Blitve nikar ne sejte na gredice, kjer je lani rasla ...

Jasna Marin Jasna Marin
13.04.2023 04:00

Blitva je enostavna za gojenje, seje se lahko skozi vse leto, vendar je najboljši čas za sejanje spomladi - sredi aprila - ali jeseni. Na vrtu je treba izbrati ustrezno mesto zanjo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Listi blitve se uporabljajo za solate, juhe, omlete, priloge, sveže sokove. Vrtnina je okusna, hranljiva in enostavna za gojenje. Lepo raste na sončnem rastišču, na dobro odcedni zemlji. Blitve ne sejte na gredice, kjer ste gojili rdečo peso in špinačo, saj so te vrtnine sorodnice. Sejte in sadite tja, kjer je rasel krompir, dober predhodnik blitvi je tudi korenje.

Shutterstock

Priprava tal

Pred sejanjem odstranite vse plevel in kamenje ter zrahljajte zemljo. Dodajte organsko gnojilo ali kompost, da bodo tla hranljiva.

Setev ali sajenje

Blitvo sejemo na globino približno 2-4 cm, v vrste s presledkom 20 cm med semeni. Razdalja med vrstami naj bo približno 40 cm. Pokrijte s plastjo zemlje in dobro zalijte.

Če boste na vrt sadili sadike, jih posadite na razdalji 25-30 cm, razdalja med vrstami naj bo 40 cm.

Skrb za rastline

Ko sadike vzniknejo, jih preredčite, pustite rasti najmočnejše. Blitva ne potrebuje veliko nege, poskrbite pa za redno zalivanje - to naj bo pogostejše v začetku rasti, kasneje, ko je rastlina že večja, bo zadostovalo zalivanje enkrat tedensko.

Nabiranje

Listi blitve so nared za nabiranje, že ko dosežejo velikost približno 10-15 cm. Ne odrežite celotne rastline, ampak samo zunanje liste. Listi bodo rasli naprej in rastlina bo dala še več pridelka.

Shutterstock

Koristna za zdravje

Blitva je odličen vir vlaknin, ki so koristne za zdravje črevesja in za uravnoteženo prebavo.

Blitva je tudi odličen vir vitamina K, ki je pomemben za kri in zdravje kosti. Vsebuje tudi veliko vitamina A, ki je pomemben za zdravje oči in kože ter krepi imunski sistem. Bogata je z vitaminom C, ki krepi imunski sistem in pomaga pri absorpciji železa. V blitvi je tudi folna kislina, ki je pomembna za zdrav razvoj plodu med nosečnostjo. Poleg tega listi blitve vsebujejo še železo, kalcij, magnezij in kalij.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta