S posebnimi vhodnimi vrati si boste v temi zagotovili boljšo orientacijo

J. M.
19.10.2022 04:00

Zvečer je naše dojemanje prostora povsem drugačno, kot če nam pot osvetljuje dnevna svetloba. Če pred domačim pragom ni luči, se človek lahko ustraši lastne sence.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pirnar

Je smiselno imeti vhodna vrata z vgrajenimi LED-lučmi? Vsekakor, saj zagotavljajo boljšo orientacijo in občutek varnosti.

Strah zaradi zvokov in senc se hitro razkadi, če so v vhodna vrata integrirane luči. Njihova svetloba namreč v temi zagotavlja, da brez tipanja in iskanja takoj vemo, kje sta kljuka in ključavnica - najsi imamo klasično ali tisto na dotik.

Pravočasno načrtovanje

Če izbirate vhodna vrata za dom, je dobro vedeti, da je LED-osvetlitev v vratih treba predvideti vnaprej. Kabel za napajanje LED-osvetlitve je neopazno skrit v okvir vrat.

Pirnar

Reguliranje svetlobe

V kateri fazi mraka se bo vklopila in izklopila lučka, lahko določite sami, prav tako lahko regulirate jakost svetlobe. Osvetlitev ima svoj priključek, ki ga lahko priklopite na stalni vir napetosti in tako poskrbite za osvetlitev 24 ur na dan, ali pa izberete senzor svetlobe, ki poskrbi za osvetlitev samo ponoči. Vrata z LED-osvetlitvijo so lahko povezana tudi s senzorjem gibanja, ki poskrbi, da se osvetlitev v vratih prižge, ko senzor zazna gibanje. Prav tako si lahko omislite timer za programirani čas osvetlitve. Izberete pa lahko tudi opcijo prižiganja in ugašanja s stikalom.

Pirnar

Majhna poraba

Če se odločite za vrata z vgrajeno osvetlitvijo, vedite, da prižgana integrirana osvetlitev v vratih porabi izjemno malo električne energije. Poraba je resda odvisna od modela, v vsakem primeru pa je minimalna, do 15 vatov, tako da boste za porabljeno električno energijo letno odšteli največ deset evrov, navadno še znatno manj. Delovanje svetil led je praviloma zelo dolgo; če ni hudih nihanj v omrežju, povprečno delujejo več kot 50.000 ur. Zato mojstra, ki bi zamenjal LED-diodo v vratih, običajno ne boste potrebovali vsaj naslednjih pet let.

Arhiv Naročnika
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta