Na Dunaju postavili prve klopi, ki jih od znotraj hladijo z vodo

Ba. V.
22.08.2024 06:00

Podjetje Wien Energie je pred sežigalnico odpadkov Spittelau namestilo nove klopi, ki z inovativno uporabo daljinskega hlajenja prebivalcem zagotavljajo prijetno osvežitev v vročih poletnih mesecih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Inovativne mestne klopi na Dunaju izkoriščajo ohlajeno vodo za prijetno osvežitev obiskovalcev.
Wien Energie/christian Hofer

Tudi avstrijska prestolnica se sooča z ekstremnimi poletnimi temperaturami. Zato pristojni stalno iščejo načine, kako bi prebivalcem pomagali pri ohlajanju. Avgusta je dunajsko energetsko podjetje Wien Energie predstavilo novo rešitev za vroče poletne dni: pred sežigalnico odpadkov Spittelau so postavili prijetne hladilne klopi, ki so vezane na sistem mestnega daljinskega hlajenja. Obiskovalcem ponujajo ohladitev brez porabe dodatne energije.

Center za daljinsko hlajenje Spittelau za hlajenje uporablja vodo s temperaturo od 5 do 6 stopinj Celzija, ki po cevovodu potuje do odjemalcev, kjer zagotavlja prijetno in okolju prijaznejšo klimatizacijo stavb. Po hlajenju se voda, segreta na 15 do 20 stopinj Celzija, po povratnih ceveh vrne v hladilni center in spotoma ohladi še nove klopi. Klopi iz regionalno proizvedenega betona učinkovito shranjujejo in sproščajo hlad, ki ga pridobijo prek toplotnih izmenjevalnikov iz ohlajene povratne vode daljinskega hlajenja. Na ta način se učinkovito reciklira energija in zmanjšuje potreba po dodatnih hladilnih sistemih.

Obiskovalcem ponujajo ohladitev brez potrebe po porabljanju dodatne energije za hlajenje.
Wien Energie/michael Horak

Prebivalci Dunaja so že dobro seznanjeni z daljinskim ogrevanjem, vendar pa je daljinsko hlajenje za mnoge še vedno novost, zato bo projekt številnim omogočil prvi stik s tehnologijo. "Trudimo se zmanjšati pregrevanje mesta in izboljšati počutje Dunajčank in Dunajčanov v vročih poletnih mesecih. Prav hladilne klopi v Spittelauu so temeljni korak na poti k podnebju prijaznemu Dunaju," pravi Peter Hanke, dunajski mestni minister za gospodarstvo.

Trenutno na Dunaju daljinsko ohlajajo približno 200 stavb, vključno z večjimi objekti, kot so univerza, parlament in mestna hiša. Do leta 2030 nameravajo skoraj podvojiti hladilno zmogljivost, kar bo omogočilo hlajenje 7,3 milijona kvadratnih metrov površine – več, kot je celotna površina parka Prater. Ta širitev bo mestu omogočila boljšo zaščito pred učinki globalnega segrevanja, saj se sistem napaja z elektriko, proizvedeno iz obnovljivih virov energije. V primerjavi z običajnimi klimatskimi napravami naj bi pri daljinskem hlajenju količino izpustov ogljikovega dioksida zmanjšali za 50 odstotkov.

Klopi iz regionalno proizvedenega betona učinkovito shranjujejo in sproščajo hlad, ki ga pridobijo prek toplotnih izmenjevalnikov iz ohlajene povratne vode daljinskega hlajenja.
Wien Energie/christian Hofer
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta