Prenova kopalnice: V dveh tednih bo prostor zasijal v novi podobi

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
11.06.2024 05:31

Včasih se odločimo le za osvežitev kopalnice z novim pohištvom, svetili in dodatki, medtem ko v drugih primerih potrebujemo popolno prenovo talnih in stenskih oblog ter elementov. Kako se lotiti izvedbe?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hansgrohe

Kopalnica je zaradi vlage in pogoste uporabe zagotovo med bolj obremenjenimi prostori v hiši ali stanovanju, zato se v njej hitreje kot drugod pojavijo znaki obrabe in dotrajanosti. Prve majhne pomanjkljivosti, sploh če gre zgolj za vizualne napake, lahko odpravimo z osvežitvijo opleska, pohištva, armatur. Včasih pa moramo kopalnico popolnoma prenoviti, ker ni več dovolj funkcionalna za potrebe stanovalcev. Sploh starejši denimo potrebujejo višjo straniščno školjko, na katero lažje sedejo in z nje vstanejo, namesto kopalne kadi lažje uporabljajo kabino za prhanje, pa tudi čistiti je sodobno opremljene kopalnice lažje kot starejše izvedbe. Kako se torej lotiti dela? Kdaj je dovolj kopalnico samo malo osvežiti, kdaj pa se je bolje lotiti temeljite prenove?

"Osvežitev kopalnice je smiselna, ko so glavne strukture in inštalacije še vedno v dobrem stanju, a želite osvežiti videz prostora. To je idealno tedaj, ko je kopalnica še funkcionalna, vendar je pohištvo zastarelo ali pa želite preprosto prenoviti estetiko," opisuje Franci Janžekovič iz salona kopalnic MCK. "Temeljita prenova pa je potrebna, če so vidni znaki poškodb, kot so razpoke v ploščicah, vlaga ali plesen, ali če inštalacije ne delujejo več zanesljivo. Prenova je tudi nujna, če želite popolnoma spremeniti razporeditev kopalniških elementov," še dodaja sogovornik.

Če gre za večjo prenovo, boste skoraj zagotovo odstranili talne in stenske ploščice ter zamenjali stare cevi in električne napeljave.
Shutterstock

Videz lahko spremenijo tudi nova svetila

Oba načrtovana posega se seveda razlikujeta tako v načrtovanju kot v poteku dela. Pri osvežitvi kopalnice lahko na primer samo zamenjate pohištvo, kot so omarice, ogledala in poličke, svetuje Janžekovič. "Prav tako lahko zamenjate dodatke, kot so brisače, zavese za tuš in preproge, kar bo prostoru dalo svež videz. Ne pozabite na osvetlitev – nova svetila lahko drastično spremenijo atmosfero kopalnice. Zamenjava armatur, kot so pipe in tuši, je tudi enostaven način za posodobitev," še našteva.

Na vprašanje, ali mogoče novo talno in stensko oblogo namestiti čez staro, je sogovornik jasen: "Je mogoče, vendar to ni priporočljivo. Polaganje keramike čez staro keramiko lahko povzroči težave s stabilnostjo in vzdržljivostjo oblog, prav tako se lahko pojavijo težave z višino tal in vgradnjo novih elementov. Zato je boljša rešitev, da staro oblogo odstranite in pripravite ustrezno podlago za polaganje nove. S tem zagotovite daljšo dobo uporabe in boljše rezultate prenove."

Sodobne kopalnice pogosto sledijo minimalističnemu pristopu, ki poudarja čiste linije in preproste oblike.
Villeroy & Boch

Po drugi strani pa strokovnjaki menijo, da je pri ustrezni podlagi povsem možno tudi polaganje ploščic na ploščice. "Podlago moramo najprej skrbno pregledati, da ne odstopa, da ni votlega donenja in nima razpok. V nadaljevanju moramo tako talne in stenske podlage ustrezno predpripraviti in polaganje novih ploščic na stare se lahko prične," razlaga Srečko Fartek iz Murexina. Predpriprava pomeni, da obstoječo keramiko ustrezno pobrusimo, očistimo in izravnamo z ustreznimi veznimi sloji in materiali za izravnavo. Močno vpojne podlage je treba predhodno grundirati z emulzijo za izboljšanje oprijema, če je potrebna izravnava podlage, pa to naredimo z ustrezno izravnalno maso, opisuje Fartek. "Vodotesnost obložnih površin pred polaganjem keramike dosežemo z uporabo fleksibilnih vodotesnih mas. V sistemu tesnjenja vgradimo še trakove na stikih tla-stena in stena-stena ter manšete na mestih cevnih prebojev, s katerimi zagotovimo tesnjenje stikov in dilatacijskih reg ter inštalacijskih prebojev," še našteva strokovnjak. Za lepljenje keramične obloge priporoča fleksibilna lepila, na voljo so tudi taka, ki so primerna za talno gretje. Za končni videz reg med ploščicami je pomemben tudi izbor fugirne mase, Fartek priporoča tako, ki je bolj odporna proti nastanku plesni. Gibljive stike in cevne izvode na koncu zatesnimo s trajno elastičnimi kiti, ki so prav tako odporni proti plesnim in bakterijam. "S celovitim sistemom in kvalitetno izvedbo bo veselje ob uporabi kopalnice brezskrbno in predvsem dolgotrajno," je prepričan Srečko Fartek.

Ko želite namesto kopalne kadi vgraditi kabino za prhanje ali breznivojsko prho, obvezno preverite debelino estriha.
Hansgrohe

Temeljita prenova dražja, a s trajnejšimi rezultati

Kadar se odločite za popolno prenovo kopalnice, je postopek zahtevnejši, daljši in seveda tudi dražji, vendar bodo tudi rezultati trajnejši in bolj zadovoljujoči. Najprej je treba temeljito pripraviti prostor, to pomeni, da ga izpraznite in odstranite pohištvo, sanitarno opremo in dodatke. "Nato izklopite vodo in elektriko ter poskrbite za varno odstranitev vseh starih inštalacij in oblog. Če gre za večjo prenovo, boste morda morali odstraniti tudi talne in stenske ploščice. Prav tako skrbno zaščitite okoliške prostore pred prahom in umazanijo, ki nastajata pri demontaži in gradbenih delih," opozarja Franci Janžekovič. V Geberitu še dodajajo, da je smiselno pripraviti načrte obstoječih električnih in vodovodnih inštalacij. "Seveda pa je predhodno treba preveriti, ali prostor ustreza sanitarni opremi, ki jo želite vgraditi. Ključen je predvsem podatek o debelini estriha," navajajo v Geberitu.

Če smo imeli v kopalnici že prej težave z vlago, je treba biti pri prenovi posebno pozoren na izbiro kakovostnih hidroizolacijskih izdelkov. "Pri keramični zaključni oblogi igrajo odločilno vlogo vodotesne mase v kombinaciji z gumiranimi trakovi. V današnjem času je trend, da se izvaja hidroizolacija tik pod oblogo. Pri tesnjenju je potrebno paziti tudi na različne detajle: tesnjenje delovnih stikov, izvedbo dilatacij, tesnjenje ob stiku dveh različnih materialov in podobno," opozarja Srečko Fartek.

Modularno pohištvo omogoča boljšo organizacijo prostora. Manjše število predmetov in detajlov omogoča bolj urejen videz.
Villeroy & Boch

Pazite na debelino estriha

Prej omenjeni podatek o debelini estriha je treba poznati zlasti tedaj, ko želite namesto kopalne kadi vgraditi kabino za prhanje ali breznivojsko prho. Pred tem posegom natančno preverite gradbeno situacijo. "Tu je poleg pozicij inštalacijskih priključkov predvsem zelo pomembna debelina estriha. Breznivojske prhe so vtopljene v tla in tam mora biti dovolj prostora za vse elemente, ki so potrebni za odvajanje vode," razlagajo Geberitovi tehnični svetovalci. Breznivojske pršne prostore lahko odvodnjavamo s točkovnimi odtoki, stenskimi odtoki - kar pa se izvaja redkeje -, kanaletami ali pršnimi ploščami, kar je bolj pogosto uporabljen način. Vsi ti elementi pa imajo sifone, ki imajo svojo globino. V EU velja priporočilo, da bi morali vsi ti sifoni imeti 5 cm vodnega stolpca. Pri podjetju Geberit pa so mislili tudi na kopalnice v starejših stavbah, kjer so debeline estrihov običajno manjše. Za pršne kanalete in pršne plošče imajo namreč na voljo tudi nižje sifone z vodnim stolpcem 3 cm.

Bistvena naloga sifonov je preprečevanje vdora neprijetnih vonjav iz kanalizacijskih vodov v bivalne prostore - in nižji sifoni so glede tega povsem varni. "Testi namreč kažejo, da sifoni s 5 cm vodnega stolpca pri

21,6 ºC in 42-odstotni vlagi postanejo prehodni za zrak po 88 dneh, sifoni s 3 cm vodnega stolpca pa pod enakimi pogoji po 65 dneh. Poleg višine sifonov je treba upoštevati tudi debelino pršne plošče ali naklon tal pri kanaletah ter to, da mora biti odvodna cev, ki jih povezuje z odtočno vertikalo, izvedena v naklonu, kar seveda tudi lahko zahteva nekaj prostora. Idealen naklon je tri odstotke, sprejemljivo je tudi dva odstotka, manjših pa bi se bilo predvsem pri daljših ceveh smiselno izogibati," zelo konkretno navajajo v Geberitu. "Seveda pa obstaja tudi možnost vgradnje pršnih kabin z dvignjenimi pršnimi kadmi, pod katerimi je dovolj prostora za vgradnjo sifonov," še dodajajo.

Talna kanaleta se lahko razteza preko celotne širine pršnega prostora.
Geberit

Priporočljiva je zamenjava inštalacij

Poleg vodovodnih inštalacij je pri popolni prenovi kopalnice smiselno zamenjati tudi električne inštalacije, opozarja Franci Janžekovič, da se izognemo morebitnim težavam v prihodnosti. "Stare cevi in električne napeljave lahko postanejo nevarne ali pa ne izpolnjujejo več sodobnih standardov. Poskrbite, da bodo vodovodne cevi pravilno nameščene in izolirane, električne napeljave pa naj izvajajo strokovnjaki, ki bodo zagotovili, da so vse vtičnice in luči varne za uporabo," svari strokovnjak.

In na kaj se še morate pripraviti, ko se odločite za prenovo kopalnice? Vsekakor morate poleg hrupa in umazanije vzeti v zakup tudi, da prostora nekaj časa ne boste mogli uporabljati. Kako dolgo, je odvisno od obsega del, pravi Franci Janžekovič iz salona kopalnic MCK. Za temeljito prenovo, ki vključuje zamenjavo inštalacij, talnih in stenskih oblog ter vgradnjo novega pohištva, lahko pričakujete, da bo trajala najmanj dva tedna. V ta čas so vključeni vsi potrebni postopki, od priprave prostora, rušenja, inštalacijskih del, polaganja novih oblog do končne montaže pohištva in dodatkov. Manjše osvežitve kopalnice, kot je menjava pohištva in dodatkov, pa lahko izvedete v nekaj dneh. "Prenova kopalnice je lahko velik projekt, ki zahteva skrbno načrtovanje in izvajanje, vendar bo rezultat sodoben in funkcionalen prostor, ki bo zadovoljil vse vaše potrebe in estetske želje," sklene sogovornik iz MCK.

Akrilna dekorativna masa v zemeljskih tonih se odlično dopolnjuje s sodobno oblikovanimi interjerji.
Shutterstock


Neposreden dostop do kopalnice iz spalnice je izjemno priročen, zlasti zjutraj in zvečer, ker vam ni treba hoditi daleč. Takšna rešitev daje prostoru občutek razkošja in elegance.
Duka
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta