Opremite dom v barvah, ki vam vzbujajo dobro razpoloženje

Ba. V.
23.07.2024 06:00

Vpliv barv na človekovo počute je že dolgo dokazan, izkoristite to znanje in se obdajte z odtenki, ki vas bodo osrečevali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vzdušje dolgih sprehodov po peščeni plaži pričaramo z bež in modrimi odtenki.
Shutterstock

Vpliv barv na naše počutje je znan dolgo vrsto let, pravzaprav na človeka vplivajo vse barve, ki jih zaznava okoli sebe: na oblačilih, predmetih, stenah, pohištvu. Barve lahko vplivajo tudi na naše nakupne odločitve, zato strokovnjaki za marketing zelo pozorno izbirajo barve embalaže, oglasov, spletnih strani znamk, ki jih zastopajo.

Nekaj tega nauka lahko uporabimo tudi sami, ko se odločamo za barve sten, pohištva in druge opreme v stanovanju. Od tega, kaj bomo videli, ko bomo zjutraj odprli oči, je namreč lahko odvisno, kako se bomo čez dan počutili. In medtem ko nas nekatere barve sproščajo, pomirjajo in osredotočajo, nas druge napolnijo z energijo in dobro voljo. K počutju, ki si ga želimo ustvariti v domu, veliko prispeva izbira barvnih odtenkov.

Si predstavljate sproščen sprehod ob Severnem morju, kjer valovi nežno oblivajo peščeno plažo? Pogled seže vse do obzorja, vonj po soli in svež vetrc nas pomirjata in polnita z energijo. Ta občutek lahko v domu pričaramo s pastelnimi odtenki na stenah, tleh in pohištvu: med njimi so denimo sivkasto-bež, umazano bela, sinje modra, za kontrast pa je lahko denimo blazina v barvi akvamarina, vaza v zeleni barvi iglavcev in podobno. S premišljenimi kombinacijami barv in izbiro naravnih materialov bomo v stanovanju pričarali pravo obmorsko idilo.  

Kdor želi bolj sredozemsko razpoloženje, bo izbral olivno zelene odtenke, ki izžarevajo mir in ravnovesje. Kombinirati jih je mogoče z belo, pa tudi živahno rumeno barvo limon in smilja. Seveda pa pri barvah ni pomemben le odtenek, temveč se moramo vselej zavedati tudi vpliva, ki ga imajo na naše zdravje sestavine v barvah za stene in pohištvo. Zato izberimo take, ki ne vsebujejo topil, mehčalcev in konzervansov, zaradi česar so primerne tudi za alergike. S tem prispevamo tudi k skrbi za okolje in bolj trajnostnemu bivanju.

V sredozemskem slogu za poudarke poskrbi živahna citronsko rumena.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta