Se tudi vam to dogaja v spalnici? Kriv je lahko slab zrak

J. M.
07.01.2023 04:00

Če se zjutraj pogosto zbujate z glavobolom, je eden od možnih vzrokov težave slab zrak v prostoru. Kaj narediti, da se brez nočnega odpiranja oken izboljšajo razmere v prostoru?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

V starih stavbah, kjer so zunanji zidovi na novo izolirani in kjer je zamenjano stavbno pohištvo, postane zrak, če ne prezračujemo redno, hitro slab. Enako je tudi v novih stavbah, ki nimajo mehanskega prezračevanja. V stavbah z nezadostno kakovostjo zraka se lahko hitro pojavi cela paleta težav, ki jih strokovnjaki pripisujejo sindromu bolnih stavb: od migren, težav s koncentracijo, psihičnih tegob, padca imunskega sistema, dihalnih težav ...

Izguba toplote

Po priporočilih stroke bi bilo treba približno vsake štiri ure prezračiti prostore, tako da za pet minut na stežaj odpremo vsa okna in naredimo popoln prepih. Pri tem pa lahko pozimi nastane tudi več kot 60 odstotkov toplotnih izgub. Če se ozremo v spalnico, je problem lahko še večji. 

V poprečni slovenski spalnici, veliki od 10 do 15 kvadratnih metrov, je 30 kubičnih metrov zraka. "Če v njej spita dva, se zrak v prostoru v treh urah tako poslabša, da postane neprimeren za dihanje," poudarjajo v podjetju Lunos. "Kar dvakrat bi bilo treba ponoči vstati, da bi temeljito prezračili prostor. A tega seveda ne naredimo, saj je precej neživljenjsko, da bi okna odpirali vsakih nekaj ur. Zlasti ponoči. Le kdo bi vstajal in prekinjal spanec? Še zlasti, če je zunaj minus 10 stopinj Celzija."

French Bedroom

Neprekinjeno spanje

A ne le to: bistveno pri spanju je, da je to brez nepotrebnih prekinitev, kajti le tako se lahko zjutraj zbudimo sveži in spočiti. Prav v takih primerih je prezračevalni sistem silno učinkovita rešitev, ker ta poskrbi, da prezračevanje poteka neprestano, na račun rekuperacije pa so toplotne izgube zanemarljive. Zato bi bilo dobro poskrbeti, da prezračevalne naprave ali prezračevalni sistem postane obvezna oprema vsakega doma. Dober prezračevalni sistem namreč brez naših naporov avtomatsko izmenjuje celoten volumen zraka v notranjosti objekta in poskrbi, da je zrak vedno svež.

Lokalna prezračevalna naprava
Lunos
Lokalna prezračevalna naprava
Lunos
Foto: Kermi
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta