Študentje na Dunaju ustvarili nove materiale iz mestnih odpadkov

Ba. V.
31.07.2024 06:00

Študenti Dunajske tehniške univerze so sto dni raziskovali, kako bi lahko mestne odpadne materiale ponovno uporabili v oblikovanju, arhitekturi ali industriji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eden od projektov letošnjega prvega podnebnega bienala je bila tudi tovarna za raziskovanje urbanih odpadkov.
Lorenz Seidler

Sredi julija se je na Dunaju končal prvi podnebni bienale, ki je z inovativnimi eksperimentalnimi pristopi raziskoval povezave med skrbjo za podnebje in umetnostjo. Na bienalu je zaživela tudi tovarna Biofabrique, namenjena odkrivanju novih materialov iz mestnih odpadkov.

Študenti Dunajske tehniške univerze so sto dni raziskovali, kako bi lahko mestne odpadne materiale ponovno uporabili v oblikovanju, arhitekturi ali industriji. Preučevali so rastline iz Donave, pivske tropine in odpadke, ki so jih zagotovili industrijski partnerji projekta, dunajski mestni potniški promet Wiener Linien, avstrijski proizvajalec opeke Wienerberger AG in pekarna Ströck, ki je prispevala ostanke pekovskega peciva.

Pri projektu Biofabrique so na Dunaju raziskovali možnosti ponovne uporabe urbanih odpadkov.
Lorenz Seidler

Že med bienalom so predstavili prve izdelke, med drugim dunajsko opeko iz mešanice odpadkov, nastalih pri širjenju mreže javnega prometa, in pivskih tropin, stranskega proizvoda pivovarn. Študenti so razvili več kot sto obetavnih receptov, od tega jih zdaj 20 izpopolnjujejo. Materiale bodo prvič preizkusili septembra pri postavitvi festivalskega središča dunajskega tedna mode. Tudi industrijski partnerji projekta Biofabrique že načrtujejo uporabo novih materialov v svojih obratih.

"Uporaba novih materialov je preizkus za celotno mesto. Z Biofabrique si prizadevamo, da bi Dunaj pospešeno popeljali na pot do podnebno nevtralne in regionalne proizvodnje. Naslednji korak je razširitev modela skupaj z našimi partnerji s področij kreativnega gospodarstva, znanosti, raziskav in industrije, tako da ga bo mogoče uporabljati tudi v industrijskem merilu," je projekt komentiral Peter Hanke, dunajski mestni minister za gospodarstvo.

Biofabrique je skupni projekt dunajske gospodarske agencije, Inštituta za arhitekturo in oblikovanje Dunajske tehniške univerze in organizacije Atelier Luma. Njegov glavni namen je ozaveščati o številnih možnostih ponovne uporabe urbanih odpadkov kot surovin za ustvarjanje inovativnih izdelkov.

 Odpadke je med drugim prispeval dunajski mestni potniški promet.
Katharina Gussow
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta