jezik lahko odstrani formaldehid, benzen, trikloretilen in toluen. Taščin jezik je tudi zelo nezahtevna rastlina, ki uspeva v skoraj vseh pogojih. Potrebuje le malo vode in sonca in ima pokončne in koničaste liste. Če niste spretni z rastlinami, je to zagotovo dobra izbira za vas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta