S sejmom MOS do varčne in boljše prihodnosti: Udeležilo se ga bo okoli 600 razstavljavcev iz 10 držav

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
13.09.2022 06:00

Letošnji največji sejemski dogodek v Sloveniji, ki bo na Celjskem trajal do nedelje, 18. septembra, bo v znamenju samooskrbe in ozaveščanja, kaj lahko sami naredimo za odgovorno prihodnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Celjski sejem

Celjski sejem je kot organizator MOS-a ponosen na tradicijo sejma, ki je v petih desetletjih oblikoval številne uspešne podjetniške zgodbe, nova partnerstva, izobraževal in omogočal ugodne nakupe končnim kupcem. Samo v zadnjem desetletju so gostili več kot 1,5 milijona obiskovalcev in več kot 15.000 razstavljavcev iz 40 držav. Tokrat bo približno 600 razstavljavcev iz desetih držav, iz tujine naj bi se dogodka udeležilo več kot 40 razstavljavcev. "Če pa dodamo še zastopana podjetja oziroma blagovne znamke, ki bodo na sejmu predstavljene, je skupno število vseh skoraj 1000 iz dvajsetih držav," pojasnjujejo organizatorji in napovedujejo tudi več obiskovalcev kot v preteklem letu, ko so na sejmu veljali PCT-pogoji. "Glede na prve odzive ocenjujemo, da bo MOS obiskalo približno 60.000 ljudi. Lani jih je bilo 20.000 manj."

Gradnja, obnova, turizem, energetika

Tradicionalnih pet segmentov so letos posodobili in dopolnili za še bolj učinkovito sejemsko izkušnjo.

MOS DOM: Predstavili se bodo ponudniki trajnostnih energetskih rešitev, prav tako boste na MOS-u našli vse za gradnjo in obnovo stavb, z nasveti strokovnjakov pa boste lažje prišli do svojega sanjskega doma. Predstavljene bodo sončne elektrarne, ki omogočajo prihranke pri električni energiji. Tudi o sodobnih načinih ogrevanja in hlajenja se bo govorilo, v ospredju bodo prihranki. Obiskovalci bodo izvedeli, kakšni so trendi v stavbnem pohištvu, notranji opremi, pri senčilih, talnih oblogah, ograjah, senzorni tehniki, opremi za vrt, gradbenih materialih ... V veliko pomoč pri pridobivanju informacij pa bodo strokovnjaki s področja gradnje in obnove doma z dragocenimi nasveti o gradnji, prenovi, ogrevanju ... Sejem je tudi priložnost, da se na enem mestu pridobijo vse potrebne informacije, cene, ponudbe, ki se lahko med seboj primerjajo, na podlagi tega pa je mogoče tudi lažje izbrati tisto pravo.

MOS TURIZEM: Kulinarika, trajnostni in zeleni turizem ter kamping in karavaning bodo obiskovalce vabili na naslednje počitnice, krajši izlet ali vikend potep ter na nova kulinarična doživetja. Predstavili se bodo razstavljavci s področja zdrave, ekološke in lokalno pridelane hrane in pijač ter številne zanimive turistične destinacije.

Vas zanimata kamping in karavaning? MOS omogoča, da odkrijete, kam naslednjič odpotovati na počitnice ali kratek oddih ter kam po izvrstna doživetja.
Celjski sejem

MOS TEHNIKA ENERGETIKA: Profesionalne energetske rešitve, oprema ter orodja za podjetja in domače mojstre, do okolja prijazna tehnologija - vse to boste našli na MOS-u. Letos bo na sejmu predstavljen nov segment, ki je nastal kot odgovor na potrebe razstavljavcev s področja profesionalnih energetskih rešitev in vse večjega zanimanja sejemskih obiskovalcev po tovrstnem razstavnem programu. Ogledati si bo mogoče pestro ponudbo opreme in ročnega orodja tako za domače mojstre kot za profesionalce, stroje, robote, mehanizacijo, profesionalno orodje ter se seznaniti z vzdrževanjem vozil, okolju prijaznimi tehnologijami, trgovanjem z električno in toplotno energijo, belimi certifikati in kuponi CO2.

MOS B-DIGGIT: Inovativne digitalne rešitve, poslovne storitve ter priložnosti doma in v tujini pokrivajo področje inovativnih digitalnih rešitev, ki odpirajo nove priložnosti, s katerimi bodo podjetniki in podjetja proces digitalizacije lažje in bolj učinkovito vpeljali v svoje poslovanje. Obiskovalci bodo vstopili v svet sodobnih tehnologij, digitalizacije in novih pristopov v izobraževanju, pametnih mest, skupnosti in domov, masovnih podatkov, umetne inteligence.

Zadnjih nekaj let MOS s pravim naborom ponudnikov sledi trendom zelenega in trajnostnega razvoja ter digitalno usmerjeni ureditvi družbe.
Celjski sejem

MOS PLUS: Izdelki široke potrošnje in eMobilnost ohranjajo tradicionalno sejemsko nostalgijo z izdelki široke potrošnje in z razstavnim programom eMobilnosti. Ponudba električnih koles, skuterjev in skirojev bo navdušila obiskovalce, ki se bodo lahko z njimi tudi zapeljali. Na voljo bodo tudi gospodinjski in medicinski pripomočki, izdelki domače obrti, dodatki za dom in vrt, darila, konfekcija, prehrambni izdelki ...

Predstavili se bodo razstavljavci s področja zdrave, ekološke in lokalno pridelane hrane in pijač ter raznih kulinaričnih dobrot.
Celjski sejem

Kako jesti bolj zdravo in prihraniti pri elektriki

Strokovnjaki bodo obiskovalce spodbujali, da si doma pridelajo hrano in tako postanejo bolj neodvisni, predvsem pa poskrbijo za zdrav način prehranjevanja. Pridobiti bo mogoče praktične nasvete, kako prihraniti pri energiji, izvedeti bo na primer mogoče, kako pridelati lastno energijo za toplo vodo v hiši ali kako se poleti poceni ohladiti. "Na sejmu vidimo enkratno priložnost, da v sodelovanju z ustreznimi institucijami in organizacijami konstruktivno prispevamo k uresničevanju višjega deleža samooskrbe Slovenije. Že zadnjih nekaj let MOS s pravim naborom ponudnikov sledi trendom zelenega in trajnostnega razvoja ter digitalno usmerjeni ureditvi družbe," poudarjajo pri Celjskem sejmu.

Poskrbljeno bo za brezplačne strokovne nasvete in številna predavanja, dogodke in delavnice, povezane z energetsko učinkovito gradnjo.
Celjski sejem

Po znanje, ugodne nakupe in zabavo

MOS vsako leto spremljajo strokovna predavanja, dogodki, posveti, okrogle mize, strokovne delavnice in svetovanja. Tako bo tudi letos, poudarek pa bo na samooskrbi. Na posvetu z naslovom Prehranska (ne)varnost – Kaj pa bomo jutri jedli? bo mogoče izvedeti, kako si zagotoviti hrano v prihodnosti, kaj prinaša nove izzive na področju prehranske varnosti, podnebnih sprememb, zdravja in negotovih geopolitičnih razmer. Zaživela bo tudi interaktivna Ulica obrti, kjer bo Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije s svojimi člani in območnimi obrtno-podjetniškimi zbornicami ter strateškim partnerjem Centrom RS za poklicno izobraževanje ter srednjimi poklicnimi in strokovnimi šolami predstavljala atraktivne in deficitarne obrtne poklice in umetnostne obrti. V atriju sejma bo tako predstavljenih pet rokodelskih delavnic. Na stojnici Centra RS za poklicno izobraževanje pa bodo mladim obiskovalcem na voljo nasveti o izbiri poklicne poti, naučili se bodo izpolniti življenjepis​ Europass ... Predstavljenih bo tudi deset poklicev: mizar, elektrikar, kuhar, natakar, pek, slaščičar, oblikovalec kovin, strojni mehanik, klepar krovec, voznik. Hkrati bo potekalo državno tekmovanje mladih strokovnjakov v poklicnih spretnostih SloveniaSkills 2022. Tekmovalci se bodo pomerili v frizerstvu, slikopleskarstvu, kuharstvu, strežbi, cvetličarstvu, aranžerstvu, kamnoseštvu, mehatroniki, IKT, pohištvenem in stavbnem mizarstvu. V atriju bo urejena tudi zabavno-športna arena, kjer se bodo lahko obiskovalci brezplačno pomerili v različnih zabavnih in nevsakdanjih igrah.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Že v peti izvedbi pa bo potekal projekt Stičišče znanosti in gospodarstva, na katerem se bodo predstavili inštituti, fakultete, univerze in visokotehnološka podjetja. Vodja projekta je Janez Škrlec, nekdanji član Sveta za znanost in tehnologijo Republike Slovenije, ustanovitelj Odbora za znanost in tehnologijo pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Dogodek je odlična priložnost za predstavitev in seznanitev s tehnologijami na področjih, kot so mehanotronika, avtomatika, robotika, elektronika, energetika, informacijsko komunikacijska tehnologija, bionika, medicinske tehnologije, vesoljske tehnologije. Obiskovalci se bodo lahko sprehodili tudi med originalnimi in razvojnimi eksponati. Na temo vesoljske tehnologije bo predstavljen TRISAT-R, drugi slovenski satelit FERI Univerze v Mariboru in podjetja Skylabs, ki je 6000 kilometrov oddaljen od Zemlje.

Obiskovalci se bodo lahko sprehodili med originalnimi in razvojnimi eksponati. Na temo vesoljske tehnologije bo predstavljen drugi slovenski satelit FERI Univerze v Mariboru in podjetja Skylabs.
Celjski sejem
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta