Kako pravilno posaditi vednozelene grmičke?

j. M.
14.10.2022 05:00

V začetku oktobra lahko na vrtu sadite manjše vednozelene grmovnice, kot so jetičnik, japonska trdoleska, mirtolistno kosteničevje, bodika ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Flower Council of Holland

Da bi se grmički zagotovo prijeli, bo pred nakupom treba preveriti, ali so rastline zdrave in ali imajo dovolj močan koreninski sistem. Najbolje je kupiti rastline v lončkih ali posodah, paziti je treba, da korenine niso že orumenele, po drugi strani je treba preveriti, da korenine niso prešibke. Če so korenine čvrste in se z njih ne vsuje zemlja, ima rastlina dobre možnosti za nadaljnji razvoj.

Sajenje na vrt

Na mestu, kjer boste sadili vednozelene grme, izkopljete sadilno jamo, ki naj bo vsaj še enkrat večja in globlja od koreninske grude. Prst iz jame zrahljajte in ji primešajte kompost. Koreninsko grudo presajene rastline temeljito zalijte, nato jo zasujte s pripravljeno prstjo in dobro potlačite s čevlji. Posajeno rastlino ponovno zalijte.

Shutterstock

Presajanje v večje lonce

Grmičke lahko sadite tudi v lonce. Pri tem je bistveno, da ko rastlino izlončite iz starega lončka, korenine nekoliko zrahljate, da se bodo bolje vrasle v novo prst, s katero ste napolnili sadilni lonec. Ta naj ima na dnu luknjice za odtekanje odvečne vode. Po presajanju zemljo temeljito zalijte. Ne pozabite na redno zalivanje tudi v naslednjih tednih, še zlasti ob toplem jesenskem in zimskem vremenu.

Flower Council of Holland

Čas tudi za druge okrasne rastline

Še vedno je izjemno ugoden čas tudi za sajenje okrasnih trajnic. Postopoma lahko začnete saditi tudi spomladanske čebulnice, kot so žafrani, narcise in hijacinte. Če so vam všeč nasadi v posodah, lahko vanje za barvito jesen posadite ciklame, mačehe, jesenske vrese, šaš, okrasne trave.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta