Skupaj poskrbimo, da bodo otroci varni na poti v šolo in domov

J. M.
30.08.2023 06:00

Z novim šolskim letom, ki je tik pred vrati, se moramo vsi udeleženci cestnega prometa zavedati dodatnih izzivov, ki jih prinašajo šolarji na cesti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Otroci so med najbolj ranljivimi udeleženci prometa, zato je nujno, da se vsi držimo varnostnih pravil in tako prispevamo k varnosti na cestah. 

Tu je nekaj ključnih stvari, na katere je treba paziti:

• Prehodi za pešce. Pri prehodih za pešce in na prehodih pred šolo bodimo še posebno pozorni na otroke, ki prečkajo cesto. Vedno ustavimo vozilo in jim omogočimo varno prečkanje.

• Hitrost vožnje. Spoštujmo omejitve hitrosti. Otroci se včasih nenadoma pojavijo na cesti, zato moramo biti pripravljeni na hitro reakcijo. Upoštevamo prometno signalizacijo, ki označuje šolske cone, hitrostne omejitve in prehode za pešce.

• Previdnost v vozilu. Če prevažamo otroke v avtomobilu, poskrbimo za pravilno uporabo otroških varnostnih sedežev ali varnostnih pasov. Prevažajmo otroke varno in odgovorno.

• Zmanjšajmo odvračanje pozornosti. Med vožnjo ne uporabljamo mobilnega telefona, ne preklapljamo avtoradia ali delamo karkoli, kar bi odvrnilo našo pozornost s ceste.

• Otroci na kolesih. Če otroci kolesarijo do šole, jih opomnimo na pravila kolesarjenja in uporabo zaščitne opreme, kot so čelade in svetilke.

• Vzorci ravnanja. Kot odrasli bodimo zgled otrokom. Pravilno prečkamo cesto, upoštevamo prometne znake in svetlobno signalizacijo ter se obnašamo odgovorno v prometu.

• Poznavanje poti. Otroci naj spoznajo najvarnejšo pot do šole, se seznanijo s prehodi in se naučijo pravilno prečkati cesto. Vedno naj se prepričajo o varnem prečkanju ceste tako, da pogledajo levo in desno, preden stopijo na vozišče. Če ni zagotovljenih površin za pešce, naj hodijo ob levem robu vozišča v smeri hoje, tako da jih nasproti vozeči vozniki prej opazijo.

• Boljša vidnost. Za vse, ki smo udeleženi v prometu, je priporočljivo, da nosimo svetla in odsevna oblačila, ki povečajo našo vidnost. Za večjo varnost v temi, dežju in megli dodatno uporabimo odsevne trakove, kresničke in svetilko.

• Šolski avtobusi. Če se otroci vozijo s šolskim avtobusom, naj upoštevajo varnostna navodila, ki jih izdata šola in prevoznik. Otroci naj bodo previdni pri vstopanju in izstopanju iz avtobusa ter med čakanjem na avtobusnem postajališču.

Shutterstock

Odgovornost vseh

Varnost otrok na cestah je skupna odgovornost vseh nas. S spoštovanjem pravil in odgovornim ravnanjem skupaj prispevamo k temu, da otroci varno prispejo do šole in nazaj, postanejo bolj samostojni in se lažje osredotočijo na naloge, ki jih prinaša življenje.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta