Okusen pridelek lahko zraste tudi na majhnem balkonu

Jasna Marin Jasna Marin
07.05.2023 05:00

Urbano vrtnarjenje na balkonih postaja v Evropi vse bolj priljubljeno. Katere vrtnine dobro uspevajo v koritih?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Pravzaprav je precej enostavno pridelati zelenjavo ali zelišča na majhni površini in postati vsaj delno samozadosten pri preskrbi s svežo hrano. Skoraj vse vrste zelenjave in zelišč lahko uspevajo v balkonskem koritu ali zabojčku. Čeprav ima večina rastlin raje sončno mesto, pa za gojenje zelišč in zelenjave niso primerni zgolj balkoni z južno lego. Tudi polsenčni balkon na vzhodni ali zahodni strani običajno ni problematičen, za nekatere rastline je takšno mesto celo primernejše - solati bo vsekakor prijala takšna lega. V majhnih koritih se dobro obnese tudi solata, ki ne naredi prevelikih glav.

Shutterstock

Najboljše rastline za balkon

Če ste začetnik, posadite v korita dišeča zelišča, ki ne zahtevajo veliko vzdrževanja, kot so na primer rožmarin, timijan, bazilika in peteršilj, ki jih lahko sproti uporabite v kuhinji za začinjanje in pripravo mediteranskih jedi. Baziliko lahko sejete od maja, peteršilj lahko na balkonu sadite od aprila naprej. Rukola je tudi idealna za gojenje na majhni površini. Sčasoma razvije precej dolgo korenino, zato mora biti balkonsko korito dovolj globoko. Spomladi in poleti rukola obožuje sončno mesto na balkonu, vendar je treba semena, sadike in liste zaščititi pred prekomerno vročino.

Shutterstock


Redkvice, paprika, čili

Tudi gojenje redkvice, čilijev ali paprike se dobro obnese na balkonu. Paprike, na primer, ljubijo vročino, a jih je treba na sončnem mestu zaščititi pred vetrom in neposrednim dežjem. Izberete lahko klasične, a tudi mini paprike, ki jih odlikuje kompaktna rast, kot so mini sorta paprike Snackly s koničastimi zelo sočnimi plodovi, ki zrastejo v velikost približno šest krat tri centimetre. Mladi plodovi so zeleni, zreli pa se obarvajo rumeno, oranžno ali rdeče, odvisno od sorte.

Ljubitelji pikantnih jedi pa lahko na svojem balkonu ali terasi gojijo tudi čili, ki je bližnji sorodnik paprike. Z njim lahko začinite skoraj vse jedi, od testenin in rižot do sladic in solat.

Shutterstock

Z vodo bogate kumarice uravnotežijo okus vsake solate. Solatne kumarice najbolje uspevajo v rastlinjaku, medtem ko je bolje, da v lonce posadite predvsem mini kumarice, ki jih lahko jeste kar tako, brez začimb.

Shutterstock

Tudi paradižnik lahko uspeva na balkonu

Že poznate sorte paradižnika, ki so primerne za vzgojo na balkonu? Venus je ena najmanjših sort, ki ima plodove velike kot frnikole in vas bo razveseljevala z odličnim okusom. Zanimive za balkon so tudi sorte Rio Grande, Balkonzauber, Golden Konigin, pa mini češnjev paradižnik Tumbling Tom Red – ta je zaradi povešave rasti primeren za gojenje v visečih posodah ali večjih loncih. Preizkušen je tudi mini paradižnik Megabyte, ki se ponaša s pokončno in kompaktno rastjo in doseže višino do 30 centimetrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta