V Bezeni unikaten akustični laboratorij razkriva nove dimenzije zvoka

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
16.12.2023 05:00

V Geberitu nameravajo s pomočjo zvočnega laboratorija omogočiti zainteresiranim boljše razumevanje procesov nastajanja, širjenja in intenzivnosti zvoka, ki smo mu izpostavljeni v bivalnem okolju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Geberitovem akustičnem prostoru se je možno ustaviti ob različnih postajah in preizkusiti, kako deluje zvok.
Andrej Petelinšek

Kdor živi v bloku ali je kdaj prenočil v nekakovostno zgrajenem hotelu, dobro ve, kako moteči so lahko zvoki, ki prihajajo iz sosednjih sob oziroma stanovanj. Strokovnjaki pri tem ločijo dve vrsti zvoka: prvi se širi po zraku, drugi po konstrukciji. Proti prvemu graditelji ukrepajo z vgradnjo zvočne izolacije v tla in fasado, da preprečijo prehajanje zvoka med stanovanji in iz zunanjega okolja. Kaj pa se zgodi z zvokom, ki nastaja znotraj zgradbe? Ta se ob dobri zvočni izolaciji še toliko bolj izrazi. Zato moramo pri gradnji izbrati ustrezne materiale, pravilno načrtovati inštalacije in biti pozorni pri izvedbi. Posebno skrb je treba nameniti vodovodnim inštalacijam in sanitarni opremi, ki pri delovanju oddajajo več ali manj zvoka. Ni namreč vseeno, ali izberemo nadometno ali podometno sanitarno opremo, ali uporabimo nizkošumne cevi, kako jih pritrdimo, in podobno.

Cilj laboratorija je s pomočjo različnih eksperimentov na poljuden način ozaveščati o zvoku.
Andrej Petelinšek

Trije sistemi sanitarne opreme, tri jakosti zvoka

O vsem tem so razmišljali v Geberitu, ko so snovali svojo novo pridobitev, zvočni laboratorij, ki so ga nedavno odprli v tovarni v Bezeni pri Rušah. V okviru laboratorija so uredili simulacijo hotelske sobe, ki ima na drugi strani stene vgrajene tri delujoče sisteme sanitarne opreme: talno školjko z nadometnim splakovalnikom, podometni splakovalnik, ograjen s suhomontažnimi elementi, in podometni splakovalnik, vgrajen v masivno steno. V sobi lahko obiskovalci preverijo, kateri sistem je tišji, in se tako na podlagi lastne izkušnje odločijo, kaj bodo vgradili v svoje domovanje. "Ljudem želimo pokazati, kakšna je denimo razlika med vrednostjo 20 decibelov in 12 decibelov, ki jo nekateri proizvajalci oglašujejo za svoje izdelke," je povedal Denis Sejfič, produktni vodja v Geberitu in eden od odgovornih za izvedbo projekta zvočnega laboratorija, potem ko je udeležencem odprtja laboratorija z uporabo sodobne digitalne tehnologije pokazal, da je v nekem prostoru - tudi v popolni tišini - težko doseči manj kot 13 decibelov jakosti zvoka. "Naš namen je s transparentno komunikacijo pokazati, kaj lahko ljudje realno pričakujejo pri sanitarni tehniki in kaj pomenijo vrednosti, navedene v brošurah," je še dodal sogovornik.

Različni splakovalni sistemi v kopalnico prinašajo različno močan hrup.
Andrej Petelinšek

Kaj je zvočni most

Prikaz hrupnosti sanitarne tehnike pa je le del zvočnega laboratorija, v katerem so v Geberitu združili številne tehnologije, da bi prikazali nastanek zvoka in njegov vpliv na človekovo počutje. Preglasni zvoki iz okolja namreč lahko motijo spanec, to pa slabo vpliva na regeneracijo telesa in duha. Zato je ključno, da zagotovimo čim tišje okolje ne le v svojem domu, pač pa tudi v okolici, saj se zvok v večstanovanjskih hišah preko konstrukcije širi tudi k sosedom, običajno po diagonali. "S pravilno izvedenimi dilatacijami lahko preprečimo zvočni most in s tem prenos zvoka na preostali del konstrukcije," je pojasnil Denis Sejfič. Da bi obiskovalci razumeli osnovne zakonitosti širjenja zvoka, ki izhajajo iz gradbene tehnike, so v laboratoriju uredili tudi postaje s prikazi nastanka in širjenja zvoka, odvisnost zvoka od materiala, zvezo med frekvenco in jakostjo zvoka in podobno.

Posebne citre so zgolj ena od postaj v akustičnem laboratoriju. Na sredini je zaslon, ki grafično prikazuje frekvenco zvoka.
Andrej Petelinšek

Laboratorij namenjen tudi širši javnosti

"Z zvočnim laboratorijem želimo ozaveščati ljudi, kako lahko izboljšajo kakovost življenja ne le z našimi izdelki, temveč na splošno. Inštalacija je lahko sicer pravilno projektirana, toda če je napačno izvedena, se vse sliši. Mislim, da je tukaj veliko potenciala za izobraževanje vseh ciljnih skupin, ki jih kot Geberit nagovarjamo. Laboratorij je sicer v prvi vrsti namenjen projektantom in inštalaterjem, odprt pa je tudi za širšo javnost, osnovnošolce in dijake, študente arhitekture in vse, ki jih zanima karkoli v povezavi z gradnjo," je ob odprtju povedal Miran Medved, direktor Geberitove prodaje v regiji Adriatik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta