Nepremičnine se dražijo, kaj storiti?

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
11.10.2024 17:07

Odlašanje z nakupom ali prenovo nepremičnine se ne izplača. Cene so se zgolj v zadnjih petih letih dvignile za polovico … Stanovanjski krediti pa ostajajo dostopni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Na slovenskem nepremičninskem trgu prihaja do paradoksa. Kljub občutnemu zmanjšanju prometa z nepremičninami v lanskem letu so cene praktično vseh vrst nepremičnin še vedno v porastu. Trenutno sta ponudba in povpraševanje po nepremičninah v Sloveniji na točki, kjer se vsi sprašujemo, ali so visoke cene nepremičnin »normalne« in kam to pelje. Tisti, ki iščejo rešitev svojega stanovanjskega problema, pa morajo ukrepati hitro.

Vse se draži

Geodetska uprava Republike Slovenije v svojem poročilu o domačem nepremičninskem trgu ugotavlja, da so cene stanovanjskih hiš na ravni države lani zrasle za 9 odstotkov, cene stanovanj v večstanovanjskih stavbah pa za 6 odstotkov, medtem ko so cene zemljišč za gradnjo stanovanjskih stavb zrasle za 8 odstotkov.

Je čas za preobrat trenda naraščanja cen? Strokovnjaki menijo, da ne. Zaradi premajhne ponudbe novih stanovanj in zazidljivih zemljišč v največjih mestih, predvsem v Ljubljani, ki narekuje trende na slovenskem nepremičninskem trgu, hipnega velikega padca cen nepremičnin ne gre pričakovati.

Kupujejo se stanovanja, hiše in zazidljive parcele

Lani je največji obseg prometa na trgu nepremičnin pričakovano pripadel stanovanjskim nepremičninam. Stanovanja v večstanovanjskih stavbah in hiše s pripadajočim zemljiščem so v letu 2023 predstavljali dobrih 71 odstotkov vsega prometa z nepremičninami. 11,5 odstotka prometa – vrednostno gledano – je pripadlo zazidljivim zemljiščem. Povedano v absolutnih številkah:  v Sloveniji je bilo lani prodanih okoli 8.000 stanovanj v večstanovanjskih stavbah in okoli 5.500 stanovanjskih hiš. Prodanih je bilo tudi okoli 5200 zemljišč za gradnjo stavb, s skupno površino okoli 530 hektarov.

Gradi in prenavlja se … na kredit

Visoke cene nepremičnin in storitev, povezanih z gradnjo in prenovo, ter obrtniških storitev novim lastnikom nepremičnin ne pušča veliko izbire. Večina jih tako poišče eno izmed oblik financiranja nakupa in/ali prenove. V OTP banki so nam postregli s statističnim podatkom, da je med stanovanjskimi krediti najpogostejši namenski stanovanjski kredit za nakup, gradnjo ali prenovo nepremičnine, spremenjene obrestne mere, ki so ugodnejše od nekaterih ponudb v preteklosti pa vodijo tudi do sklepanja novih kreditov, kjer stranke kot razlog navajajo poplačilo drugega (manj ugodnega) stanovanjskega kredita.

Shutterstock

Najboljši kredit je …

Najboljši kredit je tisti, ki se najbolj približa posameznikovim potrebam, željam in zmožnostim. Torej je izbira v očeh tistega, ki kredit najema. Banke ponujajo kredite s fiksno ali spremenljivo obrestno mero. A spremembe slednje so v preteklosti kreditojemalce že izučile, da nihanje obrestnih mer povzroča stres.

Fiksna obrestna mera pomeni, da mesečni obrok ostaja ves čas odplačevanja kredita enak.

Pravzaprav je treba pri kreditih poleg višine mesečne anuitete biti pozoren le še na en podatek – in to je t. i. efektivna obrestna mera (EOM). Ta na najbolj enostaven način pove, koliko bo posojilo dejansko stalo, saj poleg nominalne obrestne mere upošteva še različne dodatne stroške, povezane s kreditom (stroški odobritve, zavarovanja ...).

Najugodnejši so namenski krediti

Stanovanjski krediti že od nekdaj veljajo za najugodnejše med vsemi posojili, saj gre navadno za višje zneske in dolge dobe odplačila. Prav tako so dobro zavarovani in manj tvegani za posojilodajalce. Zneski, ki jih stanovanjski krediti dosegajo, so navadno do 350.000 evrov, ročnost odplačila pa do 20 (pri fiksni) oziroma do 30 let (pri spremenljivi obrestni meri).

Še odtenek ugodnejši so lahko t. i. trajnostni stanovanjski krediti, ki pridejo v poštev za naložbe, povezane s trajnostnim bivanjem. Med njimi so najpogostejša posojila za sončne elektrarne in toplotne črpalke.

V OTP banki so na voljo tudi t. i. stanovanjski krediti za nakup izbranih novogradenj. Gre za projekte, ki jih banka financira s partnerji, trenutno pa lahko prek nje najdete ugodne ponudbe stanovanjskih kreditov za novogradnje v Mariboru, Kranju, Izoli in Ljubljani. Več podrobnosti najdete na tej povezavi.

Kot so nam še zaupali v OTP banki, vlada povečano povpraševanje tudi za t. i. Gotovinski stanovanjski kredit – zanj se stranke pogosto odločijo pri prenovah ali urejanju okolice.

Shutterstock

Akcija do konca leta

Da je ravno ta čas zelo ugoden za najem posojila pri banki OTP, pa še dodatno poskrbi akcijska ponudba stanovanjskega kredita brez stroškov odobritve, ki velja do konca leta. Prvi korak do izbire pravega kredita je lahko že informativni izračun in oddaja povpraševanja na spletni strani banke. A ko gre za »življenjske naložbe«, ljudje še vedno iščejo osebni stik z bančnimi strokovnjaki, ki jim s svojim znanjem pomagajo izbrati najboljši način financiranja glede na njihove potrebe in zmožnosti. Tudi v tem primeru je OTP banka pravi naslov, saj je z več kot 900 bančnimi točkami najbolj dostopna banka v Sloveniji.

Za piko na i oziroma brezskrbne dni v novem domu lahko v poslovalnicah OTP banke sklenete tudi zavarovanje Varen dom. Do konca leta namreč partnerska zavarovalnica Groupama kreditojemalcem prizna dodatni 10 % popust na celotno zavarovalno premijo.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.