Sadno drevje, ki uspeva v posodah. Že raste na vašem balkonu?

Jasna Marin Jasna Marin
07.07.2022 04:00

Ne le cvetje in zelišča, tudi sadno drevje boste ob primerni oskrbi zlahka gojili na balkonu in terasi, če le imate dovolj sonca in volje. Katere sorte jablane, hruške, breskve, slive in marelice so primerne za vzgojo v loncu?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Blumenbüro Holland

Resda si zaradi majhnega prostora ne boste mogli omisliti velikanskih sadnih vrst, kot rastejo v klasičnih sadovnjakih, zato pa je toliko bolj razveseljivo spoznanje, da obstajajo številne šibkorastoče vrste in sorte sadnega drevja, ki prav lepo uspevajo v posodah. Mini in stebričasto sadje posadite v večje, vsaj 40-litrske posode. Bodite pozorni, da lonci niso preplitvi, in poskrbite, da bo lahko iz lonca odtekla odvečna voda.

Jablana

Redcats je sorta jablane z značilno stebričasto, kompaktno rastjo. Primerna je za sajenje na manjše vrtove ali v okrasne posode, ki jih postavite na teraso ali balkon. Plodovi spominjajo na jabolka sorte Gala. Meso te sorte je čvrsto, hrustljavo in sočno, s prijetnim sladko-kislim okusom. Plodove obiramo v sredini septembra, v hladnem in temnem prostoru zdržijo do konca februarja. Sorta je odporna proti škrlupu, pepelasti plesni in jablanovemu raku.

Jablana Redcats
Vrtko

Hruška

Concorde je zelo počasi rastoča stebričasta sorta hruške. Če je ne obrezujemo, doseže v desetih letih v višino dva do tri metre. Brez težav jo z nekoliko rezi držimo nižje in je tako primerna tudi za posode. Plodovi zorijo v drugi polovici septembra. Plod hruške je srednje velik do velik, rahlo podolgovat, kožica je zeleno rumena in na sončni strani prekrita z rdečo barvo, meso ploda je kremno bele barve, sočno, topno, kislo-sladkega okusa in s prijetno aromo.

Hruška Concorde
Vrtko

Breskev

Aida je sorta breskve, za katero je značilna ravna, stebričasta rast, plodovi so rdeče-rumeno obarvani in izredno sočni ter aromatični. Cveti od aprila do maja nežno rožnato. Plodovi dozorijo konec julija in v začetku avgusta. Sorta je samooplodna. Primerna je za sajenje v večje posode, ki jih postavimo na sončen balkon. Breskev lahko sadimo tudi na vrt.

Breskev Aida
Vrtko

Sliva

Imperial je sorta slive, ki ima temno modre do vijolične plodove. Meso je zlato rumeno in sočno in se lepo loči od koščice. Kot stebričasto sadje je ta sorta slive primerna za manjše vrtove in večje lonce. Sorta je samooplodna. Konec septembra in v začetku oktobra rastlina da obilen pridelek, plodovi so izvrstnega okusa - sočni in sladki.

Ob češpljah in drugih lepih modrih slivah poznamo še cel kup precej drugačnih.
Vrtko

Marelica

Ste ljubitelji marelic, ki se zrele in sladke skoraj raztopijo v ustih? Potem vam bo všeč pritlikava samooplodna marelica Orange beauty, ki zacveti med marcem in aprilom. Cvetovi so rožnate barve. Plodovi so srednje veliki, sočni in sladki. Kožica je rumena z roza poprhom. Ta sorta je primerna za sajenje v lonce in vrtove.

Pritlikava marelica Orange beauty
Vrtko
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta