Praznična miza: naj bo kozarec za vodo levo ali desno in kam odložiti prtiček?

J. M.
24.12.2022 04:00

Kadar pripravljate pogrinjek za svečano večerjo, bo tudi prava razporeditev tista, ki mizo naredi bolj privlačno. Kako torej pravilno razporediti krožnike, kozarce in pribor?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Globok in plitev krožnik naj bosta zmeraj na sredini pogrinjka. Krožnik za solato naj bo na levi strani plitvega krožnika.

Pribor, ki ga uporabljate z levo roko, naj bo na levi strani, tisti, ki ga boste uporabljali z desno roko, pa naj bo na desni strani.

Jedilni pribor, ki ga boste uporabili najprej, naj bo vedno na zunanji strani. Če boste postregli veliko hodov, lahko jedilni pribor prinašate tudi s posameznim hodom.

Shutterstock


Kozarce postavite na desno stran pogrinjka, nad vrh noža. Postavitev se začne na desni z vrstnim redom uporabe: prvi z desne je kozarec za vodo, nato za peneče vino, sledita kozarca za rdeče in belo vino. Po potrebi sledijo kozarci za desertno vino.

Ves pribor in pogrinjek postavite vsaj dva centimetra od roba mize. Desertne vilice so nad krožniki ali pa jih prinesete kasneje.

Vsaka oseba pa naj ima približno 70 centimetrov prostora, da bo lahko sproščeno sedela za mizo.

Shutterstock


Še zlato pravilo, če imate na mizi dekoracijo: osrednja namizna dekoracija naj bo visoka le toliko, da bo vsak videl čez njo.

Shutterstock



Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta