Če je praznična miza lepo pogrnjena, bo nahranila tudi dušo

Sanja Verovnik
22.12.2020 03:00
Bliža se trenutek, ko bomo na mize dali najdragocenejši porcelan in na njem postregli praznične dobrote. Marsikaj uporabnega za okrasitev mize imamo doma, kaj malega lahko dokupimo, naravne materiale pa naberemo v gozdu. Z malo domišljije bo miza naravnost zasijala, pravi notranja oblikovalka Nina Jazbec.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Le Creuset

Decembrski prazniki so vselej nekaj posebnega: stanovanja so prijetno osvetljena, iz kuhinje diši po piškotih in čaju, okrašena miza vabi in navdihuje s toplino. "Za to mizo gostimo naše najdražje, zato je treba posebno pozornost nameniti podrobnostim, ki pričarajo popolno praznično vzdušje," opozori Nina Jazbec.

{api_embed_photo}617182{/api_embed_photo}

Barvna shema kot rdeča nit

Dekoracije na mizi naj bo ravno dovolj, da bo v nas spodbudila prijetno in veselo razpoloženje, pravi sogovornica. "Ni dobro, če je dekoracije premalo ali preveč," opozori notranja oblikovalka, ki priporoča, da si že ob načrtovanju praznične okrasitve zamislimo barvno shemo, ta pa naj bo rdeča nit pri dekoraciji. Dobro je upoštevati že obstoječe elemente v prostoru, doda Jazbečeva, saj se je treba zavedati, da se vsaka dekoracija ne poda povsod.

"Zliti se mora z drugimi elementi v prostoru. V velik odprt prostor lahko postavite večje dekorativne predmete, v manjšem prostoru pa naj piko na i postavijo manjši detajli, ki povežejo prostor," razloži sogovornica. V božični dekoraciji, kot pravi, ne sme manjkati vsaj malo zelenja in plodov iz narave. "Vse pride prav: vejice smreke, jelke, storži, božična zvezda, božični kaktus, bodika ali kaj podobnega. Ko izberemo barvno shemo in primerno zelenje, lahko zgradimo našo zgodbo okrasitve," razmišlja sogovornica in doda, da dekoracije ni treba omejiti zgolj na dnevno-jedilni prostor, kjer je miza, temveč naj se okrasi celo stanovanje ali hiša.

Če je praznična miza lepo pogrnjena, vam bo nahranila dušo, še preden poskusite hrano.
Shutterstock

Pripravite si spisek

Dekoracija praznične mize je pri marsikom vsako leto drugačna. To pa zaradi tega, pravi Nina Jazbec, ker se spreminjajo ljudje, spremenijo se domovi, spremenijo se trendi, tako je tudi pri praznični dekoraciji. Ni pa to razlog, nadaljuje sogovornica, da bi vsako leto kupovali nove okraske, saj je pametno, da dekoracijo kupujemo premišljeno oziroma tako, kot izbiramo druge elemente za svoj dom. 

"Velikokrat se zgodi, da nas v polno okrašeni trgovini prevzame želja po nakupih vseh možnih okraskov, lučk in preostale dekoracije. Doma pa ugotovimo, da smo nakupili preveč ali pa se stvari sploh ne ujemajo z drugo opremo v prostoru. Zato se je po takšnih nakupih pametno odpraviti z jasno vizijo in s seznamom, kaj sploh potrebujemo. Najprej preverimo, kaj imamo doma, katere kose bomo ponovno uporabili, malo pobrskamo za idejami in sestavimo seznam ter si zamislimo načrt okraševanja. Vse, kar lahko vključimo v praznično dekoracijo na mizi in drugod po stanovanju, lahko, kot že rečeno, najdemo tudi na sprehodu, ali pa jih izdelamo sami. Idej je veliko, samo po spletu in revijah je treba pobrskati! Najboljše od vsega pa je: uporabiti lastno domišljijo in ustvariti nekaj svojega," poudari sogovornica.

Ob steno lahko postavite manjšo mizico in na njej ponudite doma pečene kruhke za uvod v praznično večerjo. Najboljše je uporabiti lastno domišljijo in pripraviti nekaj svojevrstnega.
Stars for Europe

Ena vodilna barva, druge za dopolnilo

Sredina mize je običajno rezervirana za elemente, ki vabijo k druženju za mizo. Pomemben del tega so sveče, s katerimi lahko ustvarimo prijeten ambient in sproščeno vzdušje. Tudi od velikosti mize je odvisno, kako jo bomo okrasili. "Na velikih jedilnih mizah lahko eksperimentiramo z okrasjem. Se je pa je vseeno bolje držati pravila 'manj je več' in izbrati nekaj okraskov, ki so nam res pri srcu, in te izpostaviti na mizi." Tudi dišeči in lepo okrašeni piškoti na mizi med prazniki ne smejo manjkati, je prepričana Nina Jazbec. Veliko zanimivih receptov za praznične piškote in medenjakove hišice, ki so letos še posebno priljubljene, lahko po njenih besedah najdemo na spletu in jih uporabimo tudi kot del dekoracije v stanovanju. Okusne jedi nasitijo želodec, lepo pogrnjena miza pa nahrani dušo, zato si je dobro vzeti čas za načrtovanje obojega.

Na vprašanje, katere barve letos narekujejo praznično dekoracijo, sogovornica pojasni, da je glavna barva letošnjih praznikov klasično modra oziroma pantone classic blue. Kot pravi, lahko to barvo kombiniramo z zlato, s srebrno in platinasto ali pa z njo popestrimo zelenje in rdeče okrasje. "Ko izbiramo nove barve dekoracije, moramo biti pozorni na to, kar že imamo, da bo nova pridobitev v kombinaciji s starim lepo izpadla. Pri izbiri barv je bolje ne kombinirati preveč barv hkrati," svetuje Nina Jazbec, ki priporoča izbiro ene, vodilne barve: na primer modre, ki ji dodamo zlato ali srebrno.

Okrasite pogrinjke, določite sedežni red

Tudi pogrinjki naj bodo usklajeni z dekoracijo mize. Pri tem se je priporočljivo držati preprostega pravila: k bogatemu okrasju se najbolje podajo preprosti krožniki in gladki kozarci. Ker bomo za mizo zbrani domači, ni nujno, da upoštevamo vsa "protokolarna pravila", ki veljajo za pripravo pogrinjkov. Okrasite jih lahko s kakšno smrekovo vejico, zlatim ali kakšnim drugim trakom, sušenimi pomarančami ali čim podobnim, razmišlja Nina Jazbec.

Hrana, postrežena na dragocenem porcelanu in v okrašenem prostoru, se zdi okusnejša kot na mizi z vsakdanjim prtom.
Stars for Europe

"Če božič praznujemo v krogu družine, je sedežni red stvar nekakšne 'hierarhije', ki vlada v družini. Lahko pa za božično večerjo izdelamo tudi napise z imeni, ki jih izvirno predstavimo na mizi. Lahko jih obesimo na bunkice ali zavežemo okrog pribora," razmišlja notranja oblikovalka. In nadaljuje: "Goste je najbolje namestiti tja, kjer imate največ prostora za druženje. Če ste jih povabili na kosilo ali večerjo, je seveda najbolj primerno mesto za to praznično okrašena jedilna miza. Če pa ste jih povabili na sproščeno druženje ob prigrizku, jim bo bolj udobno v dnevni sobi, kjer lahko na pladnju ponudite obložene kruhke."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta