Sladka razvajanja: Sadje ni uporabno le za pečene sladice

Zora Štok Zora Štok
11.09.2022 03:00

Če nam ni do peke, sadje uporabimo za sladice v kozarcu, za mešane sadne ali sadno-zelenjavne solate. Niso samo jabolka primerna za zavitek ali pito.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Znanilka prihajajoče jeseni - ameriška bučna pita
Profimedia

Poletje se bliža koncu, a v naravi je še vse zeleno, sadja in zelenjave v tem letnem času pa obilo. V ne prevročih dneh si po hladnih poletnih osvežitvah morda zaželimo kakšno pečeno sadno sladico, seveda je zdaj tudi čas nepogrešljivih slivovih cmokov. Če nam ni do peke, sadje uporabimo za sladice v kozarcu, za mešane sadne ali sadno-zelenjavne solate. Hruške, jabolka ter kaki in kutine, ki sicer dozorijo v zgodnji jeseni, da buč in grozdja sploh ne omenjamo, so vsestransko uporabni. Iz njih lahko pripravimo različne zanimive jedi, jih kombiniramo z drugimi sestavinami in ob užitku zaradi izjemnih okusov v telo vnesemo številne koristne sestavine.

Testa ne gnetimo predolgo

Razne sadne pite in zavitki so lahko prava priložnost za uporabo poznopoletnega sadja. Niso samo jabolka primerna za zavitek ali pito, okusne so tudi pite s hruškami in bučami, slive zaradi svoje sočnosti prav tako. Za pite običajno uporabimo krhko oziroma gneteno testo. A ga ne gnetimo predolgo, ker bo postalo žilavo, namesto da bi bilo krhko in bi se lepo povezalo s sadjem, ki ga uporabimo za pito. Moko z maslom in sladkorjem ter ščepcem soli le na hitro premešamo, potem pa drobljivo testo hitro zgnetemo v enakomerno zmes. Testo pustimo počivati pol ure, lahko tudi čez noč ali pa ga uporabimo takoj. V tem primeru mojstri peke svetujejo tako imenovano slepo peko. Testo damo v model za pite, ga obložimo s papirjem za peko in obtežimo s suhim fižolom (ali pa z namenskimi kroglicami za slepo peko, če jih imamo). V pečici, ogreti na 200 stopinj, ga pustimo 15 do 20 minut, potem fižol in papir odstranimo, pito nadevamo in jo v pečici spečemo do konca.

Nadevi so prepuščeni naši domišljiji, okusu in seveda sestavinam, ki so pri roki. Sadje lahko le narežemo na krhlje in ga razporedimo po testu. Lahko ga pripravimo tako, da ga podušimo z začimbami (cimet, kardamom, pomarančna lupina, klinčki, ingver), počakamo, da vsa tekočina izhlapi (da testo ne bo razmočeno), in potem obložimo testo. Če ima sadje veliko vode, lahko v nadev dodamo nekaj drobtin, ki bodo vpile odvečno vlago.

Bučna pita

Zanimiva je bučna pita, kot jo za zahvalni dan pripravljajo v ZDA. Za testo potrebujemo 25 dag moke, 15 dag masla, ščepec soli, 10 dag sladkorja in 0,5 do 0,8 dl ledeno mrzle vode. Ko testo počiva v hladilniku, pripravimo nadev. Iz 50 dag mesa rumene buče naredimo pire in ga zmešamo s tremi rumenjaki in enim celim jajcem, ko je zmes enakomerna, pa vmešamo še po eno malo žličko cimeta, naribanega ingverja, mletih klinčkov, muškatnega oreška in ščepec soli. Na koncu dodamo še dva decilitra sladkega kondenziranega mleka in nadev premešamo. V model za pite damo testo, rob naj sega do vrha modela. Pečemo v pečici, ogreti na 220 stopinj, 10 minut, potem temperaturo znižamo na 175 stopinj in pečemo še 30 do 40 minut. Pazimo, da nadev ostane sočen oziroma da se ne prepeče. Pito ohladimo na sobni temperaturi, postrežemo jo s stepeno sladko smetano in ameriškimi oziroma pekan oreški.

Hruška nekoliko drugače - kuhana v rdečem vinu, s cimetom in pomarančnimi krhlji
Profimedia

Za zanimive sladice lahko uporabimo tudi kutino. Sadje, ki sicer ni preveč razširjeno, a je vsestransko uporabno. Nekateri po nekaj krhljev kutine dodajo zelju za kisanje, na večje kose narezano kutino lahko pečemo ob piščancu, iz kutin pripravimo odličen kompot ali žele (znan tudi kot kutinov sir). Včasih so na kmetijah kutine postavili na omare v spalnicah, imajo namreč prijeten vonj. Ko so povsem dozorele in se zmehčale, pa so jih uporabili za kakšno jed.

Kutina v sladkem sirupu

Zanimiv je recept za pripravo kutine v sladkornem sirupu. Kutine olupimo in jih narežemo na četrtine, odstranimo pecelj in koščice. Kose kutine skupaj z olupki in sladkorjem (pet žlic na liter vode) damo v lonec z vodo (te naj bo toliko, da je sadje prekrito), in ko zavre, ogenj zmanjšamo in kuhamo še deset minut. Kutine predevamo v keramični pekač, premazan z maslom, tekočino, v kateri so se kuhale, pa precedimo. Dodamo dve žlici medu in sok ene limone ter prelijemo kose kutine. Po želji lahko po pekaču razporedimo cimetovo skorjico in nekaj klinčkov, dodamo lahko tudi stroke kardamoma. Kutine pečemo uro in pol v pečici, ogreti na 180 stopinj. Postrežemo jih s stepeno sladko smetano, kepico sladoleda ali s hladnim gostim jogurtom. Če želimo, da so kutine rdeče, namesto vode uporabimo rdeče vino ali pa vodo zmešamo s kakšnim rdečim sadnim sokom, če se želimo izogniti alkoholu.

Sočna slivova pita
Profimedia

In še druge kombinacije

Seveda pa sadje ni uporabno le za pečene sladice. Če ga uporabimo za sladice, postrežene v kozarcih ali skodelicah, se z barvami in okusi lahko igramo do mile volje. Jabolka se poleg cimeta zelo lepo skladajo z ingverjem. Na kocke narezana jabolka damo v ponev na segreto maslo, dodamo sveže nariban ingver in limonin sok, sladkamo po okusu (lahko tudi z medom ali rjavim sladkorjem) in pustimo toliko časa, da jabolka zlahka zmečkamo v kašo ali pire. Na dno kozarca damo zdrobljene poljubčke iz beljakov (španski vetrci) ali druge kekse, pokapljamo s sadnim sokom ali kakšnim likerjem ali žganjem, na to naložimo dušena jabolka z ingverjem in na vrh damo še stepeno sladko smetano. Podobno lahko naredimo tudi s hruškami in bučami, kasneje, ko dozorijo, pa so za podobno kremo izjemno pripravni kakiji.

Profimedia

Sveže sadje se lepo kombinira tudi s skuto, lahko ga mariniramo v sadnem sirupu ali soku (in seveda v vinu) in ga potem uporabimo za kakšno sladico. Biskvitne drobtine, drobtine iz piškotov različnih okusov, rozine, čokolada, gosti jogurti ter kremni siri in različni sadni prelivi so osnova, ki jo potrebujemo za pripravo svežih sadnih sladic. In ne pozabimo na pisane sadne krožnike oziroma mešane sadne solate. Barvitost sadja, lepo okrašenega z meto, meliso ali kakšno drugo dišavnico, bo prepričala še tako zahtevnega jedca. Lahko pa sadje uporabimo tudi za različne sveže jedi, ki niso v kategoriji sladic. Grozdne jagode s sirom in na kose narezanim piščančjim mesom v solati bodo tako dobile slan okus. Naredimo lahko pisana sadno-zelenjavna nabodala - kocke hrušk in sira, kose pršuta ali dimljenega lososa, melono, olive, papriko in še kaj izmenično nataknemo na nabodala in prigrizek je nared brez večjega truda. Privoščimo si torej.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta