Toplo ugodje brez debelih copatov

Jasna Marin Jasna Marin
24.01.2019 01:57

Valerija in Sandy Mulec sta pred tremi leti podedovala 30 let staro hišo v Selcah, vasici blizu Lenarta. Odločila sta se za energetsko prenovo potratne stabe, hitro pa sta se srečala tudi z dilemo, kako jo bosta ogrevala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jasna Marin

Prikupna hiša, v kateri živita Sandy in Valerija s tremi šoloobveznimi sinovi, stoji v precej gozdnatem predelu Slovenskih goric, a kljub temu, da sta obdana z lesom, o kaminu nista razmišljala, saj, kot pravita, nista lastnika gozda. Sta pa ob začetku prenove kolebala med tem, ali naj izbereta toplotno črpalko ali infrardeče (IR) panele. Ker hiša meri 330 kvadratnih metrov, sta si vzela čas za tehten premislek in preračunavanja.

Investicija v samooskrbo

"Mi bi za našo hišo potrebovali 16-kilovatno toplotno črpalko, za katero bi pred dvema letoma odšteli približno 12.000 evrov. Če k temu prištejemo še vso dodatno inštalacijo za talno ogrevanje in vse, kar sodi zraven, bi strošek znašal okrog 22.000 evrov," pripoveduje Sandi. Zato sta skupaj z Valerijo poizvedela še, koliko bi stali IR-paneli. Prav tako sta poizvedela, kako deluje tovrstno ogrevanje, nato pa povabila domov strokovnjaka, ki je najprej izmeril toplotne izgube in ocenil, kakšna moč IR-panelov je potrebna v vsakem prostoru."Za IR-ogrevanje sva se odločila, ker se nama je cena zdela zelo sprejemljiva. V hiši imamo danes 18 IR-panelov, zanje pa smo plačali okrog 8000 evrov. Tako nama je ostalo kar nekaj denarja, ki bi ga namenila za toplotno črpalko, zato sva za razliko kupila 11-kilovatno sončno elektrarno, ki so nama jo zmontirali na streho." Po Sandyjevih besedah sončna elektrarna proizvede toliko električne energije, da je imajo dovolj za stroške ogrevanja - pa še za gospodinjstvo je ostane dovolj. Tako da so zdaj praktično energetsko samooskrbni.

Sandy in Valerija iz Selc sta zadovoljna, kako sta rešila dilemo, povezano z ogrevanjem hiše.
Jasna Marin

Nova napeljava v stari hiši

Ko sta se odločila, na kakšen način bo ogrevana hiša, sta lastnika začela temeljito obnovo stavbe. "Znotraj smo odstranili omete po celi hiši, okrog 900 kvadratov je bilo tega. Tudi stare estrihe smo odstranili. Na novo smo potegnili celotno elektroinštalacijo, vodno napeljavo, odvode; vse je na novo." Ker jih je pred tem doma obiskal strokovnjak za IR-panele, je lastnik hiše natančno vedel, kje bodo umeščeni paneli in kje je treba potegniti električne kable. Zato ni bilo nobenega naknadnega "štemanja".

Najbolje je, da so IR-paneli nameščeni na stropu, saj so takrat najbolj učinkoviti, toplota pa je najbolj enakomerno razporejena.
Ekosen

Zadovoljni z nizko porabo

Prejšnjo zimo so v celi ogrevalni sezoni, ko je temperatura nekajkrat dosegla tudi minus 20 stopinj Celzija, z ogrevanjem z IR-paneli porabili za okrog 1400 evrov električne energije. Jeseni 2018 so hišo še izolirali in uredili fasado, od takrat je poraba še znatno nižja. Lastnik hiše pojasnjuje: "Pod streho smo položili 30 centimetrov kamene volne in dvakrat podeskani zračni most. Fasado smo izolirali z 20 centimetri stiroporja, na severni strani pa smo dodali kar 25 centimetrov izolacije. Hišo ogrevamo na 24 stopinj Celzija. V novembru smo porabili elektrike za 86 evrov, v decembru pa za 92 evrov. Če se bo takšno vreme nadaljevalo, bomo za ogrevanje v celi kurilni sezoni porabili dobrih 500 evrov."

Aleš Babič/Ekosen

Manj prahu, več zadovoljstva

Sandy je zadovoljen z IR-paneli zlasti zaradi prihrankov, medtem ko Valerija opaža prednosti še v številnih detajlih, ki so pomembni za vsakdanje življenje. Ena od prednosti je denimo ta, da jim ni treba nositi debelih copatov, saj IR-paneli segrevajo tla, stene in predmete v prostoru, ti pa nato toploto oddajajo v prostor. Zato jih preprosto ne zebe več. Lastnica izkušnje primerja z radiatorskim ogrevanjem; opaža, da odkar uporabljajo IR-ogrevanje, v hiši nimajo več težav s suhim zrakom. Tudi prahu je manj kot pri radiatorskem ogrevanju. "V režah radiatorja se je vselej nabiral prah, slej ko prej se je ta tudi zapekel na ogrevalih in je bilo radiatorje težko čistiti, medtem ko pri IR-panelih, ki so umeščeni na strop, težav s prahom enostavno ni. Tudi čiščenje skorajda ni potrebno, le tu in tam jih obrišem z vlažno krpo," zatrjuje Valerija. Se je pa sinovom nedavno pripetilo, da so med igro popršili IR-panel s čistilom in so na površini ostali madeži. "Potem smo panel preprosto prebarvali s termobarvo, in spet je videti kot nov."

Stenski IR-panel v spalnici je umeščen na steno in deluje kot umetniška slika.
Jasna Marin

Kaj pa zdravje?

Zanimalo nas je, ali kdaj pod IR-paneli čutijo kakšno neprijetno sevanje. Zakonca poudarjata, da sta se pozanima tudi o tem, in ugotovila, da je infrardeča toplota blagodejna za človeka. Navsezadnje tudi inkubatorji, v katere v porodnišnici položijo novorojenčke, vzdržujejo zdravju prijazno toploto prav z IR-valovanjem.
"Najbolj smo dobrodejne učinke opazili pri najmlajšem sinu. Prej je vedno bolehal za bronhitisom, ko smo pa se prejšnjo zimo vselili v prenovljeno hišo, so bili vsi trije vso zimo zdravi. Tudi najmlajši, ki je prej bil pozimi vedno nekoliko podvržen boleznim," priznava Valerija in za konec potrka na les, da bi jih zdravje v lično prenovljeni hiši spremljajo še naprej.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta