Poznate okusne rjave plodove, ki so odlični za prebavo?

J. M.
29.11.2022 05:00

Kroglasti plodovi, ki se razvijejo na drevesu, nekoliko spominjajo na plodove velikega šipka, dozorijo pa šele, ko nastopi mraz in v njih popokajo celične stene.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Plodovi nešplje (Mespilus germanica) so imenitni za sladkanje v hladnih dneh. Rastlino so pred več kot 2000 leti iz Azije v Evropo prinesli Rimljani. Nešplja je prezimno trdna sadna vrsta, ki raste razmeroma počasi in v višino doseže 4-6 metrov, z rezjo lahko dodatno ukrotimo rast. Drevo najbolje uspeva na sončni legi, v dobro odcednih, vlažnih tleh. V sušnih obdobjih je priporočljivo, da nešpljo občasno zalijete. Plodove je težko kupiti, zato je smiselno drevo posaditi na domači vrt.

Shutterstock

Bogata z vitaminom C

Zorenje lahko spodbudimo tako, da nešplje jeseni poberemo in jih damo čez noč v zamrzovalnik, nato pa jih pustimo na sobni temperaturi, da se zmehčajo. Okus nešpelj malce spominja na zrele datlje, vendar so manj sladki, njihovo meso pa je kašasto. Sadeži vsebujejo veliko vitamina C, minerale in pektin.

Shutterstock

Nezreli in zreli plodovi - kako jih uporabiti

Zreli plodovi spodbujajo prebavo, za razliko od nezrelih nešpelj, ki krčijo sluznico. Zato so čaj iz nezrelih nešpelj nekoč uporabljali za ustavitev krvavitev v ustni votlini. So pa plodovi nadvse okusni sveži (po zmrzali, ko so zreli) kot tudi pečeni; gosta kaša iz pečenih nešpelj denimo velja za odličen dodatek k mesnim jedem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta