Pohitite, le do tega datuma še sadimo čebulnice

Jasna Marin Jasna Marin
10.11.2022 02:00

Spomladi cvetoče čebulnice, med katere spadajo tudi narcise in tulipani, je treba posaditi jeseni. Kako jih pravilno posaditi in do kdaj je primeren čas za sajenje?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
djd/ahrens+sieberz/gorilla - Stock.adobe.com

Da bi znanilke pomladi že marca in aprila bogato cvetele, jih jeseni posadimo v dobro odcedna tla in na sončno ali delno senčno rastišče. Tulipane, narcise, pomladanski žafran in hijacinte lahko sadimo v strnjene skupine, da bodo cvetovi lepo prišli do izraza. Kdor pa želi oblikovati naravni motiv, lahko posadi čebulnice na del zelenice. Najprimernejši za takšno sajenje so tulipani, ki se spomladi veličastno dvigajo iz trate.

djd/ahrens+sieberz/pia-pictures - stock.adobe.com

Pravilno sajenje

Čebulice in gomolje sadimo od septembra do konca novembra, dokler zemlja ne zmrzuje. Sadimo v rahlo in prepustno zemljo. Pomembno je, da čebulice posadimo dvakrat tako globoko, kot je njihova višina, da pa jih ne bi pojedli voluharji, v sadilne jame pred sajenjem položimo trdno plastično zaščitno mrežo.

djd/ahrens+sieberz/olyapon - stock.adobe.com

V starih nasadih

Ko opazimo, da so rastline zelo goste in da slabše cvetijo, jih po odcvetu in potem, ko se posušijo listi, izkopljemo, odstranimo mlade stranske čebulice in osrednjo čebulico jeseni znova posadimo. Za mlade čebulice pa prav tako lahko poiščemo novo rastišče. Večina spomladanskih čebulnic in gomoljnic, ki jih pri nas sadimo na grede, brez težav prezimi, zato nam jih ni treba vsako leto izkopavati in na novo saditi, temveč jih pustimo v zemlji, vendar ne smemo pozabiti na gnojenje.

djd/ahrens+sieberz/viperagp - stock.adobe.com

Gnojenje

Jeseni ali zgodaj spomladi čebulnice na starih gredah pognojimo, da jih pripravimo na novo sezono. Brez gnojenja bi namreč rastline lahko precej oslabele in se izrodile. Tudi v obdobju cvetenja bo gomoljnicam in čebulnicam dobro delo, če jih pognojimo – takrat lahko uporabimo tekoče gnojilo, ki ga primešamo vodi. Po nekaj tednih cvetenja čebulnice še določen čas obdržijo zelene liste. Teh ne smemo odrezati, saj prav listi pomagajo, da se v čebulici nakopiči hrana za prihodnjo sezono. Šele ko začnejo postopoma rjaveti in se sušiti, jih lahko odstranimo.

djd/ahrens+sieberz


djd/ahrens+sieberz/aopsan - stock.adobe.com
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta