Praznična kuhinja in jedilnica: Ob pripravi dobrot naj bo vse pri roki

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
23.12.2022 00:00

Uporabnost in funkcionalnost kuhinje prideta najbolj do izraza ravno v prazničnih dneh, ko se intenzivnost dela v njej poveča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

V prazničnem času je večina od nas v kuhinji pogosteje, kot sicer. Za svoje najbližje, prijatelje in znance, ki nas obiščejo v veselem decembru, preprosto želimo bogato obložiti praznično mizo. Danes je tudi veliko bolj cenjeno, če jedi doma pripravimo kar sami in jih ne kupimo že pripravljene v trgovinah ali celo naročimo v gostilnah. Idej in zamisli je več kot dovolj - od hladno-toplih prigrizkov, ki so po besedah ljubiteljskega kuharja Saše Dolenca, na spletnih omrežjih bolj znanega kot Futr u izi, dobrodošli ob različnih priložnostih, še najbolj pa konec leta, ko je treba na hitro pripraviti kakšno dobroto, ki pa se bo vendarle razlikovala od običajnih jedi in bo vzbudila pri gostih posebno navdušenje. Kar je ne nazadnje, kot pravi Dolenec, tudi cilj praznične kuhinje.

Z dobro zasnovano kuhinjo lahko prihranimo kar nekaj korakov, zato naj bo v njej vse, kar potrebujemo, čim bolj na dosegu rok.
Sophie Allport

Rešitev je v trikotniku

Da pa bodo praznično kuhanje, peka in pripravljanje jedi potekali, kot je treba, brez zapletov in neprijetnosti, praznični čas pač ni primeren za tegobe, je v kuhinji vedno dobrodošel red. V tem prostoru je bistveno, poudari Katarina Šauperl, arhitektka in notranja oblikovalka, da je vse čim bolj na dosegu rok. "Z dobro zasnovano kuhinjo lahko prihranimo kar nekaj korakov, pa tudi nevšečnosti," je prepričana sogovornica. Zato priporoča, da se pri načrtovanju prostora, če to tudi prostor dopušča, odločimo za tako imenovani kuhinjski trikotnik, ki predstavlja nekakšno sosledje premikanja po kuhinji, ki ga narekuje kuhanje. "Trikotnik naj bi tvorili hladilnik, pomivalno korito in štedilnik, saj kuhamo običajno tako, da nekaj vzamemo iz hladilnika, to umijemo v pomivalnem koritu in nato skuhamo na štedilniku. Če so omenjeni elementi postavljeni tako, da stojijo daleč narazen, naredimo več korakov, kot če so postavljeni bližje skupaj." Sogovornica nadaljuje, da ne smemo pozabiti niti na delovno in odlagalno površino, ki je je v kuhinji po navadi zmeraj premalo, to pa tudi najbolj pogosto uporabljamo oziroma smo ob teh površinah tudi najbolj aktivni pri pripravljanju hrane. "Običajno hrano, ki jo operemo, tudi narežemo, zato je pomembno, da je med koritom in štedilnikom vsaj 50 centimetrov prostora. To je nekakšen minimum, da imamo na razpolago še dovolj prostora za rezalno desko in odlaganje narezanega v posode," svetuje arhitektka.

V kuhinji je zaželeno, da imamo dovolj prostora za pripravo hrane. 90 centimetrov široka in vsaj 60 centimetrov globoka delovna površina je pravšnja za nemoten delovni proces.
Shutterstock

Red in brezhibno delovanje aparatov

Prav tako sta veselje in kreativnost pri ustvarjanju v kuhinji lahko še večja oziroma boljša, če se kuhinjski elementi odpirajo brez težav, če je zapiranje tiho in ne moti, pa tudi, če vsi gospodinjski aparati, s katerimi pripravljamo jedi, delujejo brezhibno. Predvsem pa, da so ti nekje, kjer jih bomo takoj našli, skratka da so shranjeni na enem mestu, bodisi na polici bodisi v enem skupnem predalu. Kajti največ nepotrebnega stresa se v kuhinji zgodi, ko česa ne najdemo, ali pa med delom ugotovimo, da se nam je že pred časom pokvaril mešalnik, a smo pozabili nabaviti novega.

Zlasti je red v kuhinji pomemben, ko ustvarjamo praznične jedi, na primer sladke, kot so piškoti, skupaj z našimi malčki. Slednje je vsekakor dobro povabiti k prazničnemu udejstvovanju v kuhinjo, pripomni Štefka Kop, ljubiteljska kuharica iz Lovrenca na Pohorju.

Shutterstock



Miza naj bo okrašena tako, da bo z dekoracijo vabila, da sedemo za njo in skupaj z drugimi uživamo v prazničnem vzdušju.
Dobbies Garden Centres

Vabljiva dekoracija

Za dvig motivacije pa pred peko ali kuhanjem poskrbite z okrasitvijo kuhinje. Na kuhinjske elemente razobesite lučke, pazite le, da ne bodo moteče pri delu, na dekoracijo pa ne pozabite niti v jedilnem prostoru. Miza naj bo okrašena tako, da bo z dekoracijo, ki pa ne sme biti preveč vsiljiva, vabila, da sedemo za njo in skupaj z drugimi uživamo v razigranem prazničnem vzdušju in - seveda - v vseh dobrotah iz domače kuhinje.

George Home at Asda
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta