Pazljivo z gnojenjem v vročih dneh, da rastline ne bodo pijane in zažgane

Jasna Marin Jasna Marin
24.06.2021 13:15
Tako rastline na pridelovalnem vrtu kot tudi okrasne rastline na balkonu je treba poleti redno zalivati in pravilno gnojiti. Za zalivanje je praviloma najbolje poskrbeti zgodaj zjutraj, pri tem je bistveno, da temeljito namočimo zemljo. Kako pa je z gnojenjem?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gardena
Gardena
Shutterstock
Shutterstock

Rastline v obdobju, ko rastejo in tvorijo cvetove in plodove, potrebujejo hranila. Vendar je vselej, še zlasti v vročih poletnih dneh, nujna previdnost pri doziranju gnojil. Vrtnarji v vročini odsvetujejo dognojevanje rastlin, tako tistih, ki rastejo na vrtu, kot tudi balkonskega cvetja, ker takrat korenine težko črpajo hranila. Na rastline gnojilo deluje podobno, kot na človeka pitje alkohola ali uživanje zelo kalorične hrane. Kaj torej narediti?

Shutterstock

Zalijmo tudi čez dan, če so rastline povešene

Bistveno je, da so rastline zalite. Kot smo že napisali, je za zalivanje oziroma namakanje zemlje na gredah ali substrata v posodah in koritih najbolje poskrbeti zgodaj zjutraj. Če sredi dneva na vrtu ali balkonu ugotovimo, da se je kakšna rastlina povesila zaradi suše, jo nekoliko zalijemo. Večji stres bo namreč doživela, če se popolnoma osuši, kot če jo nekoliko uvelo zalijemo sredi dneva. Za zalivanje sredi dneva nikar ne uporabljajmo vode, ki se je segrela na soncu, temveč previdno zalijmo z vodo iz vodovoda ali vodo iz zbiralnika, postavljenega v senci.

Gardena

Na zelenjavnem vrtu

V vročih poletnih dneh je zlasti sprejemanje kalcija zelo okrnjeno. Kalcij je pomemben za plodovke, da ne črni muha ploda. Za dovajanje kalcija je treba zato skrbeti še v času cvetenja in obdobju tvorbe plodov.

Sicer pa bo rastlinam na pridelovalnem vrtu bolj kot preveč gnojenja koristilo, če so tla dobro zastrta z organsko zastirko. Sadike, ki jih posadimo v kakovostno vrtno zemljo, obogateno s kompostom, je priporočljivo zastreti s približno 5-10 centimetrov debelo kompostno zastirko. Grede, zastrte s kompostom, lažje zadržujejo vlago v tleh in so običajno bolj odporne proti škodljivcem. Poleg tega pa ne potrebujejo dodatnega gnojenja.

Shutterstock

Gnojenje balkonskih rastlin šele po zalivanju

Za redno gnojenje balkonskega cvetja, ki ga je po priporočilih proizvajalcev gnojil v obdobju vegetacije dobro izvajati tedensko, je v vročih dneh treba poskrbeti šele, ko so rastline že zalite z vodo. Najprej zemljo torej zalijemo s čisto vodo, čez nekaj minut pa vodi primešamo priporočeni delež gnojila. Za gnojenje je dobro izbrati hladnejše, lahko tudi oblačno jutro, ko so napovedane dnevne temperature pod 30 stopinj Celzija.

Balkonsko cvetje in posodovke je priporočljivo poleti vsak teden pognojiti s tekočim gnojilom za cvetenje, ki ga dodamo vodi, zlasti surfinije in milijonski zvončki pa bodo hvaležni, če liste oskrbimo z listnim gnojilom, ki vsebuje železo.

Shutterstock

Ojoj, pregnojili smo rastline!

V primeru, da smo v vročini preveč pognojili balkonske rastline v koritu, te lahko zakrknejo in prenehajo rasti. Težave lahko poskušamo rešiti tako, da pognojene rastline postavimo v zavetje, potrgamo cvetove in pustimo, da se zemlja v koritu osuši. Zatem zamenjamo nekaj stare zemlje z novo in zalijemo z vodo.

Pelargoniums For Europe
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta