Uprimo se vročini na naraven način: Ponoči zračimo, podnevi senčimo

19.07.2024 06:00

Zunanja senčila na oknih in vratih, trdno vpeta v vodila na okenskih okvirjih, ustavljajo toploto, vendar hkrati prepuščajo dovolj svetlobe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Okenska senčila preprečujejo vdor sončnim žarkom.
Markilux

Če v vročinskem valu ne moremo pobegniti kam na hladno, v višje ležeče kraje ali ob morje oziroma jezero, v katerem se lahko ohladimo, si moramo narediti bivalno in delovno okolje znosnejše, sicer smo manj produktivni, hitreje utrujeni in razdražljivi, pa tudi kronične bolezni težje prenašamo. Navadili smo se na uporabo klimatskih naprav, vendar imajo tudi te svoje slabe plati: mrzel zrak nam piha po očeh, ušesih in sklepih, pa tudi račun za elektriko je z vsako višjo zunanjo temperaturo višji.

Zato je še najbolje, da se proti vročini borimo tako, kot so se že naši dedki in babice: ponoči stanovanje ali hišo dobro prezračimo, podnevi pa čim bolj preprečimo vdor toplote v notranjost. Ker pa klasične rolete poleg toplote zadržujejo tudi svetlobo, se raje odločimo za platnene screen roloje na zunanji strani oken. Ti zadržijo približno 75 odstotkov toplote, medtem ko običajni notranji roloji, žaluzije ali zavese zadržijo le 15 do 20 odstotkov toplote.

Senčila iz tekstila zadržijo približno 75 odstotkov toplote.
Shutterstock

Screen roloji obstajajo v nadometni in podometni različici, pri čemer je pri slednjih mogoče izbirati med vidnimi in skritimi vodili. Pri načinu skritih vodil je platno s posebno zadrgo trdno vpeto v vodila, vzmeti v vodilih pa ohranjajo platno stabilno, zato ostane na mestu tudi pri močnem vetru. Ker je platno popolnoma vpeto v vodila, svetloba ne more vdirati v prostor ob straneh. Tovrstno senčilo je zaradi vsestranske vpetosti uporabno tudi kot učinkovita zaščita pred mrčesom.

Vse bolj pa se uveljavljajo tudi tako imenovane markizolete, ki omogočajo pregibanje platna navzven na dodatnem vodilu. Markizoleta tako poleg senčenja in zaščite pred toploto omogoča tudi prezračevanje in razgled ven, pri čemer smo še vedno skriti pred radovednimi pogledi sosedov.

Markizoleta prepušča več zraka in omogoča pogled na prosto.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta